Asuntojen hinnat laskevat pian enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen

Asuntomarkkinoiden synkkä syksy on täydellinen käänne, sillä kasvukeskuksissa hinnat nousivat ilman merkittäviä sukelluksia koko 2010-luvun. Kansalaiset ovat nyt hyvin varovaisia ja asuntokauppa käy hitaammin kuin vuonna 2019, ennen koronakriisiä.
”Inflaatio on hurjinta sitten 1980-luvun ja korot korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Uusia asuntoja valmistuu vielä jonkin aikaa, mutta aloitukset vähenevät vääjäämättä. Asuntojen kysyntä on kahtalaista. Oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta, mutta sijoittajat siirtyvät syrjään odottamaan parempia aikoja. Ennätyskorkean työllisyyden tuoma talouden tuki ei liene koskaan ollut yhtä kriittistä asuntomarkkinoille”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Nyt näyttää siltä, että hintojen lasku on terävä, mutta jää silti lyhytaikaiseksi, eikä johda markkinoiden romahdukseen. Korkojen nousulle ennustetaan jo kattoa ja uusien asuntojen rakentaminen hiipuu”, Keskinen ennustaa.
Loppuvuoden 2022 ankea markkinatilanne laskee myös koko vuoden hintaennusteita, ja tälle vuodelle Hypo ennustaa pk-seudulle olematonta 0,0 prosentin muutosta (edellinen ennuste +1,0%), mutta koko maahan ennuste osoittaa 1,0 prosentin nousua (edellinen +1,5%).
Ostoaikeet laskeneet eniten lännessä ja pohjoisessa
Hyvin ajankohtaisesti talojen lämmitysmuoto ja sen mukana lämmityskulut nousevat sijainnin ja sitä kautta toimivien joukkoliikenneyhteyksien rinnalle ohjaamaan asuntokysyntää voimakkaasti.
Vuotuisten lämmityskustannusten nousu heijastuu asuntojen hintoihin ja myös asunnonostoaikeisiin. Kuluttajat osaavat odottaa hyvin nopeasti korkealle nousseiden energiahintojen taittuvan, kun uutta päästötöntä tuotantoa saadaan markkinoille, mutta halvan energian ajan ennustetaan olevan takana. Merkittävä tekijä asuntokaupalle on matkakustannusten eli polttoaineen kallistuminen, mistä on jo kansainvälistä tutkimusnäyttöä.
”Jos matalampi hintataso on mahdollistanut kaupunkien ”leviämisen” ja esikaupunkien syntymisen, kannustaa energiahintojen nousu puolestaan kaupunkirakenteen tiivistämiseen”, Keskinen luonnehtii.
Oheisessa kartassa nähdään, miten vuotuiset lämmityskulut ovat nousseet vuoden takaa eri puolilla Suomea. Sen rinnalla asunnon ostoaikeet ovat laskeneet kuluvan vuoden aikana eniten Länsi-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.
Helsingin yksiöissä vielä laskunvaraa
Asuntomarkkinoiden alakulo korostaa sitä, että yksiöiden hintojen nousukiito katkesi koronakriisin aikana. Hinnat nousivat rajusti 15 vuoden ajan, mutta niiden hinnat ovat korjaantuneet suhteessa kolmioihin ja suurempiin asuntoihin.
Hintakehitys osoittaa kuitenkin siitä, että Helsingin yksiöissä on vielä laskuvaraa. Esimerkiksi Vantaan tai Tampereen tilanteeseen verrattuna pienten asuntojen hinnat ovat yhä korkealla.
”Vantaalle ja Tampereelle on rakennettu asuntokantaan suhteutettuna enemmän uusia asuntoja, joten hinnoilla on ollut tilaa tulla alemmaksi. Uusia asuntoja valmistuu yksin asuville ja opiskelijoille, jolloin kynnys ensiasunnon ostolle madaltuu hintojen hiipuessa. Sijoittajien talvihorros tarjoaakin nyt hyviä hintaneuvottelun paikkoja pienten kotien etsijöille”, Hypon Juho Keskinen arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juho Keskinenekonomisti
Työskentelen Hypon ekonomistina asuntomarkkinoihin keskittyen.
Juha Lappalainenviestintäasiantuntija
Työskentelen asiantuntijana Hypon ulkoisessa viestinnässä ja mediakontakteissa.
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI
09 228 361http://www.hypo.fi/
Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä hallinnoima keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.
Osavuosikatsauksen 1.1.–30.9.2022 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,3 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 14,0 %, luottokanta 2,7 miljardia euroa, talletukset 1,4 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,2 % ja liikevoitto 6,7 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on yli 22 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Asuntokaupan ketjut kaipaavat vielä öljyä14.3.2025 00:05:00 EET | Tiedote
Hypon asuntomarkkinakatsaus no. 92 - Hypon pääekonomisti Juho Keskinen ennustaa maltillista hintakäännettä asuntokauppaan. Kauppamäärät ovat jo kasvussa, mutta yleinen epävarmuus ja epäluottamus painavat vielä kuluttajien mielialoja ja sitä kautta hintoja.
Ennakkotiedote: Hypon asuntomarkkinakatsaus julkistetaan perjantaina 14.3. klo 0:0110.3.2025 08:56:12 EET | Uutinen
Hypo julkistaa tämän vuoden ensimmäisen asuntomarkkinakatsauksensa ensi perjantaina 14. maaliskuuta klo 0:01.
Kuluttajien epävarmuus näkyy varovaisessa kasvussa31.1.2025 00:05:00 EET | Uutinen
Suomen talous kääntyy tänä vuonna viimein kasvu-uralle. Yksityinen kulutus kasvaa varsin vaisun viime vuoden jälkeen, vaikka menoa varjostavatkin vielä työmarkkinoiden epävarmuus, kuluttajien luottamuspula ja julkisen talouden sopeutukset. Talous saa tukea matalasta inflaatiosta, korkojen laskusta ja palkankorotuksista.
Ennakkotiedote: Hypo julkistaa talouskatsauksen ensi perjantaina 31.1. klo 0:0127.1.2025 09:23:37 EET | Uutinen
Hypo julkistaa talouskatsauksen ensi perjantaina.
Oma koti tulee yhä edullisemmaksi kuin vuokralla-asuminen13.12.2024 00:05:00 EET | Tiedote
Hypon asuntomarkkinakatsaus no. 91: Hypon pääekonomisti Juho Keskinen on tarttunut kysymykseen: Oma koti vai vuokralla-asuminen? Vastaus on edelleen: ”Omassa kodissa asuminen tulee edullisemmaksi.”
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme