Huoltovarmuuskeskus rakentaa kykyä torjua informaatiovaikuttamista

Informaatiovaikuttaminen on toimintaa, jonka avulla jokin ulkopuolinen taho pyrkii järjestelmällisesti ja haitallisesti vaikuttamaan ihmisten käsityksiin ja toimintaan. Keinoja voivat olla esimerkiksi epätotuuksien ja virheellisen tiedon levittäminen tai datan käyttäminen tarkoituksellisesti harhaanjohtavalla tavalla. Toiminnan avulla on mahdollista horjuttaa yhteiskunnan tärkeitä toimintoja ja sitä kautta koko yhteiskunnan toimintakykyä. Informaatiovaikuttamista on ollut läpi historian, mutta sen keinovalikoima on murroksessa digitaalisen ympäristön kehittymisen myötä. Informaatiovaikuttamisen torjuminen edellyttää, että se osataan tunnistaa.
− Informaatioturvallisuutta kehittämällä huolehditaan siitä, että informaatioympäristön uhat ja riskit ovat hallittavissa. Median, kansalaisten ja viranomaisten käyttöön tarvitaan toimintamalleja ja työkaluja, joiden avulla voidaan tunnistaa informaatiovaikuttamista ja arvioida tiedon luotettavuutta, sanoo varautumispäällikkö Antti Sillanpää Huoltovarmuuskeskuksesta.
Huoltovarmuuskeskuksen 2021 toteuttama informaatioturvallisuuden esiselvitys osoitti merkittäviä kansallisia puutteita informaatioturvallisuudessa ja nosti yhdeksi kehityskohteeksi informaatioturvallisuuden osaamistoiminnon perustamisen. Selvityksen pohjalta HVK:n hallitus päätti toukokuussa 2022 pilotin käynnistämisestä, jotta toiminnallisuuksia ja tarpeita voidaan testata käytännössä.
Keskuksen toiminta alkaa 2022 syksyllä ja jatkuu suunnitelman mukaan pilottina 2024 loppuun. Sen rahoitus tulee HVK:n Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmasta. Pilotoinnin aikana luodaan verkostoja ja toimintamalleja sekä kerätään tietoa, jonka perusteella päätetään toiminnan jatkosta.
Informaatioturvallisuus osa kokonaisturvallisuutta
Tavoitteena on vahvistaa informaatioturvallisuuden osaamista kansallisesti ja kehittää toimintamalleja sekä työkaluja haitallisen vaikuttamisen torjuntaan. Osaamiskeskus toimii myös alan osaamisen solmukohtana kotimaassa ja luo verkostoja kansainvälisesti. Keskus tuottaa tietoa maahamme kohdistuvista tahallisista ja haitallisista informaatiokampanjoista sekä tukee elinkeinoelämää, kansalaisia ja viranomaisia informaatiovaikuttamisen tunnistamisessa ja torjunnassa.
− Informaatioturvallisuus on osa kokonaisturvallisuutta, jota edistetään viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyöllä. Tämä istuu hyvin HVK:n toimintamalliin, jossa korostuu yhteistyö yhteiskunnan eri toimijoiden välillä, Antti Sillanpää toteaa.
Osaamiskeskuksen pilottiin tarvitaan useiden eri alojen asiantuntijoiden osaamista informaatioturvallisuuden hyväksi. Ensi vaiheessa rakennetaan datan analyysikyky ja määritetään keskuksen verkostot. Toiminnan käynnistyttyä suunnitteilla on muun muassa datan analyysitekniikoiden kehittäminen ja niiden tulosten tuotteistaminen raporteiksi eri kohderyhmille sekä koulutustuen tarjoaminen verkostoille.
Informaatioturvallisuuden esiselvitys HVK:n julkaisuissa: https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/files/bd803c5f6ba0a46ccd9c9e825cf8637e00373907/hvk-informaatiovaikuttamisen-torjunta-esiselvitys.pdf
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Varautumispäällikkö Antti Sillanpää, Huoltovarmuuskeskus, p. 029 505 1061, antti.sillanpaa@nesa.fi
Infrastruktuuriosaston va. johtaja, Jarna Hartikainen, p. 029 505 1022, jarna.hartikainen@nesa.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki
+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa varmistaa, että yhteiskunnalle kriittisimmät järjestelmät toimivat kaikissa tilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Venäjän toiminta on tiivistänyt viranomaistemme yhteistyötä – Huoltovarmuuskeskuksen podcastissa rakennetaan iskunkestävää Suomea7.2.2025 12:53:33 EET | Tiedote
Suomen iskunkestävyys syntyy kriiseihin varautumisesta mutta myös poikkeusolojen sieto- ja palautumiskyvystä – näin summaavat Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki sekä Suojelupoliisin erikoistutkija Lotta Hakala Iskunkestävä Suomi -podcastsarjan aloitusjaksossa.
Huoltovarmuuskeskus jatkaa tiedon tuottamista haitallisista informaatiokampanjoista3.2.2025 14:00:17 EET | Tiedote
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminto jatkaa toimintaansa Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK). Keskus mm. tuottaa tietoa Suomeen kohdistuvista tahallisista ja haitallisista epäaidoista informaatiokampanjoista. Toimintoa on pilotoitu vuosina 2022−2024, ja saatujen kokemusten sekä palautteen perusteella sen kehittämistä on päätetty jatkaa HVK:ssa vuoden 2026 loppuun saakka.
Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman19.12.2024 10:26:36 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on päivittänyt ohjelmakokonaisuuttaan vastaamaan paremmin HVK:n strategian 2024–2027 painopisteisiin. HVK:n hallitus on päättänyt uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman käynnistämisestä. Samalla Alue 2030 -ohjelma päättyy. Energiaan, logistiikkaan ja digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvät ohjelmat jatkuvat HVK:n strategian mukaisiksi päivitettyinä.
Huoltovarmuuskeskus allekirjoitti yhteisymmärryspöytäkirjan ukrainalaisviraston kanssa2.12.2024 13:41:33 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ukrainan Erikoisviestinnästä ja tietosuojasta vastaava valtiollisen palvelun hallinto (The Administration of the State Service of Special Communication and Information Protection, SSSCIP) ovat laatineet yhteisymmärryspöytäkirjan, jolla vahvistetaan virastojen kahdenvälistä yhteistyötä.
The National Emergency Supply Agency of Finland signed a Memorandum of Understanding with a Ukrainian agency2.12.2024 13:41:33 EET | Press release
The Memorandum of Understanding formalises the cooperative bilateral relationship between the National Emergency Supply Agency (NESA) and the Administration of the State Service of Special Communication and Information Protection (SSSCIP).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme