Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyö vahvistuu merkittävästi

Huomattava korotus kertoo onnistuneesta ja tuloksellisesta ohjelmatyötä kohdemaissa. Kumppaneina ohjelmatyön hankkeissa ovat viljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden paikalliset verkostot. Hankkeet keskittyvät vähiten kehittyneisiin ja hauraisiin Afrikan maihin.
Reilu kauppa ry on tehnyt kehitysyhteistyöohjelmia vuodesta 2014 lähtien ja on koko globaalin Reilun kaupan ohjelmatyön pioneeri. Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka on tyytyväinen, että Reilu kauppa nähdään vaikuttavana tekijänä kehitysyhteistyössä.
“Reilun kaupan ajatuksena on muuttaa kauppajärjestelmää oikeudenmukaiseksi, mutta kehitysyhteistyössä pyritään muuttamaan yhteiskuntia. Tehdään vaikuttamistyötä, vahvistetaan ammattiyhdistysliikettä, ratkotaan ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita, ehkäistään lapsi- ja pakkotyötä sekä ikään, sukupuoleen ja vammaisuuteen perustuvaa syrjintää. Näitä teemoja eivät tiukatkaan sertifiointikriteerit yksin ratkaise”, Sokka kiteyttää.
Uuden ohjelman Kate Raworthin donitsitalouden mallista inspiroitunut kehitystavoite on nostaa viljelijät ja työntekijät taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän elämän perustuksille aiheuttamatta säröjä ekologiselle kestävyydelle. Ohjelmatyön hankkeiden avulla halutaan erityisesti vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista tuottajamaissa. Keskeisiä kohderyhmiä ovat nuoriso sekä haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt, erityisesti vammaiset ihmiset.
“Ohjelma vahvistaa haavoittuvien työntekijöiden ja viljelijöiden järjestöjen kapasiteettia ja kehittää niiden toimintaympäristöä. Ohjelmasuunnittelun lähtökohtana on ollut kiihdyttää yhteistyötä tuotantoketjujen eri toimijoiden kanssa, jotta kuilu Agenda 2030:n tavoitteisiin pääsemiseksi saataisiin kurottua umpeen tällä vuosikymmenellä. Ohjelman punaisena lankana on Ketään ei jätetä jälkeen, ja tämän merkitys on vain kasvanut pandemian aiheuttaman kehityksen hidastumisen takia”, Sokka painottaa.
Reilu kauppa ry on erityislaatuinen toimija Suomen kehitysyhteistyön järjestökentällä, sillä se toimii kaikkien arvoketjutoimijoiden kanssa samanaikaisesti muuttaakseen kaupankäyntiä eettisemmäksi ja kestävämmäksi. Kehitysyhteistyöhankkeet luovat samalla mahdollisuuksia yrityksille olla mukana vahvistamassa tuottajien asemaa tuotantoketjujensa alkupäässä. Ohjelman omarahoitus kerätäänkin enimmäkseen lahjoituksina yrityksiltä kuten Tony’s Chocolonely, Aldi ja Lidl.
Ulkoministeriö myönsi suomalaisten kansalaisjärjestöjen monivuotiseen kehitysyhteistyöhön noin 276 miljoonaa euroa köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Yhteensä ohjelmatukea myönnetään 23 järjestölle vuosille 2022-2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu SokkaOhjelmapäällikkö
Puh:050 522 2354teemu.sokka@fairtrade.fiLeena KummuViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:050 569 1836leena.kummu@fairtrade.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa -sertifioinnin piirissä on yli 1,8 miljoonaa viljelijää ja työntekijää Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Reilu kauppa maksaa mukana oleville viljelijöille markkinahintojen heilahteluilta suojaavaa takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuus- ja ympäristökysymyksiin että kaupankäyntiin. Lisäksi viljelijät ovat vahvasti mukana Reilun kaupan kehittämisessä – heillä on puolet järjestelmän päätösvallasta.
Suomessa ensimmäinen Reilun kaupan tuote, kahvi, tuli myyntiin vuonna 1999. Suomen markkinoilta löytyy jo yli 1 700 Reilun kaupan tuotetta. Tuotteista suomalaisten suosikkeja ovat banaani, kukat, kahvi, kaakaotuotteet ja viini. Viime vuosien aikana myös Reilun kaupan puuvilla on kasvanut merkittävästi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Yritysvastuudirektiivin heikentäminen uhkaa miljoonien pienviljelijöiden toimeentuloa26.2.2025 17:50:54 EET | Tiedote
Komission esitys vesittäisi yritysvastuudirektiivin. Ilman toimitusketjun kattavaa huolellisuusvelvoitetta laki jäisi tehottomaksi eikä hyödyttäisi ihmisiä tuotantoketjujen alkupäässä. Reilu kauppa kehottaa EU:ta säilyttämään alkuperäisen direktiivin.
Kunnat eivät saa säästää ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella, sanoo suurin osa suomalaisista19.2.2025 07:46:28 EET | Tiedote
Suomalaiset odottavat kuntien huolehtivan hankintojen vastuullisuudesta, vaikka säästöpaineet kunnissa ovat kasvaneet.
Kestävän liiketoiminnan konkari Maria Sangder Reilu kauppa ry:n puheenjohtajaksi23.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
”Yrityksillä on tahtoa kestävään toimintaan – ja Reilulla kaupalla on erinomaiset ratkaisut muutoksen toteuttamiseen”, sanoo järjestön puheenjohtajana aloittanut Maria Sangder.
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme