Energiakriisi tukee vihreää siirtymää
Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti energiakriisiin, joka osaltaan nopeuttaa suuntausta kohti puhdasta energiaa. Kriisin lyhyen aikavälin vaikutus on fossiilisten polttoaineiden käytön lisääntyminen; pitkän aikavälin vaikutus on päinvastainen. Energian korkeammat hinnat ja energiaturvallisuuden tarve ajavat etenkin Euroopan maita siirtymään entistä nopeammin uusiutuviin energialähteisiin ja vähentämään samalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Päivitetty vertailuennusteemme perustuu Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) julkistamaan skenaarioon (APS), jossa fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat korkeammat, ja maailmanlaajuinen energiankysyntä vähäisempää ja vihreämpää vuoteen 2050 mennessä. Päivitetyn skenaarion myötä otetaan kiistatta askelia kohti vuoden 2050 nollapäästöskenaariota (NZE), jossa hiilidioksidin nettopäästöt ovat nolla ja lämpötilan nousu rajoitetaan 1,5 asteeseen. Nettonollapäästöjen tai edes APS-skenaarion saavuttaminen edellyttävät kuitenkin valtavia investointeja.
Uusiutuville energialähteille energiakriisi antaa lisää nostetta. Uusiutuvien energialähteiden ja sähköverkon osuus on vain murto-osa energiantuotannon kustannuksista. Investoinnit sähköverkkoon ovatkin avainasemassa sähköistyvässä maailmassa.
Öljyntuotannon huippu on nyt, mutta päättäväisempi siirtymäpolitiikka, erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, voi vaikuttaa kysynnän vähenemiseen. Öljyn hinnan ennustetaan laskevan 64 dollariin barrelilta vuonna 2030 ja 60 dollariin vuoteen 2050 mennessä. Hinnoitteluun liittyy suurta volatiliteettia lyhyellä aikavälillä sen perusteella, miten sota Ukrainassa kehittyy, ja miten Kiinan kysyntä elpyy nyt, kun koronarajoitukset on poistettu.
Kaasun kysynnän ennustetaan saavuttavan pian huippunsa, mutta olevan jopa 40 prosenttia vähäisempää vuonna 2050. Venäjän odotetaan olevan edelleen maailman suurin kaasuntoimittaja vuonna 2050. Venäjän roolin kansainvälisessä energiakaupassa ennustetaan kuitenkin pienenevän voimakkaasti. Lähitulevaisuudessa kaasun hinnat pysyvät todennäköisesti korkeina ja epävakaina. Tämä koskee erityisesti Eurooppaa, koska se ostaa vähemmän kaasua Venäjältä ja joutuu turvautumaan kalliimpaan nesteytettyyn maakaasuun, millä on heijastusvaikutuksia muille tuontialueille, erityisesti Aasiaan.
Koko raportin pääset lukemaan täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenna OllikainenAtradius Suomi / Viestintä
Puh:+358405157069jenna.ollikainen@atradius.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.
Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.
Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atradius
Yhdysvaltain vaalit 2024: miten käy kauppapolitiikan?23.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltain tulevat presidentinvaalit ovat kriittinen käännekohta maan kauppapolitiikan ja sitä kautta maailmankaupan tulevaisuuden kannalta.
Maksukyvyttömyystapausten määrä jatkaa kasvuaan4.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Globaalin luottovakuutusyhtiön Atradiuksen uusin talouskatsaus ennustaa maksukyvyttömyystapausten määrän jatkavan kasvuaan tänä vuonna. Pandemian jälkeinen sopeutuminen, valtiontukien loppuminen, heikko taloustilanne ja tiukentuneet luottoehdot ovat lisänneet maailmanlaajuisten maksukyvyttömyyksien määrää tänä vuonna noin 23 %.
Rangaistustullit uhkaavat sähköautokauppaa4.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
EU aikoo asettaa kiinalaisille sähköautoille uusia tulleja lokakuussa, mikäli jäsenvaltiot hyväksyvät toimenpiteen. Nämä ns. tasoitus- tai rangaistustullit tulisivat nykyisten 10 %:n tuontitullien päälle.
Maailmantalous kasvaa odotettua nopeammin5.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Atradiuksen uusimman talouskatsauksen mukaan maailmantalouden arvioidaan kasvavan 2,6 % vuonna 2024, mikä merkitsee 0,5 prosenttiyksikön parannusta joulukuun ennusteeseen verrattuna. Yhdysvaltojen talous erottuu edukseen, koska kysyntä on vahvempaa ja työvoiman tarjonta suurempaa, mikä vaikuttaa myönteisesti kasvuun.
Eurooppa on toipunut kaasukriisistä5.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Atradiuksen uusin talouskatsaus tarkastelee Euroopan kaasumarkkinoilla tapahtuneita muutoksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme