Oulun yliopisto

Väitös: Terveysviestintä voi olla ristiriitaista ja edellyttää monenlaisia lukutaitoja

Jaa
Terveyteen liittyvää tietoa on helposti saatavissa, mutta sen kriittinen arviointi on vaikeaa. Terveysviestintä vaatii monilukutaitoa, ja samaan aikaan opettajat ovat huolissaan koululaisten perinteisenkin luku- ja kirjoitustaidon heikkenemisestä.

Nykyaikainen terveysviestintä ja muuttuvat mediaympäristöt vaativat uudenlaista osaamista sekä opettajilta että oppijoilta. Väitöstutkimus selvitti oppijoiden tiedonhankinnan ja arvioinnin edistämistä yläkoulun terveystiedon opetuksessa. KM Tuula Nygård tutki, miten terveystiedon opettajat ohjasivat oppilaitaan hankkimaan tietoa, arvioimaan kriittisesti tiedonlähteitä ja tekemään valintoja niiden välillä.

Tiedonhankintaa ja tiedon arviointia tulee tarkastella oppilaiden kanssa monilukutaidon näkökulmasta, koska he tarvitsevat taitoa selittää, arvioida ja tuottaa tekstejä eri viestintäkanavissa. Monilukutaito tarkoittaa sanallista, kuvallista, auditiivista, numeerista ja kinesteettistä tekstiä tai näiden yhdistelmien avulla ilmaistua tietoa. Se tulee ottaa huomioon kaikessa oppimisessa, koska sitä tarvitaan multimodaalisten sekä kulttuurisesti ja kielellisesti moninaisten tekstien tulkitsemiseen.

Monilukutaito on yksi perusopetuksen opetussuunnitelman painopistealueista. Sen edistäminen on kuitenkin haastavaa. Monilukutaidon vahvistamiseksi opetuksessa on välttämätöntä hyödyntää erilaisia tietoympäristöjä ja kehittää oppilaiden tiedonhankinnan, arvioinnin ja tuottamisen prosesseja.

Tutkimuksessa terveystiedon oppituntien havainnointiaineistosta nousevat esiin ryhmätyötilanteissa käydyt opettajan ja oppilaiden väliset keskustelut, kun he käsittelivät tiedonhankintaa ja arvioivat lähteiden luotettavuutta. Opettajalla on keskeinen rooli tiedon lähteenä, välittäjänä ja valinnan ohjaajana.

Haastatteluaineiston avulla tutkija selvitti terveystiedon opettajien käsityksiä heidän tiedollisista auktoriteettirooleistaan, opettajaidentiteetin rakentumisesta sekä tiedonhankinnasta ja arvioinnista monilukutaidon näkökulmasta.

Tutkimus on ajankohtainen, koska monilukutaito on kansallisen lukutaitostrategian ytimessä. Suomen tekeminen maailman lukutaitoisimmaksi maaksi vuoteen 2030 mennessä vaatii laajaa panostusta, perusteellista ja pitkäjänteistä tukea opettajille sekä asianmukaisia resursseja.

Kasvatustieteen maisteri Tuula Nygård väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 27.5.2022. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on ”Kyllä siinä paljon on semmoista harjoiteltavaa”. Neksusanalyyttinen tutkimus monilukutaidon edistämisestä terveystiedossa ("There is a lot to practice". A nexus analytical study on promoting multiliteracy in health education). Vastaväittäjänä toimii KT Carita Kiili Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Riitta-Liisa Korkeamäki. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla farmakologian salissa F202 (Aapistie 5) klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/68840299143?pwd=QnFVSkNEeUNjV0RiL2t0Sjh1dE5MQT09

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KM Tuula Nygård
tuula.nygard@oulu.fi
p. 040 5531675

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote

Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.

Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye