Oulun yliopisto

Oulun yliopisto koordinoimaan merkittävää kiertotalouden tutkimushanketta

Jaa
Useita teollisuudenaloja yhdistävän SecRes-projektin tavoitteena on muokata metsäteollisuuden, kemianteollisuuden ja kaivannaisteollisuuden ja metallinjalostuksen sivuvirroista raaka-aineita esimerkiksi betoniteollisuuteen tai lannoitteisiin.
Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Business Finland on myöntänyt Oulun yliopiston koordinoimalle SecRes-tutkimuskonsortiolle merkittävän Co-innovation-tutkimusrahoituksen osana Bio &Circular Finland -ohjelmaa. Oulun yliopiston lisäksi konsortioon osallistuu useita yrityksiä, kuten Andritz Oy, Suomen malmijalostus Oy (Finnish Minerals Group), Keramia Oy, Metsä Fibre Oy, Keliber Technology Oy, Hyperion Robotics Oy ja Betolar.

”Teollisuudessa muodostuu paljon sivutuotetta, joka hyödyntämättömänä voi muodostua jätteeksi aiheuttaa ympäristöongelmia, kuluja ja haitata investointeja”, kertoo projektia vetävä, Oulun yliopiston professori Ulla Lassi. Kaksivuotinen SecRes-projekti yhdistää useita teollisuuden aloja uudella tavalla. Projektin tavoitteena on teollisuudessa sivutuotteena muodostuvien kalsiumkarbonaatin ja natriumsulfaatin kokonaisvaltainen hyödyntäminen uusiksi tuotteiksi, ja siten kiertotalouden tavoitteiden ja teollisuuden kilpailukyvyn edistäminen. ”Pyrkimyksenä on, että kemikaalien kierrätys ja sivutuotteiden uudelleenkäyttö voi johtaa jopa täysin jätteettömiin teollisuusprosesseihin", Lassi kuvaa.

Projektin tulokset palvelevat laajemmin esimerkiksi kaivannaisteollisuutta, metallinjalostusta ja selluteollisuutta, joissa kyseisiä sivutuotteita muodostuu tai käytetään saostus- ja neutralointikemikaaleina.

SecRes-projektissa tarkastellaan erityisesti kalsiumkarbonaatin käyttöä betoniteollisuuden raaka-aineena (sideaineet), alkaliaktivoitujen materiaalien (geopolymeerien) valmistuksessa, lannoitteiden valmistuksen raaka-aineena sekä neutralointikemikaalina.

Natriumsulfaatin osalta kehitetään prosessia uusien teollisesti hyödynnettävissä olevien kemikaalien valmistukseen sekä hyödynnetään natriumsulfaattia alkaliaktivoitujen materiaalien valmistuksessa. Laaja-alaisesti tavoitteena on sivutuotteiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja teollisuuden rajat ylittävä kiertotalouden liiketoiminnan vahvistaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektin vastuullinen johtaja, professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto, 0400 294090, ulla.lassi@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote

Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.

Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye