Kvinnor deltar allt oftare i en vit januari – hälsoskäl en viktig orsak till att avstå från alkohol
Tidigare var det främst kvinnor och män i pensionärsåldern som valde att avstå från alkohol under en månad, men nu är det allt vanligare hos kvinnor under 25 år samt hos kvinnor i åldern 35–49 år.
Andelen vuxna som håller en vit månad har sjunkit under senaste åren, men samtidigt har andelen nyktra blivit större. Enligt undersökningen anger en tredjedel av alla vuxna att de är helt nyktra. Trenden är stigande.
Att hålla en vit januari är populärt framför allt hos dem som använder alkohol med måtta. Av dem som angett att de druckit alkohol en gång i månaden eller mer sällan håller 18% en vit januarimånad. Av dem som använder alkohol oftare var det 6–8% som deltog i en vit januari. Temamånaden når alltså bäst dem som inte använder rikligt med alkohol.
Hälsoskäl den främsta orsaken till en vit månad
Bättre hälsa är ett av de främsta motiven för att hålla en vit januarimånad. Hela 37% anger hälsoskäl som den viktigaste orsaken. En fjärdedel ser den vita månaden som en tradition, och ungefär lika många tar det som en utmaning att vara nykter i en månad. En tiondel av deltagarna vill avstå alkohol för att spara pengar och lika många är nyktra i början av året för att gå ner i vikt.
Största delen av dem som höll en vit januarimånad ändrade på sina alkoholvanor. Allt som allt 66% berättade att de hade fortsatt att vara nyktra i februari eller minskat på sin alkoholkonsumtion. Det är sällsynt att man avbryter nykterheten; undersökningarna visar att så lite som procent avbryter den vita månaden.
Nykterhet i olika åldersgrupper
Enligt undersökningen använder 32% av 65 år fyllda inte alkohol alls. Mest används alkohol i åldersgruppen 25–34 åringar. En femtedel dricker alkohol 2–3 gånger i veckan eller oftare, varannan dricker 2–4 gånger i månaden och var femte högst en gång i månaden.
Det finns regionala skillnader i dryckesvanorna. Man använder oftare alkohol i städerna och i synnerhet i huvudstadsregionen. Minst används alkohol i Västra Finland och på landsbygden.
Den vita månaden är snart här igen
Kampanjen om en vit januarimånad börjar snart igen. I januari uppmuntras alla vuxna att reflektera över sitt alkoholbruk. Är det möjligt att hitta alternativ till alkohol och utveckla helt nya vanor? Vit januari är en nationell kampanj som koordineras av Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete och EHYT rf. Kampanjen har fick sin början redan på 1940-talet och är en återkommande tradition för många.
Undersökningen ordnades som en telefonundersökning 7. –18.2.2022. I undersökningen deltog 1003 människor i åldern 18-79år från Finland (förutom Åland). Felmarginalen är ca. 3,1 procentenheter. Undersökningen verkställdes av Kantar TNS Oy på uppdrag av EHYT rf.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter:
Annika Eloranta, enhetschef (svenska)
EHYT ry/Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete
tel. 050 411 0357
annika.eloranta@ehyt.fi
Muusa Kostilainen, kommunikationsspecialist (finska)
EHYT ry/Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete
tel. 044 763 1329
muusa.kostilainen@ehyt.fi
Päivi Tiittanen, kommunikationsschef
EHYT ry
tel. 050 362 0882
paivi.tiittanen@ehyt.fi
Bilder
Länkar
Om
Följ EPT-verkosto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EPT-verkosto
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä29.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo
Väsymyksen ja huonon yöunen syynä voi olla tissuttelu tai älylaitteiden käyttö iltaisin6.2.2024 07:12:00 EET | Tiedote
Pienikin määrä alkoholia illalla vaikuttaa yöuneen. Uni kevenee jo parista annoksesta. Seuraavana päivänä olo on nuutunut, tekee mieli makeaa ja unirytmi alkaa helposti muuttua, kun päivällä on pakko ottaa torkut ja illalla tulee taas valvottua pidempään.
Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä15.1.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Tipattoman katugallup: urheilua alkoholin tilalle4.1.2024 15:08:34 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Mukana olevat somevaikuttajat sekä pop-up tapahtumassa haastatellut kansalaiset kokevat Tipattomalla olevan paljon hyötyä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum