Oikeudenmukaisella ilmastopolitiikalla voidaan turvata saamelaisten oikeuksien toteutuminen
Arktinen alue lämpenee muuta maailmaa nopeammin ja muutos vaikuttaa erityisesti saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen. Saamelaiset ovat erittäin haavoittuvia ilmastonmuutoksen haittavaikutuksille. Haavoittuvuus on seurausta esimerkiksi saamen kansan pienestä koosta, kulttuurin uhanalaisesta asemasta ja perinteisten elinkeinojen harjoittamisen edellytysten heikkenemisestä.
Ilmastotoimia tarvitaan saamelaisten elinolojen ja kulttuurin turvaamiseksi. Ilmastopolitiikkaa on tärkeää valmistella saamelaisten oikeudet huomioiden. Kansainväliset oikeustapaukset osoittavat, että ilmastotoimissa epäonnistuminen voi johtaa alkuperäiskansoja koskevien ihmisoikeussopimusten velvoitteiden rikkomiseen.
”Ilmastonmuutoksen hillintä vähentää saamelaisiin kohdistuvia ilmastonmuutoksen suoria haittoja. Ilmastopolitiikalla saattaa kuitenkin välillisesti olla myös kielteisiä vaikutuksia, mikäli esimerkiksi uusiutuvan energian rakentaminen kilpailee maankäytöstä perinteisten saamelaisten elinkeinojen kanssa. Vaikutusten ennakoiminen on tärkeää, jotta voidaan ehkäistä ristiriitoja ja kielteisiä perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia”, toteaa Suomen ilmastopaneelin jäsen, professori Jouni Jaakkola.
Vaikutusten arviointi ja seuranta avuksi oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan suunnitteluun
Ilmastolain yhtenä tavoitteena on varmistaa ilmastotoimien oikeudenmukaisuus sekä turvata osaltaan saamelaisten edellytykset ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Ilmastolaki edellyttää ilmastotoimien oikeudenmukaisuusvaikutusten arviointia. Ilmastopaneelin tuore muistio tarjoaa keinoja saamelaisia koskevien oikeudenmukaisuusvaikutusten arviointiin.
Saamelaisten kannalta keskeisiä kysymyksiä oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan valmistelussa ovat esimerkiksi hyötyjen ja haittojen jakautuminen sekä vaikutukset saamelaisten toimeentuloon, elinkeinoihin ja terveyteen. Samaan aikaan huomiota tulee kiinnittää myös päätöksenteon valmisteluun: onko saamelaisten osallisuus turvattu heitä koskevassa ilmastopolitiikan päätöksenteossa ja onko esimerkiksi saamelaisen ilmastoneuvoston tuottama tietopohja otettu valmistelussa huomioon?
”Oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan edellytyksenä on saamelaiskulttuuriin kohdistuvien vaikutusten ymmärtäminen. Tarvitsemme systemaattista seurantatietoa ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan kulttuurisista, kielellisistä, elinkeinollisista ja terveydellisistä vaikutuksista saamelaisiin, jotta ilmastotoimet eivät johtaisi saamelaisen elämänmuodon sulautumiseen valtakulttuuriin. Tällaisen seurantajärjestelmän luominen tukisi ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuutta”, toteaa tutkijatohtori Klemetti Näkkäläjärvi.
Saamelainen ilmastoneuvosto vahvistaa oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan tietopohjaa ja saamelaisten osallisuutta
Saamelaisten kannalta oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan keskiössä on saamelaisten osallisuuden turvaaminen ilmastotoimien valmistelussa. Saamelaiskäräjillä ja kolttien kyläkokouksella on keskeinen rooli saamelaisten näkökulmien ja perinteisen tiedon välittämisessä ilmastopolittiiseen päätöksentekoon.
Uuden ilmastolain myötä ilmastopolitiikan valmistelu täydentyi saamelaisella ilmastoneuvostolla. Sen tehtävänä on antaa lausuntoja ilmastopolitiikan suunnitelmista sekä tuottaa tietopohjaa ilmastotoimien vaikutusten arviointiin ja seurantaan saamelaiskulttuurin sekä saamelaisten oikeuksien näkökulmasta. Valtioneuvosto nimitti saamelaisen ilmastoneuvoston torstaina 24. elokuuta 2023.
”Saamelainen ilmastoneuvosto on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, sillä sen työssä yhdistyvät alkuperäiskansojen perinteinen tieto ja akateeminen tieto. Suomella on mahdollisuus toimia kansainvälisenä tiennäyttäjänä alkuperäiskansaoikeuksien kehittämisessä ilmastopolitiikassa”, korostaa Jaakkola.
Lisätietoja
- HUOM. EMBARGO, julkaisuvapaa ma 28.8.2023 klo 01.00. Ilmastopaneelin muistion luonnosversio on saatavissa embargolla etukäteen. Ilmastopaneelin julkaisuja 3/2023: Ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuus alkuperäiskansa saamelaisten kannalta -muistio ja tiedote julkaistaan suomen kielen lisäksi pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.
- Ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuus -hankkeessa on Suomen ilmastopaneelin jäsenten lisäksi mukana joukko asiantuntijoita Suomen ympäristökeskuksesta, Helsingin yliopistosta, Turun yliopistosta, Oulun yliopistosta ja Aalto-yliopistosta. Aiempiin julkaisuihin voi tutustua hankkeen verkkosivulla. Ks. myös Ilmastopaneelin raportti 1/2023: Ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden arviointi.
- Jouni Jaakkola, Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Oulun yliopiston professori, puh. 040 672 0927, jouni.jaakkola@oulu.fi
- Klemetti Näkkäläjärvi, Oulun yliopiston tutkijatohtori ja saamelaisen ilmastoneuvoston puheenjohtaja, puh. 040 537 1584, klemetti.nakkalajarvi@oulu.fi
- Sanna Autere, Suomen ilmastopaneelin viestinnän asiantuntija, puh. 050 532 9301, sanna.autere@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna AutereViestinnän asiantuntijaSuomen ilmastopaneeli
Puh:0505329301sanna.autere@helsinki.fiTietoja julkaisijasta
Suomen ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja vahvistaa monitieteellistä otetta ilmastotieteissä. Ilmastopaneelin selvitykset ja kannanotot tehdään tieteellisin perustein ja paneelin valitsemilla tavoilla. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa päätoimisesti ja tekevät ilmastopaneelityötä oman työnsä ohessa. Ilmastopanelistit nimitetään korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten antamien ehdotusten perusteella nelivuotiskaudeksi kerrallaan. Vuosina 2020–2023 on käynnissä valtioneuvoston nimittämän Ilmastopaneelin toinen toimikausi. Ensimmäinen toimikausi oli vuosina 2016–2019. Ennen ilmastolakia Ilmastopaneeli toimi ympäristöministeriön asettamana 2012–2015.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli
Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana4.11.2024 16:42:17 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous COP 29 pidetään 11.–22.11.2024 Bakussa, Azerbaidžanissa. Suomen ilmastopaneelin jäsenet seuraavat uusinta ilmastotutkimusta ja taustoittavat mielellään ajankohtaisia aiheita ilmastokokoukseen liittyen.
Ilmastopaneelin raportti: Uudet laskelmat puoltavat tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius Suomessa vuoteen 2035 mennessä30.10.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee Suomen päästöbudjettia ja hiilineutraaliustavoitetta uusien, ilmastotieteen paremmin huomioivien laskentamenetelmien avulla. Tarkastelun pohjalta Ilmastopaneeli korostaa, että ilmastolakiin kirjattu hiilineutraalius vuonna 2035 on perusteltu tavoite.
Rapport av Klimatpanelen: Ökad distributionsskyldighet och snabbare elektrifiering halverar trafikens utsläpp22.8.2024 04:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands klimatpanel har publicerat en analys om den nuvarande regeringens utsläppsminskande åtgärder för trafiken i förhållande till klimatmålen. De största utmaningarna har att göra med ändringarna i distributionsskyldigheten. Målen kan uppnås genom att öka andelen förnybara bränslen i fossila transportbränslen i tillräcklig grad och genom att påskynda elektrifieringen av trafiken. Det är också ekonomiskt lönsamt att minska trafikens utsläpp för att säkra ansvarsfördelningssektorns utsläppsmål.
Ilmastopaneelin raportti: Jakeluvelvoitteen kasvattaminen ja sähköistymisen vauhdittaminen puolittavat liikenteen päästöt22.8.2024 04:00:00 EEST | Tiedote
Suomen ilmastopaneeli on julkaissut arvion nykyisen hallituksen liikenteen päästövähennystoimista suhteessa ilmastotavoitteisiin. Merkittävimmät haasteet liittyvät jakeluvelvoitteen muutoksiin. Tavoitteet on mahdollista saavuttaa kasvattamalla uusiutuvien polttoaineiden osuuksia riittävän suuriksi fossiilisten liikennepolttoaineiden joukossa ja vauhdittamalla liikenteen sähköistymistä. Liikennepäästöjen vähentäminen taakanjakosektorin päästötavoitteiden varmistamiseksi on myös taloudellisesti kannattavaa.
Ilmastopaneelin kannanotto: IImastotoimien jouduttaminen kiireesti on Suomen etu18.6.2024 11:59:00 EEST | Tiedote
Ilmastopaneeli pitää tärkeänä, että pääministeri Petteri Orpon hallitus on sitoutunut ilmastolain tavoitteisiin. Hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä tähtäävä politiikka tarjoaa Suomelle avaimet vihreään kasvuun, kunhan ennakoitavasta ilmastopolitiikasta pidetään kiinni.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme