Hologic Inc. ostamassa Mobidiagin – Helsingin yliopisto mukana yhtiön kasvutarinassa
Mobidiag Oy tiedotti torstaina 8.4.2021 yhtiön solmimasta myyntisopimuksesta, jossa ilmoitetaan Hologic, Inc:in (Nasdaq: HOLX) aikeesta ostaa yhtiön koko osakekanta.
Mobidiag on vuonna 2000 perustettu molekyylidiagnostiikkaan keskittynyt bioteknologiayritys. Molekyylidiagnostiikka käyttää DNA-pohjaisia menetelmiä eri sairauksien, muun muassa ripulin ja erilaisten virusten, kuten esimerkiksi Covid-19-infektion, diagnosointiin.
Kaupan arvo on noin 668 miljoonaa euroa. Helsingin yliopisto omistaa yhtiöstä rahastojensa kautta noin kahdeksan prosenttia (fully diluted). Kaupan arvioidaan toteutuvan heinä-syyskuun 2021 aikana.
– Lämpimät onnittelumme Mobidiagin tiimille! Yhtiö saa nyt erinomaiset resurssit ja mahdollisuuden kasvaa ja saada innovaationsa palvelemaan koko ihmiskuntaa, Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglund sanoo.
Mobidiag on erinomainen esimerkki yliopiston pitkäjänteisestä sijoitustoiminnasta tutkimuslähtöisiin startup-yhtiöihin, sillä yliopisto teki ensimmäisen sijoituksen yhtiöön jo vuonna 2006.
– Helsingin yliopiston lähteminen mukaan sijoittajaksi Mobidiagiin on ollut merkittävä tuki meille etenkin yrityksen alkuvuosina, toteaa Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen.
Yliopistolla on vastuu tuoda tutkimustuloksia yhteiskunnan käyttöön. Osana tätä Helsingin yliopisto haluaa aktiivisesti tukea tutkimusinnovaatioita sekä tutkimuslähtöistä yrittäjyyttä ja startup-toimintaa.
– On ilahduttavaa, että tuloksia alkaa näkyä myös taloudellisena menestyksenä, Berglund sanoo.
Saamiaan sijoitustuottoja yliopisto käyttää sijoitustoimintansa periaatteiden mukaisesti edistämään pitkäjänteisesti perustoimintaansa eli opetusta ja tutkimusta.
Sijoitustoiminnan lisäksi Helsingin yliopisto tukee ja auttaa tutkijoitaan kaupallistamaan tutkimuksesta syntyneitä innovaatioita. Tästä esimerkkinä Nanoform, joka listautui Helsingin pörssiin vuonna 2020.
Taustaa Mobidiag-yhtiöstä:
Mobidiag Oy on vuonna 2000 perustettu molekyylidiagnostiikkaan keskittynyt bioteknologiayritys. Molekyylidiagnostiikka käyttää DNA-pohjaisia menetelmiä eri sairauksien diagnosointiin.
Vuonna 2013 automatisoitua diagnostiikka-alustaa kehittävä ranskalainen Genewave SAS, gastrointestinaalidiagnostiikkaan tarkoitettuja patentteja hallinnoinut Amplidiag Oy ja Mobidiag Oy fuusioituivat.
Mobidiagin vahvuus on fuusion myötä syntyneen kokonaisuuden poikkitieteellisyys, jossa yhdistyvät vahva osaaminen sekä diagnostiikkalaitteiston, ohjelmiston, reagenssien että diagnostiikkatestien kehityksessä ja tuotannossa.
Vuonna 2017 yhtiö sai markkinoille molemmat sen tuotealustat, suurille laboratorioille ja keskussairaaloille suunnatun Amplidiagin, ja pienille sekä keskisuurille laboratorioille suunnatun Novodiagin.
Yhtiön pääasiallinen liiketoimintamalli on myydä Amplidiag- ja Novodiag-laitealustojen lisäksi kertakäyttöisiä testikasetteja ja reagensseja molemmille laitealustoille.
Covid-19-pandemian myötä yhtiö on saanut markkinoille merkittävän määrän sekä Amplidiag- että Novodiag-tuotteita sekä näihin liittyviä testejä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antaa:
Marjo Berglund, kvestori, Helsingin yliopisto
marjo.berglund@helsinki.fi, p. 029 412 2213
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme