Uusi geenitesti parantaa munasarjasyövän hoitoa

Helsingin yliopiston ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa kehitetty geenitesti tunnistaa munasarjasyöpää sairastavista potilaista ne, jotka hyötyvät uudesta lääkitysvaihtoehdosta, PARP-entsyymin estäjistä.
Koska hoidolla on myös mahdollisia vakavia sivuvaikutuksia, on tärkeää pystyä kohdentamaan sitä oikein.
– Geenitesti auttaa tunnistamaan potilaat, jotka eivät hyödy lääkityksestä, joten he välttyvät turhalta hoidolta ja lääkkeen haittavaikutuksilta. Samalla säästyy yhteiskunnan varoja jopa miljoonia euroja vuodessa, erikoislääkäri Anniina Färkkilä HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta kertoo.
Suomalaiseen väestöön optimoitu testi on otettu käyttöön HUSLABissa, ja sillä testataan kaikki Suomen munasarjasyöpäpotilaat. PARP-estäjät tulivat Kela-korvauksen piiriin laajemmalle potilasjoukolle vuonna 2022.
– Tätä hoitoa on nyt mahdollista antaa jopa puolelle levinnyttä munasarjasyöpää sairastavista potilaista, Färkkilä iloitsee.
Munasarjasyövän ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä, koska taudin toteaminen usein viivästyy sen lievien ja epämääräisten oireiden takia.
Uusilla PARP-estäjillä on viime vuosina saatu erinomaisia tuloksia munasarjasyövän ylläpitohoitona leikkauksen ja sytostaattihoidon jälkeen.
– PARP-estäjähoito pidentää sairaudesta vapaita vuosia ja elossaoloaikaa. Osan pitkälle edennyttä munasarjasyöpää sairastavista potilaista voidaan jopa katsoa parantuvan taudista PARP-estäjillä, Färkkilä kertoo.
Täsmähoitoa tekoälyn avulla
Tutkijat kehittivät geenitestin koneoppimista käyttäen. Testi tunnistaa luotettavasti potilaat, joiden kasvaimessa on tiettyjä munasarjasyövälle tyypillisiä geenivirheitä.
– Noin puolella munasarjasyöpäpotilasta on puutos kasvaimen DNA:n korjausreitissä. Syöpäsolut, joilla on tämä puutos, eivät kykene korjaamaan DNA:n kaksoissäikeiden katkeamisia, mikä aiheuttaa DNA-vaurioiden kasaantumista, kertoo väitöskirjatutkija Fernando Perez Villatoro Helsingin yliopistosta.
Vauriot aiheuttaa niin sanottu homologisen rekombinaation korjausmekanismin puutos eli HRD. Juuri nämä kasvaintyypit ovat herkkiä PARP-estäjille.
– Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että potilaat, joilla on HRD-kasvain, saavat voimakkaan vasteen PARP-estäjille, kun taas muiden potilaiden vaste hoitoon on huono Perez Villatoro vahvistaa.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kullakin syöpätyypillä on keskimäärin erilainen määrä DNA-vaurioita. Munasarjasyövän hoitojen tarkkuuden kehittämisessä olikin tärkeää kehittää juuri munasarjasyöpään optimoitu testi.
– Geenitesti ja algoritmit ovat nyt vapaasti saatavilla, ja niitä voidaan käyttää kliinisessä työssä ja tutkimuksissa ohjaamaan munasarjasyövän hoitoa, Perez Villatoro huomauttaa lopuksi.
Alkuperäinen artikkeli: Perez-Villatoro, F., Oikkonen, J., Casado, J. et al. Optimized detection of homologous recombination deficiency improves the prediction of clinical outcomes in cancer. npj Precis. Onc. 6, 96 (2022). https://doi.org/10.1038/s41698-022-00339-8
Lisätietoja
Anniina Färkkilä, dosentti, erikoislääkäri, Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
anniina.farkkila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme