Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

På Östersjödagen erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på 4 500 kilogram strömming och braxen

Dela
På Östersjödagen den 25 augusti erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på strömming och braxen i form av Östersjöns fiskburgare och fiskbiff. Totalt kan 75 000 helsingforsare njuta av Östersjöns gåvor under dagen, och upp till 4 500 kilogram Östersjöfisk konsumeras under dagen.
På Östersjödagen den 25 augusti serverar Palvekukeskus Helsinkis mattjänster i skolor, läroanstalter och personalrestauranger fiskburgare gjorda av Östersjöbraxen och strömming.
På Östersjödagen den 25 augusti serverar Palvekukeskus Helsinkis mattjänster i skolor, läroanstalter och personalrestauranger fiskburgare gjorda av Östersjöbraxen och strömming.

Skolorna, läroanstalterna och personalrestaurangerna inom hälsovården serverar Östersjöns fiskburgare med tillbehör, medan daghemsmåltiderna samt måltiderna för boende och patienter innefattar fiskbiff, varav hälften är braxen och hälften strömming. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiff som måltidsalternativ under Östersjöveckan. Alla klientgrupper njuter av fisk från Östersjön, även om preferenserna för olika åldersgrupper varierar något.

– Alla klientgrupper från småbarn till seniorer älskar fiskfärsrätter. Sådana är till exempel fiskbiff, som serveras på Östersjödagen, strömmingsfärsbiffar med råg, abborre- och regnbågslaxbullar, fiskbullar av braxen och rökt mört samt braxenbiffar. Mer traditionella fiskrätter, som panerade strömmingsflundror, smakar speciellt väl för seniorer. Braxenpinnar är däremot en omtyckt rätt i skolor, säger planerare Petteri Hautamaa, som arbetar med recept på Palvelukeskus Helsinki.

Totalt konsumeras nästan 30 000 kilogram Östersjöfisk inom Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster varje år. De Östersjöfiskar som används mest inom måltidstjänsterna är fiskbiffens ingredienser, det vill säga braxen och strömming, men det finns även abborre, sik och mört på menyerna. Utöver fisk från Östersjön används också hållbart fångad finsk insjöfisk och odlad finsk fisk, främst regnbågslax, inom måltidstjänsterna. Dessutom är alla utländska fiskprodukter som används av Palvelukeskus Helsinki MSC-certifierade. Där det är möjligt ersätter finska alternativ gradvis rätter som innehåller utländsk fisk.

– En viktig förändring under de senaste åren har varit att utländsk gråsej har ersatts med finsk fiskmassa när det gäller fiskfärsrätter. Dessutom har vissa fiskrätter, som mandelfisk av gråsej, bytts till ett finskt alternativ på skolmatsedeln, som strömmingsfärsbiffar med råg eller fiskbullar av abborre och regnbågslax, säger Hautamaa.


Mer information:

Palvelukeskus Helsinki, multitjänster, produktionsplanering och -styrning
Utvecklingschef Eeva Lappalainen
eeva.lappalainen@hel.fi, tfn 050 574 0296

Läs mer: Östersjömenyn vid Palvelukeskus Helsinki (på finska) 

Palvelukeskus Helsinki är ett av Helsingfors stads affärsverk. Vi är partner till Helsingfors stads skolor och daghem, hemvården, seniorcenter, boendeenheter och sjukhus. Vi medverkar dagligen i 100 000 Helsingforsbors måltidsstunder och sköter renlighetstjänsterna. Vi stöder hemmaboende med mångsidiga lösningar för distansvård och välbefinnande och vi producerar telefontjänster. Vi har 1 600 duktiga yrkesverksamma som tar hand om Helsingforsbornas basservice.

Östersjödagen, som lanserades av John Nurminens Stiftelse, firas årligen för att hedra Östersjön. Syftet är att inspirera människor att njuta av det unika hemhavet och att göra goda gärningar för det.

Nyckelord

Bilder

På Östersjödagen den 25 augusti serverar Palvekukeskus Helsinkis mattjänster i skolor, läroanstalter och personalrestauranger fiskburgare gjorda av Östersjöbraxen och strömming.
På Östersjödagen den 25 augusti serverar Palvekukeskus Helsinkis mattjänster i skolor, läroanstalter och personalrestauranger fiskburgare gjorda av Östersjöbraxen och strömming.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.

Följ Palvelukeskus Helsinki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki

På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön30.8.2023 09:48:01 EEST | Pressmeddelande

På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.

Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi30.8.2023 09:41:28 EEST | Tiedote

Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.

På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Pressmeddelande

Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye