Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita

Ohjelman tavoitteena on kerätä yhteen tieto Ruotsin laivaston eri aluksista ja niiden elämäntarinoista. Kyseessä on tähän mennessä laajin Itämeren piirissä tehtävä meriarkeologinen ja -historiallinen yhteistutkimus, jota vetää Tukholman yliopisto ja rahoittaa pääosin Riksbankenin juhlarahasto.
Suomessa Veteen vajonneet -tutkimusprojekti keskittyy Suomenlinnaan ja sen ympärillä sijaitseviin laivanhylkyihin. Mitä tapahtui vuonna 1808 linnoituksessa sotasaaliiksi jääneille reilulle sadalle Saaristolaivaston alukselle? Samalla paneudutaan muihinkin ruotsalaisten sotalaivojen hylkyihin vesillämme ja jatketaan myös Oulusta vuonna 2019 löytyneen Hahtiperän hylyn tutkimuksia.
Veteen vajonneet -tutkimushankkeen ensimmäisen vuoden tavoitteena on luoda projektille toimivat rakenteet ja hankkia resurssit eri lähteistä. Projektissa suunta ja sitoutuminen ovat nopeutta tärkeämpiä arvoja, sillä vedenalaisia salaisuuksia ei paljasteta hetkessä. Tutkimuksen tekemisessä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet ja sovelletaan niitä käytännön työhön.
Meriarkeologian tutkimusta vahvistetaan
Itämeren menneisyyden sekä alueen ja ihmisen yhteisen historian tunteminen auttaa ymmärtämään monia kehityskulkuja ja luomaan terveellisempää ja turvallisempaa tulevaisuutta kaikille Itämeren ympärysvaltioille. Tutkittu tieto auttaa suojelemaan Itämeren ainutlaatuista ympäristöä ja sen sekä tekemään jatkossa kulttuurisesti ja ekologisesti yhä kestävämpiä ratkaisuja
Meriarkeologia on Suomessa vasta ottamassa tukevampaa jalansijaa tutkimuskentällä. Ensimmäinen akateeminen sukupolvi on kypsynyt väitöskirjatasolle, ja seuraavaksi on tarpeellista taata alan jatkuvuus. Veteen vajonneet -hankkeen puitteissa on tarkoitus myös kasvattaa seuraava tutkimussukeltajasukupolvi järjestämällä vedenalaisia opetuskaivauksia Suomenlinnassa.
Tutkimusohjelman yhteistyökumppaneita ovat Tukholman yliopiston Meriopintojen keskus (CEMAS), Ruotsin valtion merimuseot ja kuljetushistorialliset museot (SMTM) sekä Suomesta Museovirasto. Museoviraston yhteistyökumppaneita Veteen vajonneet -projektissa ovat Suomenlinnan hoitokunta, Suomen meriarkeologinen seura, Helsingin yliopisto, Ehrensvärd-seura sekä eri alojen asiantuntijoita. Projektia koordinoi FT, meriarkeologi Minna Koivikko Museovirastosta.
Avoin yleisöseminaari kestävästä kehityksestä ja vedenalaistutkimuksesta 2.10.2021
Suomenlinnassa järjestetään lauantaina 2.10.2021 asiantuntijaseminaari, jossa käsitellään mm. kestävän kehityksen merkitystä vedenalaistutkimiselle. Verkkoseminaari on avoin kaikille, ja sen kieli on englanti.
Tapahtuma on osa DAN Europe Foundationin Sustainable Touria (www.sustainabletour.eu), joka on kiertänyt kesän ja syksyn aikana 15 000 kilometriä ympäri Eurooppaa täyssähköautolla tutustuen kestävää kehitystä tukeviin yrityksiin sekä ympäristön ja merien suojeluohjelmiin.
Lauantaina järjestettävässä seminaarissa DAN Europen lähettiläät kertovat kiertueestaan. Tilaisuudessa puhutaan mm. meneillään olevan hylkykartoituksen toteuttamisesta kestävän kehityksen hengessä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Itämereen sekä tutustutaan Tvärminnen uuteen Tutkimussukellusakatemiaan. Tapahtuman yhteydessä Suomenlinnan alueella tehdään perjantaina 1.10.2021 sukelluksia.
Seuraa lauantain 2.10. seminaaria Youtubessa
Sukellus- ja mediatilaisuus 1.10.2021
Ennen seminaaria perjantaina 1.10. järjestetään sukellus- ja mediatilaisuus, jossa ovat mukana mm. sukeltamisen turvallisuutta edistävän DAN Europe Foundation -säätiön edustajat Alana Alvarez sekä Manuel Bustelo, jotka kiertävät Eurooppaa sähköautolla tekemässä merien suojelua tutuksi. Paikalla on myös Veteen vajonneet -hankkeen Suomen-projektin vetäjä, meriarkeologi Minna Koivikko Museovirastosta.
Media on tervetullut seuraamaan sukelluksia perjantaina 1.10.2021 klo 10–11.00 Suomenlinnassa. Tilaisuudessa asiantuntijat kertovat Itämeren kunnon merkityksestä tutkimussukelluksille ja Veteen vajonneet -hankkeesta.
Tarkka sukelluspaikka täsmentyy vasta perjantaina. Pyydämme paikalle saapuvia olemaan etukäteen yhteydessä Minna Koivikkoon tapaamispaikan ja -ajan sopimiseksi. Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta lähtevällä lautalla (linja 19) ja Katajanokalta lähtevällä huoltolautalla (linja 19E).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Minna Koivikko, 0295 33 6215 ja minna.koivikko@museovirasto.fi
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille3.4.2025 10:47:01 EEST | Tiedote
Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museovirasto jakoi 259 000 euroa toiminta-avustuksina kulttuuriperintöalan toimijoille25.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toimintaan jaettiin yhteensä 259 000 euroa 12 eri toimijalle. Yleisavustuksen tavoitteena on edistää kulttuuriperinnön merkitystä, arvostusta ja vaikutusta yhteiskunnassa sekä kulttuuriperintöalan kehittymistä, osaamista ja kansainvälistymistä. Avustusta saaneiden toimijoiden työssä painottui sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävä ja vastuullinen kulttuuriperintötyö.
Museovirasto avasi avustushaun kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 1.4.2025 klo 15 mennessä20.2.2025 09:41:40 EET | Tiedote
Museovirasto avasi 18.2.2025 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2025–2026 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 1.4.2025 klo 15 mennessä.
Uusi palvelu helpottaa Museoviraston arkiston käyttöä5.2.2025 09:43:09 EET | Tiedote
Museovirasto on avannut verkkoon uuden arkistopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoja Museoviraston laajan arkiston asiakirja-aineistosta. Aiemmin eri muodoissa säilytetty aineisto on nyt helpommin saavutettavissa. Osaa aineistosta voi katsella suoraan palvelussa, osan voi tilata tutkittavaksi tutkijasaliin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme