
Unohdettu ohra palaa suomalaiseksi superfoodiksi

Terveyden näkökulmasta ohra on kauran veroinen hyväntekijä. Ravintokuitua – erityisesti liukoista kuitua betaglukaania – ohrassa ja kaurassa on yhtä paljon. Osana terveellistä ruokavaliota ohran liukoinen kuitu auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja sokeritasoa sekä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.
Ohran liukenematon kuitu puolestaan vaikuttaa verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohra onkin oiva vilja diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville.
Ruoansulatusta ohra edistää muiden viljojen tapaan. Täysjyväohra sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Ohra on Suomen vanhin ruokavilja: vanhimmat jyvälöydöt ovat peräisin kivikaudelta. Ruis alkoi syrjäyttää ohraa 1700-luvulla. Sanonta ”nyt otti ohraleipä” viittaakin katovuosiin, kun hätäleipä tehtiin rukiin sijaan hyljeksitystä ohrasta. Viime vuosikymmeninä ohra on mielletty lähinnä oluttuoppien ”ohrapirtelöksi” ja rehuviljaksi.
Ohraennätys palaleipiin
Ohra on kauran ohella ainoa viljakasvi, joka menestyy koko Suomessa. Huoltovarmuuden vuoksi kotimainen ohra kannattaisi ottaa nykyistä suurempaan rooliin ruokapöydissä.
Jotta ohran lisääminen olisi helppoa ja maistuvaa, Leivon Leipomo kehitti uudenlaisen palaleivän.
– Uuden Ohrapalan viljasta yli puolet on täysjyväohraa. Aiemmin ohraa on ollut naftisti, korkeintaan neljännes leivän viljasta. Saimme ohran määrän korkeaksi käyttämällä ohraa sekä hiutaleena, jauhona että litisteenä, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.
Ohrapala on Suomalainen Menestysresepti -kilpailustakin tutulle tamperelaisleipomolle kuin paluu juurille.
– Leivomme jo neljännessä polvessa ja täytämme 110 vuotta perheyrityksenä. Tuntuu komealta tarjota uutuus, joka päivittää perinteistä ruokakulttuuria nykyaikaan. Litteisiin rieskoihin verrattuna palaleipä on nykykuluttajalle hyvä käyttöliittymä, Harri Jaakkola sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toimitusjohtaja Harri Jaakkola / Leivon Leipomo Oy
0500 734 052
harri.jaakkola@leivonleipomo.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Leivon Arina, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä. Vuonna 2019 Leivon Leipomon kaura-siemenpyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Leivon Leipomo Oy
Juhliva neljännen polven leipomo tuntee leipäkulttuurin muutokset21.9.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
110 vuotta täyttävä Leivon Leipomo tietää, kuinka leipomot vapauttivat Tampereen kotiäidit työelämään ja kuinka ohran terveellisyys unohdettiin. Juhlavuottaan viettävää perheyritystä johtaa serkusten nelikko.
Sataprosenttinen kaurapasta onnistui viimeinkin – innovaatio vaati lähes seitsemänsataa testiä26.8.2021 07:52:00 EEST | Tiedote
Leivon Leipomo on kehittänyt Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Aiemmissa kaurapastoissa on ollut kauraa noin kolmannes. Uusi Kaurakas tuulettaa pastahyllyä myös vastuullisuudellaan: kotimainen täysjyväkaura kulkee vain noin seitsemänkymmentä kilometriä matkallaan pellolta pastaksi.
HKScan Leivon Leipomon kumppaniksi kehittämään Boltsi-tuoteperhettä20.5.2020 09:05:00 EEST | Tiedote
Leivon Leipomo Oy ja HKScan Oyj perustavat yhteisyrityksen, joka kehittää Boltsi-tuoteperhettä ja edistää sen kasvua. Boltsi kaura-siemenpyörykät ovat Leivon Leipomon innovaatio.
Ruokahitti Boltsi kehitti uutuuden – ja diskasi toisen30.1.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Suosioon pongahtanut kaura-siemenpyörykkä Boltsi tuo kauppoihin helmikuussa uuden, itämaisen maun. Uusi Boltsi Morocco läpäisi tiukan seulan, sillä toisen uutuutensa Leivon Leipomo hyllytti tiukan periaatteensa nojalla.
Hittituote Boltsia myyty pian miljoona rasiaa – uusi maku tulossa30.12.2019 07:45:00 EET | Tiedote
Perheyritys Leivon Leipomon Boltsi-pyörykkää myytiin vuonna 2019 enemmän kuin mitään muuta uutuuselintarviketta – mukaan lukien kotimaisten suuryritysten ja monikansallisten jättien uutuudet. Kaupan hyllyyn pyörähtää pian miljoonas Boltsi-pakkaus ja myös uusi maku.