Laajojen hammaspaikkojen uusimiskierteeseen apua keraamisista paikoista?
Hampaiden paikkaushoidosta iso osa on vanhojen täytteiden uusimista ja korjaamista. Hammaspaikkojen uusimis- ja korjaamiskierre vie paljon ammattilaisten työaikaa ja aiheuttaa suuret kustannukset yhteiskunnalle ja yksilöille. Yli kahdesta miljoonasta vuosittaisesta paikasta valtaosa (99,5 %) tehdään yhdistelmämuovimateriaaleista suoraan hampaaseen. Laajoja yli kolmen hammaspinnan paikkoja näistä on yli 200 000.
Murto-osa paikoista ja hammaskruunuista valmistetaan keraamisista materiaaleista suun ulkopuolella. Kun paikka valmistetaan suun ulkopuolella, vaurioitunut kohta jäljennetään digitaalisesti tai jäljennösaineella. Tämän jälkeen vastaanotolla tai hammaslaboratoriossa valmistetaan jäljennöksen perustella vauriokohtaan sopiva paikka tai kruunu.
– Keraamisesta, yhtenäisestä materiaalista valmistetun paikan tai kruunun etuna on lujuus. Lisäksi suunnittelussa ja muotoilussa pystytään huomioimaan hyvin sopivuus purentaan ja kontaktit viereisiin hampaisiin, kertoo dos., EHL Ritva Näpänkangas.
Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suosituksen mukaan suun ulkopuolella valmistetut paikat ovat kestävä vaihtoehto laajoissa vaurioissa etenkin poskihammasalueilla. Tutkimusten mukaan suun ulkopuolella valmistetuista väli- ja poskihampaiden keraamisista paikoista noin 90 % on edelleen toimivia 10 vuoden päästä. Myös juurihoidetussa hampaassa suun ulkopuolella valmistettu kruunu kestää paremmin kuin suussa tehty paikka, todetaan hampaan juurihoidon Käypä hoito -suosituksessa.
Suun ulkopuolella valmistettavien paikkojen ja kruunujen kestävyyteen vaikuttaa myös oikea potilasvalinta. Hammaslääkärin tehtävänä on valita potilaalle ja vaurioituneelle hampaalle hammaslääketieteellisesti sopivin hoito- ja paikkausmenetelmä.
Hoitopäätös tehdään kuitenkin yhdessä potilaan kanssa, ja kustannuskysymys on merkittävä tässä yhteydessä. Keraamisten suun ulkopuolella valmistettavien paikkojen ja kruunujen välittömät kustannukset ovat suuremmat potilaalle kuin suoraan hampaaseen tehtävän muovipaikan kustannus. Tämä johtuu siitä, että hammastekniset kustannukset jäävät sekä julkisessa että yksityisessä suun terveydenhuollossa potilaan itsensä maksettaviksi.
– Usein muovipaikka valitaan kustannussyistä. Kustannus voi kuitenkin tasoittua pitkällä aikavälillä, kun keraaminen paikka kestää suussa pidempään ja uusimistarve on pienempi, muistuttaa Näpänkangas.
Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi vuoden 2021 lopussa suosituksen suun ulkopuolella valmistettavista hammaspaikoista ja -kruunuista laajojen, vähintään kolme hammaspintaa käsittävien vaurioiden korjauksessa. Palkon suositus toi menetelmän julkiseen suunterveyden palveluvalikoimaan.
Lisätietoja:
Dosentti, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Näpänkangas, ritva.napankangas@oulu.fi, p. 040 713 7077
Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus
Hampaan juurihoidon Käypä hoito -suositus
Hammaskeraameja käsitellään Apollonia Symposiumissa 17.–18.3.2023 (Tampere-talo/webinaari). Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan luentoja, ilmoittautumiset annika.nissinen@apollonia.fi. Tutustu tapahtuman ohjelmaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.
Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.
Tervetuloa Hammaslääkäripäiville 6.–8.11.202430.10.2024 08:04:30 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, Hammaslääkäripäivät 6.–8.11.2024 avaa ovensa ensi viikon keskiviikkona Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa tutustuman alan uusimpiin tutkimustuloksiin, ajankohtaisiin aiheisiin ja innovaatioihin Hammaslääkäripäivien luennoille ja näyttelyyn.
Apollonia-palkinto myönnettiin väestöterveystutkija Liisa Suomiselle10.4.2024 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suomiselle. Palkinto on tunnustus pitkästä ja arvostetusta tutkijanurasta erityisesti hammaslääketieteellisten väestötutkimusten parissa. Apollonia-palkinto luovutettiin Äyräpää symposiumissa 10.4.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme