Oulun yliopisto

Ikäihmisen ihosyöpä voi jäädä huomaamatta – riskiryhmässä etenkin miehet  

Jaa
Aiemmin tunnistamattomia ihosyöpiä tai niiden esiasteita löytyi joka neljänneltä 70 vuotta täyttäneeltä Oulun yliopiston uudessa tutkimuksessa. Ikääntyneillä ihosyövän riskiä lisäsivät erityisesti miessukupuoli sekä aiemmin sairastettu ihosyöpä. Tutkijoiden mukaan karttuva tieto ihosyövän riskitekijöistä voi auttaa jatkossa kohdentamaan ihosyöpien seulontaa.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tutkimus on osa laajaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimusta, ja siihen kutsuttiin kaikki syntymäkohorttiin 1966 kuuluvien henkilöiden elossa olevat vanhemmat, jotka asuivat tutkimuksen aikaan Oulun alueella. Yhteensä ihotutkimukseen osallistui 552 iältään 70–92-vuotiasta henkilöä. He ottivat osaa kattavaan terveystutkimukseen, jonka yhteydessä ihotautilääkäri teki perusteellisen ihon tarkastuksen.

Joka neljänneltä tutkimukseen osallistuneista löytyi aiemmin tunnistamaton ihosyöpä tai ihosyövän esiaste. Ihosyöpiä esiintyi enemmän miehillä sekä heillä, jotka olivat sairastaneet ihosyövän joskus aiemmin. Elämänsä ensimmäisen ihosyöpädiagnoosin saaneita oli 16 % tutkituista.

”Tutkimuksemme paljasti, että ihosyöpiä jää herkästi huomaamatta ikäihmisiltä”, sanoo toisena päätutkijana toiminut ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Säännöllinen, ammattilaisen suorittama koko ihon tarkastus on ikääntyneille tärkeää, Sinikumpu painottaa. ”Monet käyvät esimerkiksi hammastarkastuksessa vuosittain. Myös iho tulisi tarkastuttaa säännöllisesti. Lisäksi ihosyöpien riskitekijöistä ja ihon suojaamisesta tulisi puhua vielä nykyistäkin enemmän.”

Ihosyövät lisääntyvät edelleen, mikä tulee olemaan yhä suurempi haaste, kun väestö ikääntyy. Tietoa ihosyövälle altistavista tekijöistä tarvitaan lisää. Nyt saatu väestötason tutkimustieto ikääntyneiden ihosyövän riskitekijöistä on siksi tervetullutta. ”Suurin osa aiemmista tutkimuksista on kohdistunut valikoituneisiin tutkimusjoukkoihin, muun muassa erilaisten sairauksien potilasryhmiin, eivätkä niiden tulokset ole välttämättä kovin hyvin sovellettavissa ikääntyneeseen väestöön yleisesti”, Sinikumpu huomauttaa.

Yleisimmät pahanlaatuiset ihokasvaimet ovat okasolusyöpä, tyvisolusyöpä ja melanooma. Jos ihosyöpä havaitaan riittävän ajoissa, se pystytään yleensä hoitamaan tehokkaammin ja potilaan ennuste on parempi.

Suomen Syöpärekisterin mukaan Suomessa todetaan vuosittain reilut 3 500 uutta ihosyöpää. Luvussa ovat mukana ihomelanoomat, ihon okasolusyövät sekä muut ihosyövät mutta ei tyvisolusyöpiä, joita ilmoitettiin viime vuonna Syöpärekisteriin noin 10 000.

Tutkimusartikkeli: Sinikumpu, SP., Jokelainen, J., Keinänen-Kiukaanniemi, S. et al. Skin cancers and their risk factors in older persons: a population-based study. BMC Geriatr 22, 269 (2022). https://doi.org/10.1186/s12877-022-02964-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LT Suvi-Päivikki Sinikumpu, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh. 040-678 2078
suvi-paivikki.sinikumpu@oulu.fi


Dos. Laura Huilaja, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh: 08-315 2011
laura.huilaja@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye