ELY-keskukset

Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategiatyö on alkanut (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Laadittavan strategian ja toimenpidesuunnitelman tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman hyvin hoidettu vesihuolto Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maankuntien alueilla vuoteen 2050 mennessä. Työ yhdistyy jo laadittuihin kahteen aiempaan suuralueille laadittuun strategiaan, ja lopputuloksena pystytään muodostamaan yhtenäinen ja tasapuolinen kuva vesihuollon edistämiseksi ja turvaamiseksi tehtävästä työstä valtakunnallisesti.

Tarve vesihuoltostrategian laatimiselle on lähtenyt maa- ja metsätalousministeriön vetämän kansallisen vesihuoltouudistuksen myötä. Sen tavoitteena on varmistaa kaikille vesihuoltolaitosten asiakkaille turvallinen ja laadukas vesihuolto. Samanaikaisesti tavoitteena on ottaa harppauksia kohti Suomen vesihuoltolaitosten ilmastoneutraaliutta ja resurssiviisautta. Vesihuoltostrategiatyötä on tehty itäisen ja eteläisen yhteistyöalueen sekä läntisen Suomen osalta jo viimevuosina. Nyt tehtävä pohjoisen Suomen strategia vie alueen strategisen kehittämisen samalle viivalle muiden alueiden kanssa. Pohjoinen alue on ominaispiirteiltään moninainen. Edustettuna ovat tiheään asutut kaupunkikeskittymät, maaseutumainen asuminen, monipuolinen elinkeinotoiminta maataloudesta teollisuuteen sekä vaihteleva luonnonympäristö.

Etelä-Savon ELY-keskuksen valtakunnallinen vesihuoltopalvelut -yksikkö toimii hankkeen koordinaattorina yhteistyöalueella. Hankkeen fasilitointiin on kilpailutettu konsultti (Sardeco Oy), joka johdattaa meidät työskentelyn vaiheiden läpi johdonmukaisesti ja määrätietoisesti edeten. – Työskentely on aloitettu tammikuussa 2023. Valmis strategia toimenpidesuunnitelmineen meillä pitäisi olla tämän vuoden loppuun mennessä. Uuden strategian pohjalta jokaiselle mukana olevalle maakunnalle laaditaan tarkemmat strategian tavoitteisiin pohjautuvat toimenpidesuunnitelmat, vesitalousasiantuntija Hanna Hentilä Etelä-Savon ELY-keskuksesta kertoo. 

Yhteistyössä sidosryhmien ja vesihuoltotoimijoiden kanssa

Strategia laaditaan yhteistyössä maakuntien sidosryhmätoimijoiden kesken ja toimenpidesuunnitelmat laajassa yhteistyössä kunkin maakunnan alueen vesihuoltotoimijoiden kanssa valtakunnallisen vesihuoltouudistustyön mukanaan tuomat suositukset ja toimenpide-ehdotukset huomioiden.

Ensimmäisessä vaiheessa on arvioitu vesihuollon toimintaympäristö ja nykytila vesialan toimijoille pidettyjen haastatteluiden avulla. Hankkeen työryhmät käynnistyivät maaliskuussa ja työskentelevät aktiivisesti kevään ajan vision ja strategian määrittelemiseksi.

– Tähän vaiheeseen tarvitsemme vahvaa osaamista alueen vesihuoltotoimijoista, oppi- ja tutkimuslaitoksista, viranomaisista ja muista yhteistyötahoista. Loppukeväästä järjestämme sidosryhmätilaisuuksia, joihin toivommekin runsasta osallistujajoukkoa tuomaan esille omia näkemyksiään vesihuollon tulevaisuustyöstä, Hentilä toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Hanna Hentilä, p. 0295 016 312
Etelä-Savon ELY-keskus

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Poikkeuksellisen paljon päällystyksiä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä17.10.2024 12:07:21 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla päällystettiin poikkeuksellisen runsaasti korjausvelkarahoituksen mahdollistamana. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella maanteitä ja jalankulun ja pyöräilyn väyliä päällystettiin noin 480 kilometriä. Pääteiden lisäksi päällystyksiä päästiin tekemään myös vähäliikenteisemmällä tieverkolla. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna.

ELY-keskus parantaa lauttaliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja palvelutasoa Järvi-Suomessa11.10.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Koko Suomen maantielauttaliikenteestä vastaava Varsinais-Suomen ELY-keskus on kilpailuttanut Järvi-Suomen 12 lauttapaikan maantielauttaliikennepalvelut vuosille 2026–2046 ja tehnyt hankintapäätöksen maantielauttaliikenteestä. Hankintapäätös ei ole vielä lainvoimainen. Hankinta on osa maantielauttaliikenteen hankintastrategiaa, jonka toteutumisen myötä lauttakalusto uudistuu, lauttaliikenteen ympäristöystävällisyys paranee päästöjen pudotessa 98 % ja lauttapaikkojen painorajoitukset poistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye