Kahvintuotannon riskit ja ratkaisut nyt kartalla
Tiesitkö, että maailmassa on viisi kahvijättiä, jotka hallitsevat yli puolta raakakahvin kaupasta? Tai että naiset tekevät kahviviljelmillä 70 prosenttia töistä, mutta saavat vain pienen osan tuloista?
Tutkimalla Reilun kaupan uutta riskikarttaa opit paljon muutakin: Miksi vedenkäyttö kahvintuotannossa aiheuttaa suuria riskejä? Millaisilla toimilla tasa-arvoa kahvitiloilla on onnistuttu parantamaan? Miksi toiset kahvintuottajat selviävät äkillisistä sään vaihteluista ja muista kriiseistä toisia paremmin?
Nyt julkaistavasta visualisoidusta kartasta voi etsiä tietoa tuotannon ihmisiin ja ympäristöön kohdistuvista vaikutuksista tuote-, maa- ja organisaatiokohtaisesti. Tällä hetkellä kartalta löytyvät kahvi, kaakao, banaani, viinirypäleet ja hunaja. Tulevina kuukausina karttaa laajennetaan kattamaan kaikki Reilun kaupan tuotteet.
Tukea yritysten vastuullisuustyöhön
Riskikartta on suunnattu erityisesti yrityksille, jotka voivat työkalun avulla arvioida globaaleihin tuotantoketjuihin sisältyviä riskejä. Kartta on hyvä vastuullisuustyökalu myös kaupungeille ja muille hankintoja tekeville organisaatioille. Tiedot ovat avoimesti saatavilla myös tavallisille kahvinjuojille ja suklaanostajille.
”Kartan avulla haluamme auttaa yrityksiä tekemään perusteellisia riskiarvioita ja lisätä yritysten yhteistyötä viljelijöiden ja työntekijöiden kanssa. Kartta tarjoaa arvokasta tietoa siitä, mihin yritysten kannattaa kohdistaa vastuullisuustoimiaan ja tukeaan”, kertoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.
Uusi työkalu auttaa ymmärtämään, miten tuotantoketjujen riskit ovat erottamattomasti yhteydessä ihmisoikeusrikkomusten ja ympäristöhaittojen perimmäisiin syihin, kuten köyhyyteen, eriarvoisuuteen ja hyväksikäyttöön.
Vuoropuhelu tuotantoketjun toimijoiden välillä
Kartan laadinnassa on noudatettu YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevia ohjaavia periaatteita. Kokonaisuus noudattaa yrityksille asetetun asianmukaisen huolellisuuden velvoitteen ensimmäistä vaihetta eli riskien tunnistamista tuotantoketjuissa. Yritysvastuulakien myötä tästä on tulossa lakisääteistä. Kartta sisältää myös tiedot siitä, miten riskejä ehkäistään ja hallitaan Reilun kaupan kriteerein ja keinoin.
”Huolellisuusvelvoite ei tarkoita vain sisäisiä prosesseja ja liikekumppaneilta vaadittavia asioita, vaan siinä on kyse vuoropuhelusta, yhteistyöstä ja omien käytäntöjen muuttamisesta niin, että voidaan parantaa ihmisten elämää ja suojella ympäristöä”, sanoo Reilun kaupan kansainvälisen ihmisoikeustyön johtaja Tytti Nahi.
Reilu kauppa on edistänyt liike-elämän ihmisoikeuksia jo yli 30 vuotta. Globaalin verkoston vahvuutena on viljelijäorganisaatioiden vahva rooli ja osallistuminen päätöksentekoon.
Riskikarttaa on työstetty pitkään yhdessä viljelijäosuuskuntien, työntekijöiden, viljelmien johdon, kuudessa eri maanosassa työskentelevien Reilun kaupan työntekijöiden sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa.
”Riskikartta voi auttaa yrityksiä kehittämään tehokkaita keinoja suurimpien riskien torjumiseen niin, että viljelijäyhteisöille tai maapallolle ei aiheudu enempää haittaa”, sanoo Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen Reilun kaupan tuottajien verkoston CLAC:n toiminnanjohtaja Marike de Peña.
Reilun kaupan verkosto julkaisee riskikarttatyökalun kansainväliseen käyttöön 25.1. Riskikarttatyön vetovastuussa on ollut Suomen Reilu kauppa ry.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne SivonenToiminnanjohtaja
Puh:044 356 9369janne.sivonen@fairtrade.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Reilu kauppa ratkomaan kotimaisen marjanpoiminnan haasteita7.3.2024 07:32:00 EET | Tiedote
Suomen Reilu kauppa on käynnistänyt yhteistyössä yritysten kanssa pilottihankkeen, jossa on mukana koko luonnonmarja-alan toimitusketju. Pilotin tavoitteena on luoda luonnonmarjoille paikalliset sertifiointikriteerit, joilla pyritään ratkomaan marjanpoiminnan haasteita Suomessa. Reilu kauppa työskentelee nyt ensimmäistä kertaa kotimaisten tuotteiden kriteerien parissa. Pilotilla haetaan vaikuttavuutta jo tulevan kesän poimintakaudeksi.
Kysely: Valtaosa suomalaisista ei hyväksy lapsityövoiman hyväksikäyttöä suklaan valmistuksessa9.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Lapsityö on edelleen vakava ongelma kaakaontuotannossa. Tuoreen kyselyn mukaan 86 prosenttia suomalaisista ei hyväksy kaakaontuotannossa yleisesti esiintyvää haitallista lapsityötä. Valtaosan mielestä yritysten tulisi kertoa avoimesti, miten ne ovat varmistaneet, ettei suklaan valmistuksessa ole käytetty hyväksi lapsityövoimaa.
Selvitys: Yrityksillä on paljon petrattavaa ihmisoikeusvastuussa18.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen selvityksen mukaan suomalaisten yritysten huolehtiminen toimintansa ihmisoikeusvaikutuksista on vasta alkuvaiheessa. Yritysvastuuverkosto FIBS ja Reilu kauppa ry suosittelevat yrityksille ripeitä toimia, jotta kansainvälinen kilpailukyky säilyy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme