Ilmastopaneeli

Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana

Jaa

YK:n ilmastokokous COP 29 pidetään 11.–22.11.2024 Bakussa, Azerbaidžanissa. Suomen ilmastopaneelin jäsenet seuraavat uusinta ilmastotutkimusta ja taustoittavat mielellään ajankohtaisia aiheita ilmastokokoukseen liittyen.

llmastotoimien vauhdittamisella tällä vuosikymmenellä on kiire; IPCC:n mukaan jokainen asteen kymmenysosa ratkaisee. Juuri nyt eletäänkin ratkaisevaa toimeenpanon vaihetta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

YK:n ilmastokokouksessa on tänä vuonna agendalla erityisesti ilmastorahoitus, jolla tuetaan kehittyvien maiden ilmastotoimia. Samaan aikaan tulee kääntää kaikki rahavirrat, myös yksityiset, ilmastokestävälle polulle pois fossiilisista kohteista.

Kokouksessa olisi saatava myös selkeitä askelmerkkejä päästöjen vähentämiseksi. Erityisesti isoilta päästömailta tarvitaan lupauksia siitä, että ilmastotoimia vauhditetaan, kuten maailmanlaajuisessa tilannekatsauksessa viime vuoden ilmastokokouksessa sovittiin. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumisen tulisi näkyä lupauksissa. Pariisin sopimukseen sitoutuneiden maiden on annettava ensi vuonna uudet, entistä kunnianhimoisemmat kansalliset panoksensa (Nationally Determined Contributions, NDC:t).

Ilmastopolitiikan tulee pohjautua parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Kansainvälisissä neuvotteluissa on tärkeää huomioida hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n koostama tieteellinen tieto. Suomen ilmastopaneeli yhdessä muiden kansallisten ilmastopaneeleiden, EU:n ilmastopaneelin ja ilmastopaneeleiden kansainvälisen verkoston ICCN:n kanssa tarjoaa monitieteisen asiantuntemuksensa kansallisten ja EU:n päätöksentekijöiden käyttöön.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja on kokouksessa läsnä paikan päällä

Jyri Seppälä (Bakussa 11.–15.11.)

  • yleiskuva ilmastokokouksesta
  • Ilmastopaneelin puheenjohtaja, Suomen ympäristökeskuksen professori, jyri.seppala@syke.fi, p. 040 740 1708

Ilmastopaneelin jäsenet seuraavat ilmastoneuvotteluihin liittyviä teemoja 

Kati Kulovesi 

  • yleiskuva ilmastokokouksesta, kansainväliset sopimukset ja oikeudelliset vaikutukset, ilmastorahoitus, hiilimarkkinat
  • Itä-Suomen yliopiston professori, kati.kulovesi@uef.fi, p. 050 439 2173

Hannele Korhonen 

  • ilmastonmuutoksen eteneminen ja vaikutukset, IPCC:n raportit, kasvihuonekaasut
  • Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja toimialajohtaja, hannele.korhonen@fmi.fi, p. 029 539 2135

Raisa Mäkipää 

  • maankäyttö ja metsät
  • Ilmastopaneelin varapuheenjohtaja, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori, raisa.makipaa@luke.fi, p. 029 532 2197

Antti Arasto

  • hiilidioksidin talteenotto, käyttö ja varastointi, vetyratkaisut, fossiilienergiasta irtautuminen, teollisuuden energia ja päästövähennykset
  • Ilmastopaneelin varapuheenjohtaja, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusalueen johtaja, antti.arasto@vtt.fi, p. 040 015 9052

Kati Koponen

  • hiilidioksidin talteenotto, käyttö ja varastointi, CDR, hiilidioksidin poisto, vetyratkaisut, fossiilienergiasta irtautuminen, teollisuuden energia ja päästövähennykset
  • Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkija, kati.koponen@vtt.fi, p. 040 487 8123

Lassi Ahlvik

Jaana Halonen 

  • terveys ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija, jaana.halonen@thl.fi, 029 524 6100

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli

Rapport av Klimatpanelen: Ökad distributionsskyldighet och snabbare elektrifiering halverar trafikens utsläpp22.8.2024 04:00:00 EEST | Pressmeddelande

Finlands klimatpanel har publicerat en analys om den nuvarande regeringens utsläppsminskande åtgärder för trafiken i förhållande till klimatmålen. De största utmaningarna har att göra med ändringarna i distributionsskyldigheten. Målen kan uppnås genom att öka andelen förnybara bränslen i fossila transportbränslen i tillräcklig grad och genom att påskynda elektrifieringen av trafiken. Det är också ekonomiskt lönsamt att minska trafikens utsläpp för att säkra ansvarsfördelningssektorns utsläppsmål.

Ilmastopaneelin raportti: Jakeluvelvoitteen kasvattaminen ja sähköistymisen vauhdittaminen puolittavat liikenteen päästöt22.8.2024 04:00:00 EEST | Tiedote

Suomen ilmastopaneeli on julkaissut arvion nykyisen hallituksen liikenteen päästövähennystoimista suhteessa ilmastotavoitteisiin. Merkittävimmät haasteet liittyvät jakeluvelvoitteen muutoksiin. Tavoitteet on mahdollista saavuttaa kasvattamalla uusiutuvien polttoaineiden osuuksia riittävän suuriksi fossiilisten liikennepolttoaineiden joukossa ja vauhdittamalla liikenteen sähköistymistä. Liikennepäästöjen vähentäminen taakanjakosektorin päästötavoitteiden varmistamiseksi on myös taloudellisesti kannattavaa.

Teknologiset hiilinielut tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia – strategian ja kannustimien luominen kiireellistä15.12.2023 00:59:00 EET | Tiedote

Teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavat negatiiviset päästöt tarjoavat lisäkeinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja nettonegatiivisiin päästöihin heti sen jälkeen. Strategian ja kannustimien luominen teknologisten hiilinielujen edistämiseen on kiireellistä, jos hankkeita halutaan toteuttaa 2030-luvulla. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalia, kustannuksia ja kokoluokkaa Suomessa. Teknologisten nielujen varjolla ei tule hidastaa muita ilmastotoimia tai jättää päästövähennyksiä tekemättä, raportti painottaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye