UKK-instituutti

Mediakutsu seminaariin: Fyysinen toimintakyky rappiolla – näin ei tarvitse olla!

Jaa

UKK-instituutin 34. Terveysliikuntapäivät järjestetään 9.–10.10.2024. Terveysliikuntapäivät tarjoavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa fyysisen toimintakyvyn tämänhetkisestä tilanteesta sekä kokemuksia ja käytännön ratkaisuja heikkenemisen ehkäisemiseksi.

Terveysliikuntapäivät 2024 mainoskuva.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seminaariin. Seminaari on toimittajille maksuton.

Seminaarin yhteistyökumppani on Työeläkeyhtiö Varma. 

Seminaarin teemat ja poimintoja puhujista 

Ensimmäinen seminaaripäivä 9.10.

Ensimmäisenä seminaaripäivänä käsitellään uhkia eri näkökulmista, johdatellaan toimintakyvyn arviointiin ja tutustutaan toimintakyvyn haasteisiin arjessa.  

Uhka eri näkökulmista 

Aloitussessiossa UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari valottaa, mitä fyysinen toimintakyky tarkoittaa, ja miltä se näyttää tutkimusten valossa. Varman työkykyjohtaja Pauli Forma tarkastelee suomalaisten fyysistä toimintakykyä eläkevakuuttajan näkökulmasta. 

Fyysisen toimintakyvyn arviointi 

Toisessa sessiossa johtava asiantuntija Heli Valkeinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tarkastelee, miten itsearviointi ja laitteet toimivat fyysisen toimintakyvyn arvioinnissa. Liikuntafysiologi Olli-Pekka Nuuttila UKK-instituutista pureutuu puolestaan fyysisen toimintakyvyn testaukseen.  

Sessiossa perehdytään myös psykososiaalisen työkuormituksen ja fyysisen toimintakyvyn yhteyteen Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Pirkko Mäkisen johdolla. Paneelikeskustelussa syvennytään pohtimaan, miten fyysistä toimintakykyä pitäisi arvioida, mikä on riittävä fyysinen toimintakyky ja kenelle sekä miten fyysisen toimintakyvyn tuloksia voidaan hyödyntää. 

Poimintoja arjesta 

Miltä näyttää nuorten ja ikääntyneiden työntekijöiden pärjääminen fyysisen toimintakyvyn kannalta? Näkökulmia teemaan tarjoaa työyhteisöjen hyvinvoinnin edistäjä Katri Halen Jobitaidosta. Vanhempi tutkija Pauliina Husu UKK-instituutista kertoo tutkimustuloksia, miten hoitajat selviytyvät fyysisesti raskaasta työstään. Lopuksi projektisuunnittelija Lotta Mäkipää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta valottaa Moni-Suomi-tutkimuksen pohjalta kulttuurisesti moninaisten väestöryhmien terveyttä, liikkumista ja fyysistä toimintakykyä.  

Toinen seminaaripäivä 10.10.

Toisen seminaaripäivän aikana perehdytään toimiin, joilla fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseen liittyviä uhkakuvia voi lieventää. Tällaisia ovat erimerkiksi valtakunnalliset toimet, elämän taitekohtiin ajoittuvat palvelut sekä uudenlaiset toimintamallit ja työtavat.  

Lisää kattavuutta valtakunnallisilla toimilla 

Hallitusohjelmaan sisältyvästä Suomi liikkeelle -ohjelmasta suomalaisten toimintakykyä edistämässä kertoo ohjelman pääsihteeri Minttu Korsberg. Puolustusvoimien erikoissuunnittelija Kai Pihlainen valottaa, miten fyysistä toimintakykyä edistetään Puolustusvoimissa. 

Parempia palveluita elämän taitekohtiin 

Miten fyysistä toimintakykyä voidaan edistää eri ikäkausiin kohdentuvilla palveluilla? Äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan näkökulmasta asiaa tarkastelee äitiys- ja lastenneuvolan päällikkö Monica Lindberg Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta. Opiskeluterveydenhuollon toimista kertoo kehittämispäällikkö Johanna Jahnukainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Työterveyshuollon erikoislääkäri Marko Luhtala Lääkärikeskus Aavasta pureutuu työterveyshuollon palveluihin työelämään siirtymisen yhteydessä, ja Riitta Sauni, työterveyshuollon ja työlääketieteen professori Tampereen yliopistosta, tarkastelee työpaikan ja työterveyshuollon yhteisiä tukitoimia ikääntyvien työntekijöiden osalta. Erikoistutkija Tuija Leskinen Turun yliopistosta kertoo tutkimusten valossa siitä, onko eläköityminen uhka vai onko se mahdollisuus liikkua.  

Uusia toimintamalleja ja työtapoja 

DigiFinlandin koordinoiva asiantuntija Niina Koponen kuvailee, miten digipalveluista voi saada apua fyysisen toimintakyvyn edistämiseen. Esimerkkinä toimii Omavire-palvelu. Fysiatrian erikoislääkäri Linda Nieminen Pirkanmaan hyvinvointialueelta puolestaan valottaa, miten tekoäly voi auttaa fyysisen toimintakyvyn varhaisessa tunnistamisessa. Päivien päätösesityksessä ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitokselta kertoo, miten TYÖOTE-toimintamalli tukee työhön paluuta, kun työ- tai toimintakyky on väliaikaisesti rajoittunut. 

Median ilmoittautuminen  

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Terveysliikuntapäiville. Pyydämme median edustajia ilmoittautumaan seminaariinviimeistään maanantaina 7.10. 

Seminaariin voi osallistua paikan päällä Helsingissä (Työeläkeyhtiö Varman auditorio, Salmisaarenranta 11, 00180 Helsinki) tai verkon kautta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terveysliikuntapäivien asiantuntijoiden haastattelupyynnöt

koulutusasiantuntija Nina Merivirta, UKK-instituutti
p. 050 401 4690
nina.merivirta(a)ukkinstituutti.fi

Kuvat

Linkit

Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista

UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti

Loukkaantumisriskissä ei eroa tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa4.11.2024 08:29:01 EET | Tiedote

Jalkapalloilijoiden loukkaantumisriskiä teko- ja luonnonnurmen välillä verrattiin Suomen miesten pääsarjassa Veikkausliigassa kaudella 2019. Loukkaantumisriskissä ei havaittu merkittävää alustakohtaista eroa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Tulokset ovat linjassa muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa tekonurmialustan ei ole yleisesti havaittu lisäävän loukkaantumisriskiä jalkapalloilijoilla.

Tehokas harjoitusohjelma juoksuvammojen ehkäisyyn10.5.2024 08:53:08 EEST | Tiedote

Tuore tamperelaistutkimus osoitti, että aloittelevien juoksun harrastajien vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä lonkkaa ja keskivartaloa vahvistavalla harjoitusohjelmalla. Lihasvoimaa ja liikehallintaa kehittävä ohjelma auttoi vähentämään erityisesti juoksijoille yleisiä alaraajojen rasitusvammoja, joiden esiintyvyys oli noin puolet alhaisempi harjoitusryhmällä verrattuna venyttelyä tehneeseen ryhmään.

Uutta tieteellistä näyttöä eri urheilulajien terveyshyödyistä25.4.2024 08:37:03 EEST | Tiedote

Miljoonat ihmiset harrastavat urheilua kuntonsa ja terveytensä hyväksi. Luotettavaa tietoa harrastuksen terveellisyydestä on kuitenkin hyvin vähän. Monikansallinen tutkijaryhmä selvitti, mitä tieteellistä näyttöä on tällä hetkellä olemassa eri urheilulajien harrastamisen terveysvaikutuksista. Tutkimuskatsauksen mukaan viidellä urheilulajilla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia fyysiseen terveyteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye