Reilu kauppa on sertifiointijärjestelmien vertailussa ykkönen

Vastuullisuustyö ei tule valmiiksi
Reilu kauppa on arvioinnin ainoa järjestelmä, joka on aloittanut omaa järjestelmäänsä koskevan huolellisuusvelvoiteprosessin. YK:n periaatteiden noudattaminen tarkoittaa omien ihmisoikeus- ja ympäristövaikutusten tunnistamista ja työtä negatiivisten vaikutusten ehkäisemiseksi.
“Huolellisuusvelvoitetta edellytetään yrityksiltä, joten on luonnollista, että myös Reilun kaupan oma toiminta on linjassa vaatimusten kanssa”, kommentoi Reilun kaupan kansainvälisen ihmisoikeustyön päällikkö Tytti Nahi.
Myös pitkäjänteinen kehittäminen ympäristö-, ilmasto- ja biodiversiteettityössä näkyy Reilun kaupan sijoituksessa.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat pienviljelijöihin kovaa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi Reilu kauppa työskentelee ilmastonmuutokseen sopeutumisen parissa. Siinäkin lähdetään viljelijöiden tarpeista, sillä Reilun kaupan hiilikrediittejä myymällä voi ansaita lisätuloja. Hiilikrediittejä ostavilta yrityksiltä puolestaan edellytetään päästölaskelmaa ja suunnitelmaa päästöjen vähentämiseksi.
“On tärkeää huolehtia, että ilmastonmuutoksen riskit ja kustannukset eivät kaadu viljelijöiden niskaan”, Nahi muistuttaa.
Kehitystyössä oikeudenhaltijat tulevat ensin
Eniten kehitettävää kaikilla järjestelmillä oli niiden yhteensopivuudessa YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevien ohjaavien periaatteiden kanssa.
Finnwatchilta saatu kritiikki otetaan Reilussa kaupassa vakavasti. Reilu kauppa edellyttää tuottajaorganisaatioita jakamaan auditointien tulokset työntekijöille, mutta tulokset eivät ole toistaiseksi julkisia.
“Läpinäkyvyyden lisäämisen pitää tapahtua niin, ettei siitä koidu oikeudenhaltijoille haittaa. Kuluttajien ja yritysten kiinnostus vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen on lisääntynyt, mutta valitettavasti yhä edelleen osa yrityksistä kaikkoaa, heti kun ongelmia ilmenee”, Nahi kuvailee.
Vuonna 2016 tehdyssä arvioinnissa Reilu kauppa oli ylivoimaisemmin kärkipaikalla, nyt lähes kaikki arvioinnin kohteena niin nyt kuin vuonna 2016 olleet valvontajärjestelmät olivat kehittäneet toimintaansa. Erityisen edistysloikan teki vertailun toiseksi parhaat pisteet saanut Rainforest Alliance, joka on lisännyt järjestelmäänsä Reilun kaupan takuuhintaa ja lisää muistuttavia elementtejä.
Vastuullisen puuvillan kysyntä on kasvanut
Erillisenä tapaustutkimuksena Finnwatch tarkasteli puuvillasertifiointeja, koska vastuullisuussertifioidun puuvillan kysyntä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Samanaikaisesti vastuullisen puuvillan markkinat ovat olleet myös vakavissa ongelmissa viime vuosina niin Kiinan kuin Intian markkinoilla esiintyneiden ihmisoikeus- ja ympäristöongelmien vuoksi. Reilu kauppa erottautuu vertailussa muun muassa sillä, että se ei sertifioi lainkaan Kiinassa tuotettua puuvillaa.
”Reilu kauppa on paitsi monelle kuluttajalle tuttu ja luotettu merkki, myös kunnianhimoinen ja kriittinen kumppani yritysten vastuullisuustyöhön,” Nahi summaa raportin tulokset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena KummuViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:050 569 1836leena.kummu@fairtrade.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Yritysvastuudirektiivin heikentäminen uhkaa miljoonien pienviljelijöiden toimeentuloa26.2.2025 17:50:54 EET | Tiedote
Komission esitys vesittäisi yritysvastuudirektiivin. Ilman toimitusketjun kattavaa huolellisuusvelvoitetta laki jäisi tehottomaksi eikä hyödyttäisi ihmisiä tuotantoketjujen alkupäässä. Reilu kauppa kehottaa EU:ta säilyttämään alkuperäisen direktiivin.
Kunnat eivät saa säästää ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella, sanoo suurin osa suomalaisista19.2.2025 07:46:28 EET | Tiedote
Suomalaiset odottavat kuntien huolehtivan hankintojen vastuullisuudesta, vaikka säästöpaineet kunnissa ovat kasvaneet.
Kestävän liiketoiminnan konkari Maria Sangder Reilu kauppa ry:n puheenjohtajaksi23.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
”Yrityksillä on tahtoa kestävään toimintaan – ja Reilulla kaupalla on erinomaiset ratkaisut muutoksen toteuttamiseen”, sanoo järjestön puheenjohtajana aloittanut Maria Sangder.
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme