Tiina Puranen Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtajaksi
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin uusi toiminnanjohtaja Tiina Puranen on kokenut mielenterveys- ja omaistyön ammattilainen. Myös FinFami-järjestökenttä on hänelle hyvin tuttu. Edellisessä työpaikassaan, Savon mielenterveysomaiset – FinFamissa, hän toimi 12 vuoden ajan, joista toiminnanjohtajana yli kymmenen vuotta. Tätä ennen hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus psykiatrian puolelta.
– Odotan uutta innolla. Olen toiminut pitkään alueellisella tasolla ja on hienoa, että pääsen nyt vaikuttamaan omaisten asioihin valtakunnallisesti. Mielenterveysomaiset jäävät helposti näkymättömiin ja on järjestömme tehtävä pitää huolta, että heidän asemansa ja tuen tarpeensa tulevat huomioiduiksi.
– Vaikuttamisen mahdollisuus innostaa ja on yksi syy, miksi olen tänään tässä. Edellinen toiminnanjohtaja Pia Hytönen on tehnyt tiiminsä kanssa valtavan hienoa työtä sen puolesta, että mielenterveysomaiset ja heidän tuen tarpeensa tunnistetaan yhteiskunnassamme paremmin. Toivon, että voin puolestani jatkaa tätä työtä ja toki tuoda siihen oman lisäni, Puranen jatkaa.
Kokemuksensa myötä Puranen on nähnyt läheltä, mitkä asiat mielenterveysomaisia kuormittavat ja taas toisaalta, mitkä tekijät tukevat heidän jaksamistaan.
– Paljon ovat asiat muuttuneet vuosien saatossa mielenterveyden saralla, mutta edelleen on paljon tehtävää. Ihmisten kohtaamisen tärkeydestä on puhuttu ja puhutaan. Se on myös asia, joka on ollut itselleni aina tärkeä, sillä jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään.
FinFamin tavoitteena on edistää omaisten hyvinvointia ja pärjäämistä silloin, kun lähipiirissä on psyykkistä sairautta tai mielenterveyden oireilua. Tulevaisuudessa siintää visio, jossa mielenterveysomaisten tukeminen on säännönmukainen osa palvelujärjestelmää sekä heidän tarpeensa ja oikeutensa tunnistetaan ja tunnustetaan laajasti koko yhteiskunnassa. Tämän saavuttaminen onnistuu parhaiten yhteistyössä eri verkostojen kanssa.
– Työssä ja elämässä kaikki on mahdollista, mutta ne vaativat pitkäjänteisyyttä, rohkeutta, kyseenalaistamista ja osaavia ihmisiä ympärille.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Teemme työtä mielenterveysomaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Järjestöön kuuluu keskusliiton lisäksi 16 alueellista jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Jäsenyhdistykset tarjoavat tietoa, tukea ja neuvontaa mielenterveyskuntoutujien omaisille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FinFami - Mielenterveysomaisten keskusliitto
Mielenterveysomaisten oikeudellista asemaa on vahvistettava14.5.2023 15:25:08 EEST | Tiedote
Suomessa on lähes puoli miljoonaa mielenterveysomaista, joiden hyvinvointiin läheisen psyykkinen sairastuminen vaikuttaa. Suuresta määrästä huolimatta he ovat näkymätön ryhmä, jonka hoivavastuuta ei usein tunnisteta ja lainsäädännöllistä asemaa tunnusteta.
Psykiatristen sairaalapaikkojen alasajo koettelee omaisten jaksamista27.4.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Kun sairaalahoitoa tarvitseva potilas ei saa tarvitsemaansa apua, ympärivuorokautinen hoito- ja valvontavastuu kaatuu sairastuneen läheisille.
Vastuunkanto psyykkisesti sairastuneesta vanhemmasta voi johtaa itsetuhoisuuteen17.4.2023 14:23:58 EEST | Tiedote
Monen lapsen ja nuoren kotioloja varjostaa vanhemman vakava mielenterveyden oireilu. Tieto eri palveluista vaatii valveutuneisuutta, ja varsinkaan lapset eivät aina tiedä, mistä apua voi saada.
Vastuu psyykkisesti sairastuneesta on nyt väärillä harteilla20.1.2023 07:55:00 EET | Tiedote
Suomessa on arviolta lähes puoli miljoonaa mielenterveysomaista. Heillä on usein kohtuuton hoitovastuu psyykkisesti sairastuneesta läheisestään. Omaisten jaksamista tukevia sosiaali- ja terveyspalveluita on vahvistettava ja perheet tulee nähdä mielenterveystyön perusyksikkönä.
Tukea saa usein liian myöhään, kun parisuhdetta koettelee mielenterveyden haasteet8.11.2022 08:23:24 EET | Tiedote
Eroja voitaisiin ehkäistä neljällä toimenpiteellä: ajoissa annettu parisuhdetuki, parisuhteen huomioiminen mielenterveyspalveluissa, molempien kumppanien tuen tarpeen kartoittaminen ja avoin puhe mielenterveyshaasteiden vaikutuksista parisuhteeseen.