
Sataprosenttinen kaurapasta onnistui viimeinkin – innovaatio vaati lähes seitsemänsataa testiä

Oletko huomannut, paljonko kaurapastoissa on kauraa? Yleensä kauraa on noin kolmannes ja loppu on esimerkiksi ulkomaista durumvehnää.
Nyt tamperelainen Leivon Leipomo lanseeraa Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Vehnää siinä ei ole lainkaan. Tuoteidea kuulostaa helpolta, mutta runsaskuituisen Kaurakas-pastan kehitystyö oli kaikkea muuta.
– Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin. Nyt kotona on helppo vaihtaa vehnämakaronilaatikko terveelliseen ”kauraloodaan”, tuotekehitystä vetänyt Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Proteiinia enemmän kuin nakissa
Innovaation taustalla on Leivon Leipomon tiivis yhteistyö suomalaisten kauratutkijoiden ja viljelijärenkaan kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä – esimerkiksi maaperän ja lannoituksen balansoinnilla – kauran proteiinipitoisuus nousi ennätyksiin.
Sata grammaa Kaurakas-pastaa sisältääkin peräti kahdeksantoista grammaa proteiinia. Se on enemmän kuin nakissa.
– Kaurassa on proteiinia, hyvä aminohappokoostumus, hyvää rasvaa ja beetaglukaania eli liukoista kuitua. Kaura on monipuolinen viljaraaka-aine ja sen maku on hyvä, Luonnonvarakeskuksen (Luken) erikoistutkija Veli Hietaniemi sanoo.
Nyt arvostetaan lähipastaa – muinoin mainostettiin ”Corleonea”
Kaurakas-putkipasta syntyy noin seitsemänkymmenen kilometrin säteellä pelloista. Kaura kuivataan Kasken tilalla Kiikoisissa, jauhetaan myllyssä Kokemäellä ja kaulitaan pastaksi Eurassa.
Vuonna 1913 perustettu Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 90-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”. Ajat ovat muuttuneet, onneksi. Nyt valttia ovat kotimaiset raaka-aineet, ja terveellisen lähiruoan puolesta liputtavat sekä kuluttajat että kauppa.
Lisäaineettoman Boltsi-pyörykän keksijältä
Uusi Kaurakas-pasta on Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun finalistituote. Finaalipaikka oli Leivon Leipomolle jo toinen. Vuonna 2019 voittajaksi singahti lisäaineeton kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
– Boltsin myyntiluvut nakuttavat yhä tapissa. Perhe on kasvanut ”kaura-ranskalaisilla” eli Boltsi Rinkuloilla ja juuri lanseeratulla Boltsi Burgerilla, Leivon Leipomon ja Boltsin toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.
Suomalaisella Kaurakas-pastalla on nyt hyvä sauma kasvaa Boltsin veroiseksi kestosuosikiksi, vaikka Menestysresepti-voittoa ei tänä vuonna tullut.
– Meille on suurin voitto saada sataprosenttinen kaurapasta suomalaisten keittiöihin. Bolognesen kotimaisuusaste ja vastuullisuus osuvat nappiin, kun laittaa Kaurakas-pastan porisemaan ja kokeilee jauhelihan vaihteluksi Boltsi-pyöryköitä, Harri Jaakkola summaa.
Kaurakas-putkipasta on saatavana Prismoista ja S-marketeista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tuotantopäällikkö Anssi Räntilä / Leivon Leipomo Oy
0500 237 316
anssi.rantila@leivonleipomo.fi
toimitusjohtaja Harri Jaakkola / Leivon Leipomo Oy
0500 734 052
harri.jaakkola@leivonleipomo.fi
Kuvat




Tietoja julkaisijasta
Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Leivon Arina, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä. Vuonna 2019 Leivon Leipomon kaura-siemenpyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Leivon Leipomo Oy
Juhliva neljännen polven leipomo tuntee leipäkulttuurin muutokset21.9.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
110 vuotta täyttävä Leivon Leipomo tietää, kuinka leipomot vapauttivat Tampereen kotiäidit työelämään ja kuinka ohran terveellisyys unohdettiin. Juhlavuottaan viettävää perheyritystä johtaa serkusten nelikko.
Unohdettu ohra palaa suomalaiseksi superfoodiksi23.8.2023 08:51:00 EEST | Tiedote
Kaurabuumin vanavedessä nousee esiin perinteinen suomalaisvilja, joka yllättää terveellisyydellään. Ohran ravintoarvot ja vaikutukset esimerkiksi kolesterolin hallintaan ovat kauran veroiset. Täysjyväohra leivotaan nyt palaleiviksi ennätyksellisellä ohrapitoisuudella.
HKScan Leivon Leipomon kumppaniksi kehittämään Boltsi-tuoteperhettä20.5.2020 09:05:00 EEST | Tiedote
Leivon Leipomo Oy ja HKScan Oyj perustavat yhteisyrityksen, joka kehittää Boltsi-tuoteperhettä ja edistää sen kasvua. Boltsi kaura-siemenpyörykät ovat Leivon Leipomon innovaatio.
Ruokahitti Boltsi kehitti uutuuden – ja diskasi toisen30.1.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Suosioon pongahtanut kaura-siemenpyörykkä Boltsi tuo kauppoihin helmikuussa uuden, itämaisen maun. Uusi Boltsi Morocco läpäisi tiukan seulan, sillä toisen uutuutensa Leivon Leipomo hyllytti tiukan periaatteensa nojalla.
Hittituote Boltsia myyty pian miljoona rasiaa – uusi maku tulossa30.12.2019 07:45:00 EET | Tiedote
Perheyritys Leivon Leipomon Boltsi-pyörykkää myytiin vuonna 2019 enemmän kuin mitään muuta uutuuselintarviketta – mukaan lukien kotimaisten suuryritysten ja monikansallisten jättien uutuudet. Kaupan hyllyyn pyörähtää pian miljoonas Boltsi-pakkaus ja myös uusi maku.