Suomen Palopäällystöliitto ry

Luo turvallinen juhannus – huomioi nämä 16 asiaa mökillä, liikenteessä, luontoretkellä ja vesillä

Jaa

Juhannus on monelle suomalaiselle kesän tärkein juhla ja useille myös merkki kesäloman alkamisesta. Näillä vinkeillä voit välttää turhia onnettomuuksia juhlan aikana ja nauttia juhannuksesta turvallisesti.

Mies soutaa venettä pelastusliivit päällään. Taustalla näkyy mökkirakennuksia.
Muista pelastusliivien käyttö myös tutussa mökkirannassa. KUVA: Palopäällystöliitto Terhi Kallio Palopäällystöliitto

Mökille lähtiessä ja mökillä

1.    Ota mukaan varaparistoja palovaroittimille. Tarkista palovaroittimien toimivuus ja paristot mökille saapuessa. 
2.    Varmista, että sammutuspeite on käden ulottuvilla näkyvällä paikalla. Sammutuspeite toimii apuna erityisesti pienten palojen sammuttamisessa ja kulkee pienessä tilassa.
3.    Huomioi, että ensiaputarvikkeet ovat mökille soveltuvat: EA-laukusta on hyvä löytyä ainakin särkylääkettä sekä apu ainakin haavanhoitoon, nyrjähdyksiin, ötököiden pistoksiin ja puremiin.
4.    Selvitä mökin tarkka osoite ja kirjaa se ylös näkyvälle paikalle. Mökin numerokyltin ja tienviitan on tärkeä olla helposti nähtävissä, jotta tarvittaessa apu löytää helposti perille. 
5.    Päivitä puhelimeesi 112-sovellus. 

Liikenteessä

6.    Pakkaa tavarat autoon huolellisesti. Irtonaisen tavaran liikkuminen auton sisällä voi äkillisessä jarrutustilanteessa tai kolarissa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.
7.    Aja rauhassa ja maltilla.
8.    Jos osut matkan aikana liikenneonnettomuuspaikalle ensimmäisenä, pysähdy ja auta kykyjesi mukaan. Varmista avun saanti. Käytä mielellään 112-sovellusta, joka näyttää tarkan sijaintisi. 
9.    Jos liikenteessä on hälytysajoneuvoja hälytystehtävissä, anna ohitustilaa siirtymällä tien oikeaan laitaan. Samaan suuntaan kulkevilla kaistoilla, kuten moottoritiellä, auta pelastusväylän muodostumisessa autokaistojen väliin, niin että vasenta kaistaa ajavat ryhmittyvät tien vasempaan laitaan ja oikealla kaistalla olevat tien oikeaan reunaan. Näin hälytysajoneuvo pääsee ruuhkassakin nopeasti onnettomuuspaikalle. 

Lisää ohjeita onnettomuustilanteiden varalle kannatta lukea suomi.fi-sivulta: https://www.suomi.fi/kansalaiselle/oikeudet-ja-velvollisuudet/turvallisuus-ja-jarjestys/opas/nain-toimit-hatatilanteissa/nain-toimit-onnettomuuspaikalla 

Luontoretkellä

10.    Tarkista ajantasaiset metsäpalovaroitukset aina ennen tulen sytyttämistä. Varoituksen aikana kaikki avotulen teko on kielletty. Tämä tarkoittaa niin nuotiota, risukeitintä kuin kertakäyttögrilliä. Metsäpalovaroitus on voimassa juhannuksen aikaan koko maassa. 

Tarkista, mikä on avotuli >> https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/tulen-kasittely/avotuli 

11.    Huomioi oma, lasten ja lemmikkien juomaveden tarve maastossa. Etenkin lämpimällä säällä on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä koko retken ajan.
12.    Varaa riittävästi vaatetusta niin auringonpaisteelta, ötököiltä kuin vilulta suojautumista varten. 

Vesillä

13.    Pue pelastusliivit päälle ennen vesille lähtemistä.
14.    Ui aina rannan suuntaisesti ja siten, että pääset tarpeen vaatiessa rannalle omin voimin.
15.    Vahdi lapsia rannan läheisyydessä. Varmista, että lapset eivät koskaan ole rannalla ilman heitä valvovaa aikuista.

Koko juhannuksen ajan 

16.    Turvaa ympäristöllesi ja läheisillesi turvallinen juhannus – nauti alkoholia vain kohtuullisessa määrin.

Suomen Palopäällystöliitto toivottaa turvallista juhannusta koko Suomeen!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Rivitalopalojen omaisuusvahinkojen vähentämiseksi tutkitaan yläpohjien palo-osastointien piileviä rakennusvirheitä29.8.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Rivitalohuoneistojen tulipalot ovat huolestuttaneet pelastuslaitoksia pidemmän aikaa. Viimeisen viiden vuoden aikana rivitalopaloja on ollut lähes 400 (PRONTO, 2024). Pelastusviranomaisen arvion mukaan palo-osastointi ei ole pitänyt vaadittua aikaa 12 prosentissa näitä paloja, ja tulipalo on levinnyt viereiseen asuntoon tai palo-osastoon. Koska palojen leviäminen yläpohjassa ei näytä rajoittuvan palo-osastoon, ongelma on osastoivien rakenteiden toteutuksessa, suunnittelun väärissä lähtökohdissa tai rakennuksen käytön ja ylläpidon laiminlyönneissä. Myös pelastustoiminnan nopeudella ja resursseilla on merkitys tulipalojen leviämisen suhteen. Vajaavahvuisilla pelastusryhmillä ei pystytä tehokkaaseen pelastus- ja sammutustoimintaan.

Aito DEIB-keskustelu on osallistavaa sekä vähemmistöille että enemmistöille – pelastusalalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB-keskusteluun lokakuussa17.8.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Pelastusalalla toimivilla ja työskentelevillä on ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB*-keskusteluun syksyn 2024 aikana. Palosuojelurahaston rahoittama pelastusalan DEIB-seminaari tarjoaa monipuoliset puitteet keskusteluun ja yhteistyöhön: Mukaan ilmoittautuneet pääsevät valmistautumaan asiaan Howspace-työalustalla jo ennen tapahtumaa. Keskustelun huipentaa kaksipäiväinen live-seminaari Helsingissä tiistaista keskiviikkoon 1.–2.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye