Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi? Uusi menetelmä ratkoo vauhdilla ongelman, jota aiemmin pidettiin mahdottomana
Metsät ovat Suomen arvokkain uusiutuva luonnonvara, ja keskustelu niiden hyödyntämisestä ja hiilinieluista käy kiivaana.
Nyt Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ainutlaatuisen Deep FRST-optimointimenetelmän, joka auttaa metsänomistajaa sovittamaan yhteen metsänomistuksen eri näkökohdat pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisesti.
”DeepFRST on ainoa menetelmä, joka huomioi sekä avohakkuut että metsän hoitamisen jatkuvapeitteisenä. Se ei ota kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta vaan laskee puhtaasti tieteeseen pohjautuen metsänomistajan tavoitteisiin parhaiten sopivan vaihtoehdon”, kertoo taloudellis-ekologisen optimoinnin tutkimusryhmää vetävä professori Olli Tahvonen Helsingin yliopistosta.
Valtava määrä muuttujia
Metsänhoidon optimoinnissa ekologisten ja taloudellisten muuttujien määrä on niin valtava, ettei niitä kaikkia ole voitu ennen huomioida. Siksi optimointiratkaisut on tehty yksinkertaistaen – ja usein vanhojen toimintatapojen pohjalta.
Patentoitu DeepFRST ratkoo haasteen koneoppimismenetelmiin kuuluvan vahvistusoppimisen avulla. Uusimmat ihmisen shakissa ja Go-pelissä voittavat ohjelmistot perustuvat vahvistusoppimiseen, samoin monet robotiikassa ja terveydenhuollossa sovelletut tekoälyalgoritmit.
Tutkijat hyödynsivät menetelmässä kansallisiin metsäinventaarioihin pohjautuvia, eri puulajien kasvunopeuksia kuvaavia metsämalleja sekä hyvin yksityiskohtaista kuvausta metsänhoidon pitkän aikavälin tulonmuodostuksesta. Niistä he rakensivat harjoitteluympäristön, jossa algoritmi voi opetella, miten metsän kasvu toteutuu ja miten metsänhoidon toimenpiteet kannattaa suunnitella.
”Aikaisemmilla menetelmillä pystyttiin ratkaisemaan vain yksinkertaistettuja malleja ja niidenkin laskenta oli käytännön sovelluksien kannalta liian hidasta. Mahdollisuus ratkaista hyvin yksityiskohtaisia taloudellis-ekologisia malleja suhteellisen vähällä laskentateholla avaa jännittäviä mahdollisuuksia niin tieteen kuin liiketoiminnan kannalta”, kertoo työkalun teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta sekä laskennasta vastaava Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Antti Suominen.
Yllättävä tulos
Muuttujien määrä ja sitä myötä vahvistusoppimisen merkitys kasvaa entisestään, kun halutaan huomioida myös luonnontuhoihin ja ilmastonmuutokseen sisältyvät riskit.
Aiemmin tuhoihin on suositeltu varautumaan suorittamalla päätehakkuu jo nuorille metsille. Tiimin viime vuonna julkaisema tutkimus osoitti, että kannattavin tapa varautua luonnontuhoihin onkin tiettyjen edellytysten vallitessa siirtyä hoitamaan metsiä jatkuvapeitteisinä.
”Tämä löydös oli melkoinen yllätys”, Olli Tahvonen kertoo.
Tutkimuksessa ilmeni myös, että jatkuvapeitteiselle kasvatukselle tyypillinen suuri vaihtelu luontaisesti syntyvien taimien määrässä ei alenna menetelmän kannattavuutta eikä johda merkittävään vaihteluun hakkuumäärissä.
Tällä hetkellä tutkijat ovat lisäämässä tarkasteluun hintojen satunnaisvaihtelun ja hiilinielun.
”Kehitämme taloudellis-ekologista malliamme niin, että se kykenee huomioimaan yksityiskohtaisesti myös maaperän sitoman hiilen, jonka osuus voi olla reilusti yli puolet metsän hiilivarastosta”, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Vesa-Pekka Parkatti.
Seuraavaksi mukaan otetaan metsien monimuotoisuus. Sen tärkeyden ymmärtäminen alkaa näkyä myös taloudessa. Esimerkiksi Suomen suurimpiin metsänomistajiin kuuluvan UPM:n valmisluoton marginaali on sidottu biodiversiteettitavoitteen etenemiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että jos yhtiön metsien monimuotoisuus lisääntyy, se saa markkinoilta halvempaa lainaa.
Tutkijat arvelevat, että EU:n ja Suomen kovat ilmastotavoitteet johtavat siihen, että jatkossa hiilen sitomisesta maksetaan metsänomistajille myös selvää rahaa.
Yritys perusteilla
DeepFRST-menetelmää on kehitetty Business Finlandin rahoittamassa Tutkimuksesta liiketoimintaa -hankkeessa.
Tällä hetkellä se on vasta valtava määrä koodia tutkijoiden tietokoneilla. Tulevana kesänä tiimi perustaa yrityksen ja alkaa jalostaa sovelluksia eri käyttäjäryhmien tarpeisiin.
Suurmetsänomistajat ja metsärahastot hyötyisivät esimerkiksi työkalusta, joka tuottaa arvion metsän arvosta, hoitotoimenpiteistä ja kannattavimmista tavoista lisätä hiilen sidontaa sekä monimuotoisuuden suojelua.
Suomessa noin 60 prosenttia metsämaasta on yksityisten metsänomistajien hallussa.
”Monet heistä asuvat kaupungissa eivätkä oikein tiedä, mitä siellä kaukana pohjoisessa olevalle pienelle metsäomistukselle kuuluu. Heitä voisi palvella helppokäyttöinen ja houkutteleva sovellus, joka seuraisi metsän hiilinielun kehittymistä ja kertoisi, milloin hiilihyvitykset kilahtavat tilille”, sanoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava, kaupallistamishankkeen käynnistänyt Philipp Back visioi.
Tiimi kokosi jo alkuvaiheessa tuekseen ohjausryhmän, jossa on edustajia yrityksistä, metsänomistajista ja Metsähallituksesta.
”Kaikki isoimmat pelaajat lähtivät innolla mukaan. Metsänhoidon uudet haasteet monipuolisesti hyödyntäville optimointityökaluille on valtava kysyntä, koska hyviä sellaisia ei ole olemassa”, kertoo hankkeen kaupallistamisasiantuntija Jim Solatie.
DeepFRST on jo osoittanut, että kaavamaiset ratkaisut valinnassa avohakkuiden ja jatkuvapeitteisten vaihtoehtojen välillä eivät toimi. Vaihtoehtojen edullisuus riippuu monista taloudellisista ja ympäristötekijöistä.
”Esimerkiksi metsän kasvupaikasta ja laskentakorosta riippuen DeepFRST voi lisätä tuottoa jopa kolmanneksella”, Back sanoo.
Pitkä yhteistyö
Vaikka algoritmi on uusi, sen pohjana on pitkä perustutkimus ja vuosikymmenien yhteistyö.
Olli Tahvonen teki 1980-luvulla väitöskirjansa silloisen Helsingin kauppakorkeakoulun matematiikan professorin Seppo Salon ohjauksessa. Väitöksen jälkeen he alkoivat yhdessä ratkoa luonnonvarojen optimointiin liittyviä ongelmia. Myöhemmin tutkimus jatkui ensin Aalto-yliopiston professori Markku Kallion ja sen jälkeen professori Pekka Malon kanssa
”Metsänhoitoa on tyypillisesti lähestytty joko taloudellisena tai ekologisena kysymyksenä. Me tarkastelemme sitä taloudellis-ekologisena, mikä tekee kuvasta realistisemman mutta paljon monimutkaisemman hahmottaa”, Tahvonen kiteyttää.
”Tajusimme Olli Tahvosen ja Aallon matemaatikkojen kanssa, että ratkaisu on löydettävissä koneoppimismallien avulla. Vaikka Deep FRST ei olisi ollut mahdollinen ilman viime vuosikymmenen aikana tapahtunutta laskentatehon valtavaa kasvua, itse vahvistusoppimisen juuret ovat jo 50-luvulla. Tutkijoina kaikki työmme rakentuu aiemmille saavutuksille – se on minusta tärkeä muistaa”, Pekka Malo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli Tahvonen
Professori, Helsingin yliopisto
puh. 050 415 6565
olli.tahvonen@helsinki.fi
Antti Suominen
Tohtorikoulutettava, Aalto-yliopisto
antti.suominen@aalto.fi
Vesa-Pekka Parkatti
Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
vesa-pekka.parkatti@helsinki.fi
Philipp Back
Tohtorikoulutettava, Aalto-yliopisto
philipp.back@aalto.fi
Jim Solatie
DeepFRST-hankkeen kaupallistamisasiantuntija
jim.solatie@nero.fi
Pekka Malo
Professori, Aalto-yliopisto
pekka.malo@aalto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Tuore tutkimus kertoo Dark Souls -pelin tukevan pelaajia mielenterveyden haasteissa22.4.2025 11:10:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, kuinka Dark Souls -pelin pelaajat kokivat pelaamisen vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteensä ja auttavan heitä kohtaamaan henkilökohtaisia haasteitaan.
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme