Institutet för hälsa och välfärd THL

Tecken på minskning i coronadöd och dödlighet bland insjuknade äldre personer under de senaste månaderna

Dela
Antalet dödsfall relaterade till coronaviruset per fyra veckor har efter december 2020 halverats bland personer över 90 år.

I åldersgruppen 70–79-åringar har antalet däremot emellanåt minskat och sedan stigit igen. Med tanke på den statistiska analysen är antalen små, så förändringarna kan också förklaras av slumpmässiga variationer.

I de övriga åldersgrupperna syns inga tecken på förändringar i antalet dödsfall under de senaste månaderna.

"En eventuell minskning av antalet som avlidit i coronaviruset bland de äldsta förklaras av undvikandet av kontakter och vaccinationerna", bedömer THL:s äldre forskare Petteri Hovi.

THL utredde dödsfall relaterade till coronavirussjukdomen enligt åldersgrupp. Med dödsfall i samband med covid-19 avses här dödsfall som skett inom 30 dygn efter att man har fått ett positivt coronatestresultat. Granskningen fokuserade på tiden efter början av december 2020 för att ändringarna i provtagningsfrekvensen inte ska påverka värdena och för att situationsutvecklingen under de senaste månaderna ska kunna urskiljas bättre.

Under hela pandemin har 952 dödsfall relaterade till coronaviruset inträffat fram till och med 3.5.2021.

Dödligheten hos personer som insjuknat i corona kan nu hålla på att minska

Dödligheten bland personer som fått ett positivt coronavirustest var 33 procent i åldersgruppen över 90 år vid årsskiftet och har i februari-mars varit 17 procent. I åldersgruppen 80–89 år avled vid årsskiftet 24 procent av dem som fått ett positivt testresultat, medan siffran i februari-mars var 19 procent.

"Orsaken till förändringen kan ännu vara slumpmässig variation. Om dödligheten hos personer som fått ett positivt testresultat ändå fortsätter att sjunka, kan detta förklaras med att vaccinet ger ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom", berättar Hovi.

Uppgifter om personer som avlidit i coronavirussjukdomen fås från läkare, sjukvårdsdistrikten och befolkningsdatasystemet

Information om avlidna i coronavirussjukdom fås från läkare via registret över smittsamma sjukdomar, direkt från sjukvårdsdistrikten och från befolkningsdatasystemet. De uppgifter som sjukvårdsdistrikten skickar skulle vara mest exakta, men de innehåller inte uppgifter om ålder. På grund av att uppgifterna snabbt kan kombineras har man i denna rapport som covid-19-dödsfall endast definierat personer som enligt befolkningsdatasystemet avlidit inom 30 dygn efter att coronavirussmittan konstaterats. På grund av uppföljningsperioden i denna definition är de siffror som erhållits efter mitten av mars ännu inte slutgiltiga och ingår därför inte i denna jämförelse. Uppgifterna om dödsfall anländer också med fördröjning till befolkningsdatasystemet, cirka 60 procent av uppgifterna fås inom en vecka och 90 procent fås inom två veckor.

Registret över smittsamma sjukdomar och sjukvårdsdistrikten mäter coronadödsfall på olika sätt

Siffrorna i registret över smittsamma sjukdomar och de siffror som sjukvårdsdistrikten meddelar kan skilja sig från varandra. Detta beror på att de mäter covid-19-dödsfallen på olika sätt. Sjukvårdsdistrikten rapporterar endast antalet dödsfall relaterade till sjukdomen inom sitt område. I registret över smittsamma sjukdomar registreras däremot två slags uppgifter om dödsfall. Registret innehåller dödsfall som är tidsmässigt relaterade till covid-19, dvs. fall där en person som insjuknat i sjukdomen har avlidit inom 30 dygn från det positiva testresultatet. I registret finns dessutom uppgifter om dödsfall på grund av coronavirusinfektion som uppgetts av läkare. Uppgifterna i registret över smittsamma sjukdomar kan användas tillsammans med andra bakgrundsuppgifter, såsom ålder.

Skillnaderna mellan siffrorna i registret över smittsamma sjukdomar och antalet avlidna som sjukvårdsdistrikten uppgett kan förklaras av följande:

  • Av dödsfallen med tidsmässig koppling till coronasjukdomen som antecknats i registret över smittsamma sjukdomar har inte alla eller har man i sjukvårdsdistrikten inte om alla kunnat dra slutsatsen att de berott på covid-19-sjukdomen
  • För sjukvårdsdistriktens del kan det finnas brister i uppgifterna om antal eller så kan informationen fås med fördröjning
  • I båda informationskällorna kan det förekomma fördröjningar

Mer information om statistik över dödsfall med koppling till corona finns på vår webbplats Statistik över dödsfall med koppling till covid-19.

THL publicerar siffror i anslutning till pandemin i portalen för öppna data. Den öppna datans noggrannhet ökas stegvis.

THL undersöker kontinuerligt mer bakgrundsinformation om dödsfall i samband med covid-19 och publicerar information om dessa i takt med att utredningarna framskrider.

Mer information:

Petteri Hovi

THL

äldre forskare

fornamn.efternamn@thl.fi

Nyckelord

Bilder

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye