Globaalit suuryritykset mukana Reilun kaupan käynnistämissä kehityshankkeissa

Kehitysyhteistyön ohjelmakausi 2022-2025 avattiin viime viikolla järjestetyssä virallisessa avajaistilaisuudessa Kenian Naivashassa. Tilaisuudessa oli paikalla hankkeiden sidosryhmiä, Reilun kaupan toimijoita eri mantereilta sekä Suomen suurlähetystön edustajia. Reilu kauppa ry on tehnyt kehitysyhteistyöhankkeita vuodesta 2014 lähtien ja sen rooli koko globaalin Reilun kaupan kehitysyhteistyössä on merkittävä.
Ohjelmatyön keskiössä on Kate Raworthin donitsitalouden malli ja sen tavoitteena on nostaa viljelijät ja työntekijät taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän elämän perustuksille aiheuttamatta säröjä ekologiselle kestävyydelle. Keskeisiä kohderyhmiä ovat nuoriso sekä haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt, erityisesti vammaiset ihmiset. Hankkeet keskittyvät kahvin, kaakaon, kukkien, vaniljan, sokerin ja viinin viljelytiloille. Maantieteellisesti ohjelma keskittyy Afrikkaan.
”Suomen Kenian maastrategia keskittyy kestävään talouskasvuun ja siten tämä donitsitalouteen pohjautuva ohjelmatyö on juuri sellaista yhteistyötä, jota me haluamme nähdä”, kommentoi avajaistilaisuudessa suurlähetystön edustuston päällikön sijainen Otto Stenius.
“Reilun kaupan visiona on maailma, jossa kehittyvien maiden viljelijöillä ja työntekijöillä on kestävä toimeentulo, mahdollisuus kehittyä ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Tämän vision toteutumisen tiellä on kuitenkin monia esteitä, joita ei voi selvittää pelkkien kriteerien voimalla. Tällä uudella ohjelmalla voimme osaltamme vaikuttaa tasa-arvoa haittaaviin asenteisiin, mahdollistaa työntekijöiden voimaantumista ja vähentää hiilipäästöjä tuotantoketjuissa,” kertoo Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka.
Suuryritykset mukana mahdollistamassa ohjelmatyötä
Ohjelmatyön kokonaisbudjetti on 14 miljoonaa euroa, josta yli 7 miljoonaa euroa on Ulkoministeriön valtionavustusta. Lisäksi ohjelmatyötä rahoittavat eri yritykset kuten Alko, Tony’s Chocolonely, Mars, Lidl, Aldi, Chocolats Halba ja Ben & Jerry’s.
Mars kertoi alkavasta yhteishankkeesta Norsunluunrannikon Ecookim-kaakao-osuuskunnassa viime viikolla. Livelihood Ecosystem Advancement Program (LEAP) on viisivuotinen hanke, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti edistää 5 000 kaakaonviljelijän ja työntekijän kestävää toimeentuloa. Hankkeen toiminnoissa on keskeistä yksilölähtöinen ajattelu: viljelijöillä on eri tarpeet ja lähtökohdat, jotka vaikuttavat heidänmahdollisuuksiinsa siirtyä kohti elämiseen riittäviä ansioita.
Ohjelmakauden 2022-2025 tavoitteet ja hankkeet
- Sosiaalinen kestävyys: Osallistava ja vahva yhteiskunta
- Taloudellinen kestävyys: Viljelijöiden ja työntekijöiden taloudelliset oikeudet toteutuvat
- Ekologinen kestävyys: Viljelijät ja työntekijät elävät tasapainossa ympäristön ja ilmaston kanssa
Itä-Afrikka
- Etiopia: Kukkatilat – työntekijöiden oikeudet, työolot, elämiseen riittävät ansiot, ammattiliitot
- Etiopia: Kahvitilat – ilmastoakatemia, vastuullinen kahvintuotanto
- Kenia: Kukkatilat – puhdas energia
- Kenia: Kahvitilat – ilmastoakatemia, vastuullinen kahvintuotanto
Länsi-Afrikka
- Ghana: Kaakaotilat – lapsityövoiman hyväksikäytön kitkeminen
- Ghana: Kaakaotilat – lapsityövoiman hyväksikäytön seurantajärjestelmä
- Ghana: Kaakaotilat – päästöhyvitykset ja dynaaminen peltometsäviljely
- Norsunluurannikko: Kaakaotilat – toimeentulojen monipuolistaminen
- Norsunluurannikko: Kaakaotilat – elämiseen riittävät ansiot
Eteläinen Afrikka
- Madagaskar: Vanilijatilat – toimeentulojen monipuolistaminen
- Malawi: Sokeritilat – kierrätys ja tuotannon sivutuotteet
- Etelä-Afrikka: Viinitilat - työntekijöiden oikeudet ja elämiseen riittävät ansiot
- Ghana, Kenia ja Etelä-Afrikka: Alueellinen dialogiprojekti ihmisoikeusvastuusta ja huolellisuusvelvoitteesta (HREDD)
Latinalainen Amerikka
- Bolivia: Kahvitilat – ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sukupuolten välinen tasa-arvo
- Honduras: Kahvitilat – ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja lasten oikeudet
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu SokkaOhjelmapäällikkö, kehitysyhteistyö
Puh:+358 50 522 2354teemu.sokka@fairtrade.fiLeena KummuViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:050 569 1836leena.kummu@fairtrade.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa ry vastaa siitä, että Reilu kauppa näkyy ja menestyy Suomessa. Olemme osa maailmanlaajuista Reilun kaupan verkostoa. Teemme vaikuttamistyötä vastuullisemman kaupankäynnin ja kuluttamisen puolesta, toteutamme kehitysyhteistyötä ja johdamme Reilun kaupan kansainvälistä ihmisoikeustyötä.
Reilu kauppa -sertifioinnin piirissä on yli 1,8 miljoonaa viljelijää ja työntekijää Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Reilu kauppa maksaa mukana oleville viljelijöille markkinahintojen heilahteluilta suojaavaa takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuus- ja ympäristökysymyksiin että kaupankäyntiin. Lisäksi viljelijät ovat vahvasti mukana Reilun kaupan kehittämisessä – heillä on puolet järjestelmän päätösvallasta.
Suomessa ensimmäinen Reilun kaupan tuote, kahvi, tuli myyntiin vuonna 1999. Suomen markkinoilta löytyy noin 1 700 Reilun kaupan tuotetta. Tuotteista suomalaisten suosikkeja ovat banaani, kukat, kahvi, kaakaotuotteet ja viini. Reilu kauppa ry:llä on 32 jäsenjärjestöä ja olemme toimineet Suomessa jo yli 20 vuotta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Yritysvastuudirektiivin heikentäminen uhkaa miljoonien pienviljelijöiden toimeentuloa26.2.2025 17:50:54 EET | Tiedote
Komission esitys vesittäisi yritysvastuudirektiivin. Ilman toimitusketjun kattavaa huolellisuusvelvoitetta laki jäisi tehottomaksi eikä hyödyttäisi ihmisiä tuotantoketjujen alkupäässä. Reilu kauppa kehottaa EU:ta säilyttämään alkuperäisen direktiivin.
Kunnat eivät saa säästää ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella, sanoo suurin osa suomalaisista19.2.2025 07:46:28 EET | Tiedote
Suomalaiset odottavat kuntien huolehtivan hankintojen vastuullisuudesta, vaikka säästöpaineet kunnissa ovat kasvaneet.
Kestävän liiketoiminnan konkari Maria Sangder Reilu kauppa ry:n puheenjohtajaksi23.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
”Yrityksillä on tahtoa kestävään toimintaan – ja Reilulla kaupalla on erinomaiset ratkaisut muutoksen toteuttamiseen”, sanoo järjestön puheenjohtajana aloittanut Maria Sangder.
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme