Joululeivonnan Suomen mestarit ovat selvillä – tuomaristo hurmattiin yllättävillä mauilla ja hyvillä tarinoilla
Joululeivonnan SM-kisat käytiin lauantaina 3. joulukuuta Helsingin Teurastamolla. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun aikuisten sarjan voitti Anna Jaatinen Nokialta ja 15–20-vuotiaiden nuorten sarjan Pihla Sallinen Iisalmesta. Leivontataidoista mitteli yhteensä kuusi finalistia, kolme kummassakin sarjassa.
Joululeivonnan SM-kisojen tehtävänantona oli leipoa tarjoilut jouluiseen kahvipöytään. Kisaajilla oli kolme tuntia aikaa leipoa yksi suolainen ja yksi makea herkku sekä piparinen pöytäkoriste.
Tuomaristo kiinnitti leipomuksissa erityistä huomiota makuun, ulkonäköön sekä taikinoiden taidokkaaseen ja innovatiiviseen käyttöön. Pöytäkoristeessa näyttävyys ja tarina olivat tärkeässä roolissa. Kisaajia kannustettiin lisäksi minimoimaan ruokahävikki kiinnittämällä huomiota leivosten kohtuulliseen kokoon ja määrään.
Intensiivinen leipominen johti toinen toistaan koreampiin ja maukkaampiin tuotoksiin. Tuomarit pääsivät maistelemaan niin savutofulla täytettyjä leivoksia kuin vaniljan, valkosuklaan ja karpalon makuista joulupiirakkaakin. Pöytäkoristeissa nähtiin muun muassa lapsuuden jouluista ammentava nostalginen piparireki sekä ylväästi koristeltu joulupuu.
Tuomaristoon kuuluneen Myllyn Parhaan kehitysjohtajan Iiro Heinosen mukaan kilpailu oli äärimmäisen kovatasoinen. Voittajia yhdistivät yllättävät mutta selkeät maut sekä harkittu ja yhdenmukainen kokonaisuus, jossa suolaiset ja makeat leivokset sekä pöytäkoriste kertoivat samaa tarinaa.
– Kilpailun tuloksena syntyi todella mielenkiintoisia ja monipuolisia makumaailmoja. Etenkin nuorten kisaajien taidokkuus oli hämmästyttävä. Voittajien kattauksissa tarina nivoi leipomukset tiivisti yhteen, ja suolaiset ja makeat maut olivat kauniisti balanssissa, Heinonen sanoo.
Myllyn Paras palkitsee joululeivonnan Suomen mestarit vuoden mittaisella #Someleipurit2023-yhteistyökumppanuudella, jonka tiimoilta voittajat pääsevät loihtimaan uutta reseptiikkaa Myllyn Parhaan sosiaalisen median kanaviin.
Uusia reseptejä kohti
Joululeivonnan Suomen mestaruus herkisti aikuisten sarjan voittaneen Anna Jaatisen, jonka kisapöytäkattauksesta löytyi fetapiiraat raikkaalla salaatilla, jouluinen Britakakku sekä pipariset kuurankukat. Omaa tilausleipomoa pyörittävälle Jaatiselle leipominen on sekä työ että harrastus. Hän lähti leipomuksissaan liikkeelle maut edellä. Mukaan piti saada ainakin luumu ja granaattiomena.
– Suolaisen kohdalla tiesin heti, mitä teen, mutta makeaa leipomusta jouduin vähän jatkojalostamaan, Jaatinen sanoo.
Nuorten sarjan voittanut Pihla Sallinen sai tuomariston puolelleen porodonitseilla, juustokakkupiirakalla sekä joulun yhdessäoloa kuvastavalla pipariteoksella.
– Yleensä olen heikko keksimään suolaisia leipomuksia, mutta nyt resepti tuli heti mieleen. Halusin yhdistää poron ja puolukan maut. Juustokakkuja tykkään tehdä yleensä muutenkin, Sallinen sanoo.
Voittajat ovat innoissaan tulevasta someleipurin pestistä. He odottavat pääsevänsä luomaan reseptejä mahdollisimman monipuolisesti.
– Ihanaa, kun voi päästää mielikuvituksen valloilleen, Jaatinen ja Sallinen iloitsevat.
Ensimmäistä kertaa järjestettyihin Joululeivonnan SM-kisoihin tuli yhteensä 95 hakemusta. Myllyn Paras on aikaisempina vuosina järjestänyt suosittuja Piparinleivonnan SM-kisoja.
Joululeivonnan SM-kisojen tuomaristoon kuuluivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen, Pullahiiren leivontanurkka -blogia pitävä elintarvikealan yrittäjä Taru Vihavainen sekä viime vuonna Myllyn Parhaan Piparinleivonnan SM-kisoissa vuoden 2022 someleipurin pestin voittanut Piia Hjelt. Kisan juonsi Sami Kuronen.
Kaikkien kilpailuleipomusten reseptit julkaistaan Myllyn Parhaan verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Matti Tuomela
+358405137220
matti.tuomela@mellakka.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Myllyn Paras Finland Oy on vuonna 1928 perustettu hyvinkääläinen yritys, joka valmistaa, myy ja markkinoi jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita. Yrityksen kaksi tehdasta sijaitsevat Hyvinkäällä. Yritys valmistaa tuotteita myös vientiin mm. Kiinaan ja Baltian maihin. Yhteensä Myllyn Paras työllistää yli sata henkilöä. Vuodesta 2022 alkaen Myllyn Paras on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyn Paras Finland Oy
Joululeivonnan Suomen mestari selviää 3. joulukuuta Sami Kurosen juontamassa kilpailussa – finalistit julki25.11.2022 09:37:31 EET | Tiedote
Suomen ensimmäiset Joululeivonnan SM-kisat järjestetään lauantaina 3.12. Helsingin Teurastamolla. Suomen parhaat kotileipurit yrittävät hurmata tuomariston maukkailla ja näyttävillä joulupöydän leivonnaisilla.
Haku auki! Uudessa leivontakilpailussa etsitään haastajia joulupöydän perinneherkuille20.10.2022 09:15:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävissä Joululeivonnan SM-kisoissa pannaan perinteet uusiksi, kun Suomen parhaat kotileipurit loihtivat täysin uusia joululeivonnaisia tutuista joulutaikinoista.
Joulu on käsissäsi – Piparinleivonnan SM-kisat laajenivat Joululeivonnan SM-kisoiksi14.6.2022 07:20:00 EEST | Tiedote
Tulevana syksynä Myllyn Paras järjestää ensimmäistä kertaa Joululeivonnan SM-kilpailut, joissa Suomen parhaat leipurit pääsevät näyttämään taitonsa ja loihtimaan erilaisia jouluisia leipomuksia pipari- ja torttutaikinoista.
Myllyn Paras jälleen Suomen vastuullisimpien brändien kärjessä24.3.2022 13:09:17 EET | Tiedote
Laajaan kuluttajahaastatteluun perustuva Sustainable Brand Index 2022 -bränditutkimuksen tulokset on nyt julkaistu. Myllyn Paras jatkaa Suomen vastuullisimpien brändien joukossa sijalla 7. ja on Suomen 4. vastuullisin elintarvikebrändi.
Myllyn Parhaan hävikki hyödynnetään nyt entistä kestävämmin – ravintoaineet jatkavat elämäänsä hyönteisproteiinina14.1.2022 07:55:00 EET | Tiedote
Myllyn Parhaan tehtailla syntyy joka vuosi miljoonia kiloja kaurankuori- ja taikinajätettä, jota hyödynnetään muun muassa biokaasuna ja lämpöenergiana. Jatkossa biojätteen ravintoaineet pistetään kiertoon myös hyönteisten kasvatusalustana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme