Johtajuuskokemuksista oppiminen voi avata portin yritysten ja työntekijöiden menestykselle

Johtajuuden tutkimuksessa huomio on kohdistunut erityisesti sen tunnistamiseen jaettuna ja yhdessä eri osapuolten luomana ilmiönä, myyttisemmän sankarijohtaja-näkökulman sijaan. Lisäksi erilaiset vaihtoehtoiset ja kriittiset tarkastelukulmat johtajuuteen ovat saaneet kasvavaa huomiota. KL Antti Uskin tutkimus osoittaa, miten johtajuuden oppiminen voi näitä näkökulmia vasten toteutua käytännössä.
– Johtajaksi tuleminen on pikemminkin sosiaalinen prosessi kuin pelkkä yksilön uravalinta. Omaa päämäärätietoisuutta ja mahdollisuuksiin tarttumista tarvitaan, mutta hyvin paljon riippuu muista tekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi suotuisa kasvuympäristö sekä se, että tulee työuransa aikana löydetyksi jonkun kokeneen johtajan toimesta, Uski toteaa.
Oppiminen tapahtuu kokemuksia tarkastelemalla
Tutkimusaineisto koostuu 16 teollisuusyritystaustaisen johtajan haastatteluista. Tutkimuksessa tunnistettiin johtajuuskokemuksia, joita oli kertynyt tarkkailemalla muiden johtamista sekä toimimalla omakohtaisesti työntekijän ja johtajan rooleissa.
– Johtajuuden oppimisen kannalta nimenomaan kokemukset ovat tärkeitä. Niihin liittyvä tunnejälki voi herättää vielä vuosien jälkeen kysymyksiä, mitä tuossa arjen johtamistilanteessa oikein tapahtui ja miksi. Siten johtajuuskokemusten tarkastelu voi mahdollistaa niistä oppimisen.
Kokemusten tarkastelu voi kuitenkin vinoutua, ellei johtaja huomaa oman valta-asemansa merkitystä. Hän saattaa luottaa liikaa omaan tulkintaansa, vaikka lopulta johtajuuden laatua määrittää oleellisesti työntekijän kokemus.
– Ei välttämättä ole helppoa saada työntekijöiden kokemusta aidosti esiin. Tutkimuksessa löytyi kuitenkin keinoja, joilla johtaja voi tavoitteellisesti pyrkiä luomaan turvallisia ja kunnioittavia olosuhteita työntekijän näkökulmalle, Uski kertoo.
Piilossa olevat rakenteet määrittävät johtajuutta
Tutkimuksessa havaittiin, että joidenkin johtajuuskokemusten tarkastelu voi auttaa tunnistamaan yrityksen johtajuutta määrittäviä rakenteita. Nämä ovat usein piilossa olevia ja suojattuja.
– Rakenteelliset tekijät määrittävät ja rajaavat yrityksessä toteutuvaa johtajuutta. Kuitenkin sinänsä yksittäisten johtajuuskokemusten tarkastelun kautta päästään kiinni koko työyhteisön kannalta keskeisiin olettamuksiin, Uski toteaa.
Joskus johtajuutta määrittävät olettamukset voivat olla luonteeltaan sellaisia, että niistä on ainakin pitkällä aikavälillä haittaa työntekijöiden lisäksi myös yrityksen päämäärille. Siksi niiden korjaaminen voi olla ratkaisevan tärkeää, väittelijä painottaa.
Johtajuuskokemukset voivat paljastaa sekä ristiriidan että ratkaisun
Tutkimus osoittaa, että tietoisesti toteutettava johtajuuskokemusten tarkastelu voi mahdollistaa sekä ristiriidan että sitä koskevan ratkaisun löytymisen.
– Kun työyhteisössä tunnistetaan paremmin johtajuuden haittatekijöitä, kuten jotakin ihmisryhmää lannistavia toimintatapoja, voidaan toteuttaa terävä ryhtiliike. Voidaan esimerkiksi tarkastella yhdessä, miten tällainen toiminta vaikuttaa yrityksen perustehtävän hoitamiseen ja muuttaa toimintatapoja.
Uski esittelee väitöskirjassaan ratkaisuksi oppiva johtaja -mallin, joka auttaa hahmottamaan johtajana oppimisen kokonaisuutta.
– Oppiva johtaja ei ole yhteen henkilöön personoituva määritelmä, vaan ideaali. Se tarjoaa kuitenkin kouriintuntuvia välineitä tarkastella ja muuttaa johtajuutta suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, Uski kertoo.
– Menestyviä johtajia ohjaa tietynlainen nöyryys. Kun ymmärtää, ettei homma voi olla koskaan täysin hanskassa, kestää ammattiin väistämättä liittyvää epävarmuutta paremmin. Samalla on luontevaa arvostaa aidosti toisten havaintoja ja näkökulmia, Uski toteaa.
Kasvatustieteen lisensiaatti Antti Uskin kasvatustieteen väitöskirja ”Oppiva johtaja suomalaisissa teollisuusyrityksissä” tarkastetaan julkisesti Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa perjantaina 28.5.2021 klo 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Pia Heilmann (Itä-Suomen yliopisto). Kustoksena toimii dosentti Matti Rautiainen kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta. Yleisön on mahdollista seurata väitöstä etäyhteyden kautta linkin kautta: https://r.jyu.fi/dissertation-uski-280521
Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358 40 8053 368.
Julkaisutiedot
Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations -sarjassa, numero 387, Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8668-1 (PDF). Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8668-1
Taustatiedot
KL, EMBA Antti Uski on työskennellyt yli 13 vuoden ajan henkilöstöjohtamisen tehtävissä pääasiallisesti kemianteollisuudessa ja lyhyen jakson Tampereen yliopistossa. Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella hän toimi koulutustehtävissä 2001–2007. Väitöskirjaa Uski on tehnyt työnsä ohella ja ollut jaksoja kokoaikaisella opintovapaalla. Tutkimusta on tukenut taloudellisesti Liikesivistysrahasto Helvi ja Aarre Weisteen rahastosta.
Lisätietoja
Antti Uski, puh. 0400 399624
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme