Kuntouttava työtoiminta on osalle palkkatyön korvike
Vaikka kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on pysynyt samana sen 20-vuotisen historian aikana, ovat sen käyttötapa ja intensiteetti muuttuneet. Kuntouttavan työtoiminnan jaksojen pituudet ja osallistumispäivien lukumäärä ovat pienentyneet, kun taas toiminnan volyymi asiakasmäärinä on lisääntynyt.
Väitöstutkimuksen mukaan on huolestuttavaa, että osallistujista noin neljännes on alle 30-vuotiaita. Tutkimuksen tulokset antavat myös viitteitä siitä, että kuntouttava työtoiminta on osalle ainoastaan palkkatyön korvike.
- Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu tutkimuksen mukaan työkuntoisia ihmisiä, joille ensisijainen syy osallistumiselle oli palkkatyön puute, sanoo väitöskirjatutkija Päivi Mäntyneva Helsingin yliopistosta.
Väitöskirjassa esitetään, että kuntouttava työtoiminta vastikkeellistaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työttömien sosiaaliturvan ja palveluihin osallistumisen.
- On todennäköistä, että ihmiset, joille kuntouttavaan työtoimintaan pääsy on ollut jo yksinomaan myönteinen käänne elämässä, osallistuisivat siihen ilman sanktiointia, toteaa Mäntyneva.
Vuodesta 2001 käytössä ollut kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu. Kuntouttava työtoiminta on työttömyysturvalain ja toimeentulotukilain mukaista toimintaa, jonka tarkoituksena on parantaa pitkään työttömänä olleiden elämänhallintaa ja työllistymisen edellytyksiä. Se on suunnattu työmarkkinatuen ja toimeentulotuen saajille.
Toimintamahdollisuuksien lähestymistapa voi muuttaa sosiaalipolitiikan suuntaa
Perinteisesti sosiaalipolitiikka on syntynyt ylläpitämään pysyvyyttä. Väitöskirjatutkimuksessa käytetyt lähestymistavat ja käsitteet - toimintamahdollisuudet ja toimijuus - voivat muuttaa hyvinvointivaltion ja sosiaalipolitiikan tavoitteita, jotka auttavat ihmisiä eteenpäin erilaisissa elämäntilanteissa kestävällä tavalla.
Yksilöihin kohdistuvat toimet ovat tärkeitä osana sosiaalipalveluja.
- Työttömyyttä ei voi kuitenkaan sysätä yksilöiden vastuulle, eikä kuntouttava työtoiminta saisi vaikeuttaa pitkään työttömänä olleiden ihmisten elämää, Mäntyneva muistuttaa.
Väitöskirjassa tutkitaan kuntouttavaa työtoimintaa osallisuuden, toimijuuden ja toimintamahdollisuuksien kannalta. Monipaikkainen institutionaalinen etnografia pohjautuu haastattelu- ja havainnointiaineistoihin.
******************************
YTM Päivi Mäntyneva väittelee 5.12.2020 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Aktiivisen sosiaalipolitiikan ytimessä: Etnografinen tutkimus kuntouttavasta työtoiminnasta”. Vastaväittäjänä on professori Liisa Häikiö Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta. Väitöstilaisuus järjestetään Porthaniassa, salissa PII, Yliopistonkatu 3. Etäväitös on seurattavissa Zoom-etäyhteyden avulla. Linkki väitöstilaisuuden etäyhteyteen on: https://helsinki.zoom.us/j/64048626904?pwd=bTBjd0lZbk51WVE3SmhsVU5iWTNEdz09
Vaihtoehtoisesti samaan Zoom-tapahtumaan voi liittyä myös seuraavin tiedoin:
Meeting ID: 64 048 626 904, Salasana: 715863.
Lisätietoja:
Päivi Mäntyneva
+358 41 518 7788, paivi.mantyneva@helsinki.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme