Terapeuttinen harjoittelu vähensi päänsärkypäiviä – nousujohteinen harjoitusohjelma nyt kaikkien saatavilla
Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että niskan ja hartianseudun lihasten terapeuttista harjoitusohjelmaa tehneillä naisilla päänsärkypäivien lukumäärä lähes puolittui ja myös niskan toimintakyky parani. Harjoitusohjelma osoittautui turvalliseksi ja helpoksi toteuttaa ja sitä voi suositella lääkkeettömäksi vaihtoehdoksi kaularankaperäisen päänsäryn, jännityspäänsäryn sekä migreenin hoidossa. Puolen vuoden mittaiseen tutkimukseen osallistui 116 keski-iältään 44-vuotiasta naista, joista noin puolella oli voimakasta kaularankaperäistä ja/tai jännityspäänsärkyä ja noin puolella osallistujista lisäksi migreeni.
Nousujohteinen harjoitusohjelma omatoimiseen harjoitteluun
Kuudesta eri harjoitusohjelmasta koottu kokonaisuus on tarkoitettu pääasiassa omatoimiseen harjoitteluun henkilöille, joilla on kaularankaperäisiä päänsärkyjä, jännityspäänsärkyä sekä niihin liittyviä migreenejä. Tarvittaessa harjoitusten tekemiseen voi hakea ohjausta myös fysioterapeuteilta.
– Nousujohteisista harjoitusohjelmista kolme ensimmäistä on kevyehköjä, kaularangan ja pään asennon ja liikkeiden hallintaan harjaannuttavia. Kolmessa jälkimmäisessä harjoitusohjelmassa käytettävien harjoitusliikkeiden tarkoitus on vahvistaa kaularangan ja hartiaseudun lihaksia, kertoo terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.
– Rasittavuutta lisätään ohjeiden mukaan ja osassa harjoitusliikkeitä vastuksena käytetään vastuskumia. Lisäksi ohjelmissa on venytysohjeet hartiaseudun lihasryhmille, täydentää lehtori Sanna Garam Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Tavoitteena on harjoitella säännöllisesti 4–6 kertaa viikossa vähintään kahdesta kolmeen kuukautta.
Alkuperäinen artikkeli:
Rinne M, Garam S, Kukkonen-Harjula K ym. Neck–Shoulder Region Training for Chronic Headache in Women: A Randomized Controlled Trial. Clin Rehabil. 2023. doi: 10.1177/02692155231170687
Harjoitusohjelma UKK-instituutin verkkosivuilla: ukkinstituutti.fi/paaskyohjelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo Rinne
terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti
puh. 040 5715797
marjo.rinne@outlook.com
Sanna Garam
terveystieteiden maisteri, lehtori
puh. 040 6418226
sanna.garam@metropolia.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.
Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Loukkaantumisriskissä ei eroa tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa4.11.2024 08:29:01 EET | Tiedote
Jalkapalloilijoiden loukkaantumisriskiä teko- ja luonnonnurmen välillä verrattiin Suomen miesten pääsarjassa Veikkausliigassa kaudella 2019. Loukkaantumisriskissä ei havaittu merkittävää alustakohtaista eroa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Tulokset ovat linjassa muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa tekonurmialustan ei ole yleisesti havaittu lisäävän loukkaantumisriskiä jalkapalloilijoilla.
Väestötutkimus kertoo: Tämä kestävyyskunnon taso riittää arjen toimintakykyyn1.11.2024 07:10:09 EET | Tiedote
UKK-instituutin työikäisten väestötutkimuksissa kestävyyskuntoa arvioidaan kuuden minuutin kävelytestillä. Tuoreiden analyysien mukaan keski-ikäisille sopiva vähimmäistavoite on noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky ja 600 metrin kävelymatka.
Mediakutsu seminaariin: Fyysinen toimintakyky rappiolla – näin ei tarvitse olla!4.10.2024 08:50:25 EEST | Kutsu
UKK-instituutin 34. Terveysliikuntapäivät järjestetään 9.–10.10.2024. Terveysliikuntapäivät tarjoavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa fyysisen toimintakyvyn tämänhetkisestä tilanteesta sekä kokemuksia ja käytännön ratkaisuja heikkenemisen ehkäisemiseksi.
Luusto kaipaa liikettä kaiken ikää -webinaari ammattilaisille 29.5.24.5.2024 09:00:00 EEST | Kutsu
UKK-instituutti ja Luustoliitto ovat tuottaneet yhdessä uusia materiaaleja luustoa vahvistavasta liikkumisesta. Materiaaleja esitellään tunnin mittaisessa webinaarissa, joka on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisille.
Tehokas harjoitusohjelma juoksuvammojen ehkäisyyn10.5.2024 08:53:08 EEST | Tiedote
Tuore tamperelaistutkimus osoitti, että aloittelevien juoksun harrastajien vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä lonkkaa ja keskivartaloa vahvistavalla harjoitusohjelmalla. Lihasvoimaa ja liikehallintaa kehittävä ohjelma auttoi vähentämään erityisesti juoksijoille yleisiä alaraajojen rasitusvammoja, joiden esiintyvyys oli noin puolet alhaisempi harjoitusryhmällä verrattuna venyttelyä tehneeseen ryhmään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme