Epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta jopa 90 % enkelisijoittajista on valmiita sijoittamaan
Ajankäyttö salkkuyritysten kanssa ja sijoituskohteiden löytäminen jakavat jäsenistöä
Vaikeasti ennustettava markkinatilanne vaikuttaa salkkuyrityksiin vaihtelevasti. “Yli 60 % jäsenistämme käyttää tällä hetkellä enemmän aikaa portfolioyritystensä kanssa, sillä osa yrityksistä kaipaa enemmän apua,” FiBANin toimitusjohtaja Amel Gaily sanoo.
25,9 % vastanneista kuitenkin kertoo, että portfolioyritykset eivät tarvitse lainkaan lisäapua. “Haastavat ajat jakavat paitsi enkelisijoittajia, myös startupeja," Gaily lisää.
Aktiivisen enkelisijoittamisen hidasteeksi on noussut sopivien sijoituskohteiden löytyminen. 45,3 % jäsenkyselyyn vastanneista kertoo, että sopivien sijoituskohteiden löytäminen on hankalaa. 20,8 % kyselyyn vastanneista taas näkee, että Suomessa on monia sijoituskohteiksi sopivia yrityksiä.
Henkilökohtaisten intressien lisäksi, liikeidean ymmärrettävyys ja asiakkaiden olemassaolo ovat keskeisiä sijoituskriteerejä. “Kasvu, skaalautuvuus ja toimiva tiimi ovat itselleni innostumisen edellytyksiä,” enkelisijoittaja ja FiBANin hallituksen jäsen Eljas Repo sanoo.
Yleinen sijoitusilmapiiri on heikentynyt. “Osakkeet ovat halventuneet ja koroistakin saa tuottoa, niin riskinoton halut ovat pienentyneet. Se näkyy niin startupien kuin VC-rahastojen pääoman hankinnasta,” Repo lisää.
Yleinen markkinatilanne vaikuttaa irtaantumisen eli exitien mahdollisuuksiin
Enkelisijoittajien tavoitteena on exit, eli sijoitetusta yrityksestä irtaantuminen mahdollisimman nopeasti. Tyypillisesti irtautuminen tapahtuu noin seitsemän vuoden kuluessa sijoituksesta. Kyselyn tuloksissa heijastuu markkinan yleinen epävarmuus ja taantuman uhka, sillä 50,9 % vastanneista ei näe lähitulevaisuudessa exit-mahdollisuuksia portfolioyrityksilleen. Samanaikaisesti 17 % vastanneista kertoi uskovansa jopa kymmenkertaisen exitin mahdollisuuteen.
Repo suhtautuu kuitenkin exit-mahdollisuuksiin varauksella.“Startup-sijoittamisessa on paljon hurmosta. Uskotaan kymmenkertaistumiseen, vaikka todellisuudessa useissa tapauksissa sijoitusten arvot nollaantuvat,” Repo sanoo.
Enkelisijoittamisessa kyse ei kuitenkaan ole vain enkelille sopivan yrityksen löytymisestä, vaan myös yritykselle sopivan enkelin löytymisestä. “Parhaassa tapauksessa enkelit antavat sekä rahaa että osaamista kasvua janoaville yrityksille. Useimmissa tapauksissa kokeneempien neuvoista on hyötyä, mutta on vaikea sijoittaa, jos ei ymmärrä bisnestä eikä tunnista maksavia asiakkaita. Hyville kuitenkin riittää aina rahaa,” Repo tiivistää.
FiBANin marraskuun jäsenkysely
- Jäsenkysely oli viisi kysymystä kattava jäsenkysely, joka toteutettiin marraskuun aikana yleisenä kartoituksena FiBANin jäsenten sijoitussentimentistä.
- Jäsenkyselyyn vastasi yhteensä 54 henkilöä.
- FiBAN ry toteuttaa pienempien kyselyjen lisäksi vuosittain laajemman otannan jäsentutkimuksen, jolla tilastoidaan ja arvioidaan enkelisijoittamisen laajuutta sekä vaikutusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eljas RepoRepomedia Oy
FiBANin hallituksen jäsen, enkelisijoittaja, yrittäjä
Amel GailyToimitusjohtajaFiBAN – Finnish Business Angels Network ry
Puh:0503655019amel.gaily@fiban.orgMilja MäkeläCommunications ManagerFiBAN – Finnish Business Angels Network ry
Puh:0405385418Milja.makela@fiban.orgKuvat
Tietoja julkaisijasta
Lapinlahdenkatu 16 / Maria 01
00180 HELSINKI
https://www.fiban.org
Finnish Business Angels Network (FiBAN) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin.Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa. FiBAN on yksi maailman suurimmista ja aktiivisimmista bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu yli 670 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. Lue lisätietoja FiBANin verkkosivuilta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry
FiBANin startup-pulssi Q3/2024: Startup-hakemusten kokonaismäärä kasvoi - yritysten arvostukset nousussa15.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Finnish Business Angels Network ry (FiBAN) on julkaissut uusimmat startup-tilastonsa. FiBAN julkaisee rahoitushakudataa yhteiskunnan ja päättäjien käyttöön alkuvaiheen startup-kentästä. Lisäksi FiBAN julkaisee sijoitustilastoja ja tutkimusdataa enkelisijoittajien tekemistä sijoituksista. Vuosittain lähes 1000 yritystä hakee FiBANin kautta rahoitusta.
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger keräsi lähes miljoonan euron rahoituskierroksen18.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger Oy on kerännyt 920 000 € suuruisen sijoituskierroksen enkelisijoittajista, Innovestorin Kanssasijoitusrahastosta, sekä pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesista koostuvalta syndikaatilta.
Enkelisijoittamisesta naisjohtajille -koulutus murtaa sijoittamismyyttejä ja kannustaa naisia kasvuyhtiöihin10.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN ry järjestää yhteistyössä Keskuskauppakamarin Mentorointiohjelman kanssa Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutuksen 10.9, jossa hälvennetään enkelisijoittamiseen liittyviä ennakkokäsityksiä ja tutkitaan enkelisijoittamisen mahdollisuuksia yhdessä kokeneiden enkelisijoittajien kanssa. Koulutus on osa Keskuskauppakamarin Naisjohtajien mentorointiohjelmaa.
FIBAN kitkee epäasiallisista käytöstä startup-sijoittamisesta - avaa ilmoituskanavan28.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa startup-toimijoiden yhteinen eettinen toimikunta julkaisi selvityksen, jossa Suomen startup-kentän epäasiallinen käytös ja häirintä tuotiin näkyväksi. FiBANissa tehdään konkreettisia toimenpiteitä avaamalla anonyymi ilmoituskanava yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa.
FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen. Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming. Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme