Naishoitajien selkäkipu väheni ja elämänlaatu parani selkäneuvonnan ja pilatesharjoittelun yhdistelmällä kahden vuoden seurantatutkimuksessa
Selkäneuvonta yhdistettynä viikoittaisiin pilatesharjoituksiin vähensi naishoitajien selkäkipua puolen vuoden intervention aikana 31 prosenttiyksikköä kontrolliryhmään verrattuna, selviää UKK-instituutin satunnaistetusta kontrolloidusta seurantatutkimuksesta. Intervention vaikutus selkäkipuun oli havaittavissa vielä kahden vuoden seurantamittauksissa. Vastaavasti neuvonnan ja harjoitteiden yhdistelmä oli kustannusvaikuttava keino parantaa hoitotyötä tekevien naisten elämänlaatua ja vähentää selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja. Yhdistelmäryhmän sairauspoissaoloista aiheutuneet kustannukset olivat kahden vuoden aikana 92 prosenttia kontrolliryhmää pienemmät.

Kustannussäästöä sairauspoissaolojen vähenemisestä
Tutkimuksen mukaan yhdistetyllä neuvonta- ja pilatesryhmällä selkäkipu väheni intervention aikana 41 prosenttiyksikköä lähtötilanteeseen verrattuna.
– Yksilön kannalta kivun pysyminen alhaisella tasolla myös puolen vuoden intervention jälkeen on merkittävä tulos, sillä kahden vuoden seurantamittauksessa yhdistelmäryhmällä selkäkipu oli edelleen 29 prosenttiyksikköä lähtötilannetta alhaisempi, kertoo UKK-instituutin tutkija Päivi Kolu.
Lisäksi selkäkivusta aiheutuneet sairauspoissaolot olivat kahden vuoden seuranta-aikana yhdistelmäryhmällä 92 % kontrolliryhmää pienemmät.
– Ergonomiaohjaus ja selkää tukevien lihasten vahvistaminen on tutkimuksen mukaan tehokas keino ehkäistä sairauspoissaoloja, jotka aikaansaavat kustannussäästöä sekä työnantajalle että yhteiskunnalle, Kolu toteaa.
Selkäneuvonnan ja pilatesharjoittelun yhdistelmä paransi elämänlaatua
Tutkimuksen mukaan yhdistelmäryhmässä selkäkivun väheneminen vaikutti myönteisesti myös koettuun elämänlaatuun, ja yhdistelmäryhmä oli ainoa, jolla elämänlaatu parani kahden vuoden aikana.
– Hoitohenkilöstöllä on työn fyysisen kuormittavuuden takia moninkertainen riski sairastua selkäkipuun normaaliväestöön verrattuna, kertoo liikuntalääketieteen professori ja UKK-instituutin erikoislääkäri Jari Parkkari.
– Selkäkipu heikentää elämänlaatua ja työkykyä, jotka molemmat lisäävät sairauspoissaolojen riskiä, Parkkari jatkaa.
– Hoitoalalla vallitsevan työvoimapulan takia selkäneuvonnan ja kerran viikossa tehtävän pilatesharjoittelun yhdistelmää tulisi hyödyntää jatkossa laajemminkin terveydenhuollon työntekijöiden selkäkivun ehkäisemiseksi ja työkyvyn ylläpitämiseksi, summaa Parkkari.
UKK-instituutin 6 kuukauden mittaiseen selkäkipututkimukseen osallistui 219 naishoitajaa, joista 156 (71 %) osallistui 2-vuotisseurantaan. Tutkittavat olivat 30–55-vuotiaita naisia, jotka kärsivät ajoittaisesta selkäkivusta ja joilla kivun voimakkuus oli vähintään 2 (asteikolla 0–10). Tutkimus oli satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa tutkittavat arvottiin neljään ryhmään (pilatesharjoittelu, selkäneuvonta, edellisten yhdistelmä ja vertailuryhmä). Tutkimuksen rahoittajina olivat Kansaneläkelaitos ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Tutustu tutkimusartikkeliin:
Kolu P, Suni JH, Tokola K, Raitanen J, Rinne M, Taulaniemi A, Husu P, Kankaanpää M, Parkkari J. Neuromuscular exercise and counseling for treating recurrent low back pain in female healthcare workers-Findings from a 24-month follow-up study of a randomized controlled trial. Scand J Med Sci Sports. 2023 Jul 19. doi: 10.1111/sms.14451. Epub ahead of print. PMID: 37466018.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Kolu, tutkija
UKK-instituutti
paivi.kolu@ukkinstituutti.fi
puh. 050 564 4220
Jari Parkkari, liikuntalääketieteen professori, erikoislääkäri
UKK-instituutti, Jyväskylän yliopisto
jari.p.parkkari@jyu.fi
puh. 050 536 3662
Linkit
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Maksuttomia ikäihmisten liikuntaryhmiä Tampereella – aktiivisuutta ja vireyttä arkeen ABC+-liikuntaryhmästä19.3.2025 07:03:00 EET | Tiedote
Active Ageing -hankkeen maksuttomat liikuntaryhmät käynnistyvät porrastetusti 24.3. alkaen eri puolilla Tamperetta. Liikuntaryhmät on suunnattu ikääntyneille, joilla ei ole aiempaa liikuntaharrastusta tai säännöllisestä liikunnan harrastamisesta on vierähtänyt aikaa.
Kutsu: Ikääntyneiden liikkumisen edistämisen alueellinen seminaari 3.2.29.1.2025 09:46:05 EET | Kutsu
Miten iäkkäille suunnattu palvelutarjonta saadaan näkyväksi? Mikä on eri toimijoiden rooli palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä? UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeen alueellinen seminaari kokoaa maanantaina 3. helmikuuta yhteen pirkanmaalaiset, jotka toimivat ikäihmisten liikkumisen edistämisen ja kaatumisten ehkäisyn parissa. Seminaarissa tarkastellaan toimintakykylähtöisesti iäkkäiden liikkumisen edistämisen nykytilaa ja tulevaisuutta Pirkanmaalla.
Loukkaantumisriskissä ei eroa tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa4.11.2024 08:29:01 EET | Tiedote
Jalkapalloilijoiden loukkaantumisriskiä teko- ja luonnonnurmen välillä verrattiin Suomen miesten pääsarjassa Veikkausliigassa kaudella 2019. Loukkaantumisriskissä ei havaittu merkittävää alustakohtaista eroa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Tulokset ovat linjassa muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa tekonurmialustan ei ole yleisesti havaittu lisäävän loukkaantumisriskiä jalkapalloilijoilla.
Väestötutkimus kertoo: Tämä kestävyyskunnon taso riittää arjen toimintakykyyn1.11.2024 07:10:09 EET | Tiedote
UKK-instituutin työikäisten väestötutkimuksissa kestävyyskuntoa arvioidaan kuuden minuutin kävelytestillä. Tuoreiden analyysien mukaan keski-ikäisille sopiva vähimmäistavoite on noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky ja 600 metrin kävelymatka.
Mediakutsu seminaariin: Fyysinen toimintakyky rappiolla – näin ei tarvitse olla!4.10.2024 08:50:25 EEST | Kutsu
UKK-instituutin 34. Terveysliikuntapäivät järjestetään 9.–10.10.2024. Terveysliikuntapäivät tarjoavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa fyysisen toimintakyvyn tämänhetkisestä tilanteesta sekä kokemuksia ja käytännön ratkaisuja heikkenemisen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme