Väitös 18.3.2022: Liikunnanopettajan tarjoama tuki lisää oppilaan kiinnostusta koululiikuntaa ja vapaa-ajan liikkumista kohtaan

Liikunnanopettajalta saatu psykologisten perustarpeiden eli autonomian, kykeneväisyyden ja yhteenkuuluvuuden tuki lisää yläkouluikäisten oppilaiden sisäsyntyistä eli autonomista motivaatiota liikuntatunteja kohtaan. Autonominen motivaatio liikkumiseen kumpuaa itse liikkumisen arvostuksesta tai mielekkyydestä eikä esimerkiksi liikkumisesta saaduista materiaalisista tai sosiaalisista palkinnoista tai rangaistuksista.
Autonominen motivaatio liikuntatunneilla syntyy osaltaan opettajien tiedoista, taidoista ja valmiuksista tukea oppilaiden psykologisia perustarpeita osana opetustaan. Psykologisia perustarpeita tukevia pedagogisia keinoja ovat esimerkiksi oppilaan näkökulman huomioiminen, kannustaminen ja tunneilla tehtävien aktiviteettien perustelut.
– Autonominen motivaatio edistää useita toimintakykyä ja terveyttä tukevia asioita, kuten yleistä hyvinvointia, väitöskirjatutkija PsM YTM Juho Polet liikuntatieteellisestä tiedekunnasta toteaa.
Aikomus liikkua ei suoraan lisää fyysistä aktiivisuutta
Tutkimuksen perusteella oppilaiden liikuntatunneilla kokema psykologisten perustarpeiden tuki on yhteydessä aikomuksiin liikkua vapaa-ajalla, mutta nämä aikomukset eivät kovin selvästi jalostu liikunnalliseksi aktiivisuudeksi.
Fyysistä aktiivisuutta koskevien aikomusten ja toteutuneen fyysisen aktiivisuuden välinen ristiriita on tunnettu tosiasia myös arkikokemusten valossa. Yhtenä selityksenä toiminta-aikomusten ja varsinaisen toiminnan rajalliselle yhteydelle on tarjottu aikaisempien käyttäytymismallien ja tapojen luomia automatisoituneita ja tiedostamattomia käyttäytymistä ohjaavia mekanismeja.
– Yksilöiden toimintaa ohjaavat rutinoituneet ja tavaksi muodostuneet toimintamallit. Vertauskuvallisesti ilmaistuna käyttäytymisjuna puskee usein tiukasti raiteellaan, ellei sitä yritetä erikseen kammeta uuteen suuntaan, Polet sanoo.
Väitöstutkimuksessa havaittiin, että aikaisempi liikkumisaktiivisuus ja itsekontrolli olivat liikkumisaikomuksia selvemmin yhteydessä vapaa-ajan liikkumiseen. Tutkimus antoi viitteitä myös siitä, että vapaa-ajan liikkumisaktiivisuutta koskevat asenteet ovat yhteydessä vapaa-ajan liikkumisaktiivisuuteen.
Väitöstutkimus koostui neljästä osatutkimuksesta. Tutkimuksen osallistujat olivat yläkoulun oppilaita sekä heidän opettajiaan ja huoltajiaan Keski-Suomen ja Etelä-Suomen alueilta.
YtM, PsM Juho Poletin liikuntapsykologian väitöskirja "Testing and extending predictions of the trans-contextual model for leisure-time physical activity in middle school students " tarkastetaan 18.3.2022 klo 12 Liikuntarakennuksen salissa L 303. Vastaväittäjänä toimii professori Marit Sørensen (Department of Sport and Social Sciences, Norwegian school of Sport Sciences) ja kustoksena professori emerita Taru Lintunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta myös etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-polet-180322.
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 498, Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003, SBN 978-951-39-9053-4 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9053-4.
Juho Polet kirjoitti ylioppilaaksi Kalajoen lukiosta vuonna 2001. Hän suoritti kehityspsykologian maisteriopinnot 2010 ja psykologian maisteriopinnot 2014 Jyväskylän yliopistossa. Poletilla on monipuolinen tausta tutkimustyön ja psykologityön parissa. Polet työskenteli projektitutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Business Finlandin rahoittamassa motivaatiotutkimuksen FiDiPro-hankkeessa ja jatkoi väitöskirjatutkijana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa PETALS-hankkeessa vuosina 2016–2021. Tällä hetkellä Polet työskentelee Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella oppimisvaikeuksien tutkimuksen parissa.
Lisätietoja:
Juho Polet
YtM, PsM
juho.j.polet@student.jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Cefmof rahoittaa Jyväskylän yliopiston viisivuotista vetytutkimusta 1,325M eurolla14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on myöntänyt 1,325 miljoonan euron rahoituksen Jyväskylän yliopistolle vetytutkimuksen vahvistamiseen sekä kestävän liikenteen ja kiertotalouden edistämiseen. Viisivuotista tutkimusohjelmaa tukee myös yliopiston oma 250 000 euron rahoitusosuus.
Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme