Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle
Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarkastavat ja määrittävät suurpetohavaintoja. Kansalaisten toivotaan ilmoittavan tekemistään susi-, karhu-, ilves- ja ahmahavainnoista alueen petoyhdyshenkilöille.
Suurpetohavainto voi olla näköhavainto eläimestä tai havainto jäljistä, jätöksistä, haaskoista tai raatelujäljistä. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti paikalliselle petoyhdyshenkilölle heti tapahtuman jälkeen. Ilmoittamalla havaintosi paitsi tuet riistantutkimusta, myös autat viranomaisia saamaan tarkemman käsityksen alueen suurpetotilanteesta.
- Olisi erityisen tärkeää, että ihmiset muistaisivat ilmoittaa omista havainnoistaan, sanoo Tohmajärvi-Värtsilän pitkäaikainen petoyhdyshenkilö Jukka Kolehmainen.
-Pelkää puhelinsoitto tai sähköposti yhteydenotto riittää, niin jatkamme siitä eteenpäin, Kolehmainen jatkaa.
Havaintotietoja käytetään moneen
Viranomaiset ja riistahallinto, kuten poliisi ja Suomen riistakeskus, käyttävät havaintoja päätöksenteon tukena. Lisäksi havaintoja hyödynnetään suurpetovahinkojen ennaltaehkäisyssä, kuten suurpetoaitojen ja muun vahinkojenestomateriaalin kohdentamisessa. Havaintotietoja voidaan käyttää myös arvioitaessa lasten koulukyytien tarpeellisuutta.
Havaintoja kirjataan vuosittain kymmeniätuhansia, joten kyseessä on todella mittava vapaaehtoistyön voimannäyte.
- Pohjois-Karjalassa on vuoden 2022 alusta joulukuun loppuun mennessä tehty yhteensä 3 850 suurpetohavaintoa: ahmoista 485 kpl, ilveksistä 1 435 kpl, karhuista 1 171 kpl ja susista 759 kpl. Alueellisesti havaintoaktiivisuudessa on merkittäviä eroja. Se muodostaa koko verkoston toimivuuden kannalta suurimman haasteen. Erityisesti tilanteissa, joissa tarvitaan tietoa petojen liikkeistä asutuksen piirissä, voi Tassuun kirjattujen havaintojen puuttuminen olla erityisen ongelmallista, sanoo Pohjois-Karjalan vs. riistapäällikkö Kai-Eerik Nyholm.
Kaikki petoyhdyshenkilön tarkastamat suurpetohavainnot kirjataan Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään. Havainnosta kirjataan muun muassa eläinten laji ja lukumäärä, havaintoaika ja -paikka. Myös jälkien mitat kirjataan aina kun mahdollista. Ilveksen ja suden jälkihavainnoista mitataan etutassun leveys ja pituus, karhun ja ahman jälkihavainnoista etutassun leveys. Asutuksen läheisyydessä liikkuneista suurpedoista kirjataan lisäksi etäisyys lähimpään asuttuun rakennukseen.
Jos kohtaat suurpedon
Jos kohtaat suurpedon hoidetussa pihapiirissä tai laitumella, on syytä pyrkiä karkottamaan se kovaa ääntä pitämällä ja tekemällä eläimelle selväksi, että paikalla on ihminen. Tällainen kohtaaminen tulee ehdottomasti ilmoittaa petoyhdyshenkilölle.
Jos suurpeto aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa kodin pihapiirissä, tai ajaudut kolariin suurpedon kanssa, ota yhteyttä hätäkeskuksen (112) kautta poliisiin.
Löydät alueesi petoyhdyshenkilön yhteystiedot riista.fi -sivuilta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kai-Eerik Nyholmvs. Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
Puh:0294312295kai-eerik.nyholm@riista.fiTietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Pohjois-Karjala
Pohjois-Karjalaan 998 hirvenpyyntilupaa19.6.2023 12:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan 998 hirvenpyyntilupaa tulevan syksyn metsästyskaudelle. Luvilla on mahdollista metsästää noin 1 300 hirveä. Lupamäärä on 16 prosenttia pienempi kuin edellisellä metsästyskaudella.
Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 42 karhun metsästämiseen2.6.2023 14:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 42 karhun metsästämiseen. Koko Suomeen myönnettiin 106 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella saa metsästää 50 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 180 yksilöä.
Pohjois-Karjalassa metsästettiin 1367 hirveä2.2.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Riistakeskus Pohjois-Karjalan alueella metsästettiin tammikuun puolivälissä päättyneellä metsästyskaudella 1367 hirveä. Kokonaismäärä on noin 200 hirveä suurempi kuin edellisellä metsästyskaudella. Kaadetuista hirvistä vasoja oli 36 %. Aikuissaaliista urosten osuus oli 61 %.
Joutomaista kosteikkokeitaita vesilinnuille itäisessä Suomessa – uusia kohteita etsitään31.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 20 ilveksen pyyntiin24.10.2022 13:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan luvat 20 ilveksen kannanhoidolliseen poikkeuspyyntiin.