Tutkimus: Ärsytysastman ehkäisy ja tunnistaminen pelastaa työkyvyn
Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa on laadittu konkreettisia ohjeita työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille siitä, mikä auttaa ammattiastman tunnistamista, ehkäisyä ja hoitoa. Ohjeet perustuvat kansainvälisesti laajaan tutkimusaineistoon. Suomessa altistuu arviolta tuhansia työntekijöitä hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille, jotka voivat aiheuttaa toiminta- ja työkykyä sekä elämänlaatua heikentävän ammattiastman.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 15.9.2023
Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa selvitettiin, mitkä ovat työperäisen ärsytysastman riskitekijät, miten parhaiten ehkäistä ja tunnistaa sairautta sekä kartoitettiin sairastuneiden toiminta- ja työkykyä. Tutkimus tarjoaa kansainvälisesti merkittävää uutta tietoa, koska yhtä suurta ammattiastmaan liittyvää potilasaineistoa ei ole aiemmin analysoitu.
Teollisuuden ydinalojen ammattitauti
Ärsytysastman suurimpiin riskiryhmiin kuuluvat raskaan teollisuuden työntekijät sekä metalli-, korjaus- ja rakennustyöntekijät. Tyypillisiä altistumistilanteita ovat prosessivuodot ja aineiden palaminen tai kuumeneminen, mikä voi tapahtua pitkän ajan kuluessa tai äkillisessä onnettomuudessa.
– Jos työntekijä hengittää voimakkaasti syövyttävää ainetta, jonka pitoisuus on korkea, keuhkot voivat vaurioitua jo muutamasta hengenvedosta. Lyhyestäkin altistumisesta voi seurata vaikea astma, joka oireilee lääkehoidosta huolimatta, kertoo keuhkosairauksien ylilääkäri Irmeli Lindström.
Uudet ohjeet työpaikkojen ja työterveyshuollon yhteistyölle
Ärsytysastma-hanke paketoi työterveyshuolloille ja työpaikoille selkeää tietoa ja konkreettisia välineitä ärsytysastman tunnistamiseen, ehkäisyyn ja hoitoon. Hankkeessa syntyi kolme tulostettavaa toimintamallia.
-
Miten toimia, kun työpaikalla tai työterveyshuollossa epäillään ärsytysastmaa
-
Miten tutkia ärsytysastmaa työterveyshuollossa
-
Miten toimia poikkeustilanteessa, kuten tulipalo, prosessipäästö tai kemikaalionnettomuus
– Tiedolla on suuri merkitys ammattitaudin ehkäisyssä työpaikoilla, koska ärsytysastman tunnistaminen on vaikeaa. Valmistimme selkeät ohjeet, joita seuraamalla työterveyshuolto ja työpaikat voivat yhdessä tunnistaa vaaran paikat ja estää työntekijöiden sairastumista ärsytysastmaan, Lindström kertoo.
Lisätietoja
Irmeli Lindström, ylilääkäri, Työterveyslaitos, +358 46 851 1898, irmeli.lindstrom@ttl.fi
Katri Suuronen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358 40 555 3510, katri.suuronen@ttl.fi
Satu Soini, ylilääkäri, Työterveyslaitos, +358 46 851 5858, satu.soini@ttl.fi
Tutustu
-
Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeen loppuraportti Ärsytyksen aiheuttama astma (julkari.fi)
-
Haluatko ottaa käyttöön toimintamallit? Löydät ne Työterveyslaitoksen Aiheet-sivuilta. https://www.ttl.fi/arsytysastma
-
Terveystarkastuksen tukena voi täyttää lyhyen hengitysoirekyselyn ärsytysastmaepäilyn todentamiseksi. Kysely sisältää tulkintaosuuden. https://www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/ammattitaudit/ammattiastma/tunnista-ja-ehkaise-arsytysastmaa-tyoterveyshuollossa#toc--terveystarkastukset-
-
Katso lyhyt, työpaikoille suunnattu video, joka kertoo miten tunnistaa vaaratilanteet ja käsitellä työssä turvallisesti vaarallisia aineita. https://youtu.be/K1_EyRXh6hM
-
Tutustu yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen kanssa valmistettuun suuren riskin toimialoille suunnattuun tietokorttiin. https://ttk.fi/julkaisu/nain-torjut-arsyttavien-aineiden-aiheuttamaa-astmaa/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Över 70 procent av företagshälsovårdsavtalen omfattar sjukvård7.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Översikten Företagshälsovårdens verksamhet och kvalitet i Finland 2023 granskar på ett heltäckande sätt företagshälsovårdens serviceproducenters verksamhet, resurser och tjänsters kvalitet. Resultaten ger viktig information om hur samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården samt företagshälsovårdens tjänster bör utvecklas för att möta arbetslivets föränderliga behov.
Yli 70 prosenttia työterveyssopimuksista sisältää sairaanhoidon7.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa 2023 -katsauksessa tarkastellaan kattavasti työterveyshuollon palveluntuottajien toimintaa, resursseja ja palvelujen laatua. Tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä sekä työterveyshuollon palveluita tulisi kehittää vastaamaan työelämän muuttuvia tarpeita.
More than 70 per cent of occupational health agreements include medical care7.11.2024 08:00:00 EET | Press release
A review on the operations and quality of occupational health care in Finland in 2023 provides a comprehensive look at the operations, resources and quality of occupational health care service providers. The results provide important information on how occupational health care services and co-operation with workplaces should be developed in order to meet the changing needs of work life.
Utredning: Den dubbla digitala och gröna omställningen förändrar arbetslivet på många sätt4.11.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt Arbetshälsoinstitutets utredning skapar den dubbla digitala och gröna omställningen möjligheter till utveckling av arbetets kvalitet, men medför också spänningar och konflikter. Utredningen beskriver den dubbla omställningens mindre undersökta effekter på arbetslivet.
Selvitys: Digivihreä siirtymä muuttaa työelämää monella tavoin4.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan digivihreä siirtymä luo mahdollisuuksia työn laadun kehittämiseen, mutta tuo mukanaan myös jännitteitä ja ristiriitoja. Selvitys kuvaa digivihreän siirtymän vähemmän tutkittuja työelämävaikutuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme