Insinööriliitto on huolissaan matematiikan osaajien määrästä
Tuoreen tutkimuksen mukaan ammattikorkeakoulujen insinööriopiskelijat keskeyttävät opintonsa useammin kuin muut ammattikorkeakouluopiskelijat. Tilastojen mukaan aloittavista insinööriopiskelijoista vain hieman yli 60 prosenttia suorittaa tutkinnon. Selvityksen mukaan opiskelijoiden aiempi matematiikan ja luonnontieteiden aineiden osaaminen ja kokemukset niistä vaikuttavat selvästi tutkinnon läpäisyyn.
– Kokemus luma-aineiden osaamisesta vaikuttaa vielä enemmän kuin osaamisen konkreettinen taso, sillä toisen asteen koulutustausta, lukio tai ammattioppilaitos, ei näy vastauksissa, sanoo Insinööriliiton erityisasiantuntija Miihkali Härkönen.
Insinööriliitto on huolissaan riittävästä määrästä luonnontieteiden tai matematiikan osaajista Suomen työllisyystarpeisiin nähden. Insinööriliitto ei ole yksin huolissaan, vaan huolta jakavat muun muassa Energiateollisuus ry, Teknologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry sekä Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry.
Järjestöt ovat yhdessä teettäneet Insinööriliiton ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa aiheesta tutkimuksen E2 Tutkimuksella. Tänään julkaistussa tutkimuksessa selvitetään, miksi amk-insinööriopintoja suorittavat keskeyttävät opintonsa ja mitkä tekijät vaikuttavat opintojen viivästymiseen.
– Jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa, tarvitsemme maailman parasta tekniikan alan koulutusta. Siihen tarvitaan motivoituneet opiskelijat toimivan koulutuksen lisäksi, Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa painottaa.
– Selvityksessä ilmenevät keskeyttämisasteet kertovat siitä, että tavoitteesta ollaan kaukana. Tämä ei ole aivan vähäpätöinen kysymys.
Selvityksen perusteella lukion käyneillä insinööriopiskelijoilla on useammin motivaatio-ongelmia verrattuna ammattioppilaitoksista ammattikorkeakouluihin hakeutuneisiin.
Motivaatio vaikuttaa valmistumiseen. Jos opiskelija pääsee ensisijaisesti hakemaansa paikkaan, hän valmistuu huomattavasti useammin kuin toissijaiseen paikkaan päässyt. Kuitenkaan kaikkiin ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoihin ei ole riittävästi hakijoita, jotka ovat valinneet koulutuslinjansa ykkösvaihtoehtona.
– Motivaatio kärsii erityisesti, kun opinnot eivät vastaa odotuksia. Silloin lähes kaikki harkitsevat opintojensa keskeyttämistä, Härkönen huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Miihkali Härkönen, 050 307 5587, miihkali.harkonen@ilry.fi
www.ilry.fi/lapaisytutkimus
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote
Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.
Työllisyydessä ei näy piristymistä, vaikka kasvu on alkanut25.2.2025 08:57:15 EET | Tiedote
Yleisen taloussuhdanteen paranemisesta on selviä merkkejä, mutta työnantajat aikailevat vielä työntekijöiden palkkaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme