Väitös: Maallikkosaarnaajat tukivat ja ravistelivat kirkkoa yhteiskunnan murroksessa

Jaa

Maallikkomiehet saivat kirkon valtuutuksella osallistua kristinuskon opettamiseen kansalaisyhteiskunnan syntyvuosina. FM Matleena Sopanen osoittaa väitöskirjassaan, miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko arvioi ja arvotti saarnalupaa anoneita miehiä. Tutkinnon suorittaneet tarjosivat kirkolle ja kristillisille yhdistyksille arvokasta työvoimaa, mutta ajoittain saarnaajat myös haastoivat kirkon arvovallan.

Matleena Sopanen (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Matleena Sopanen (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

Filosofian maisteri Matleena Sopanen tutki väitöskirjassaan evankelis-luterilaisen kirkon saarnalupatutkintojärjestelmää 1800-luvun lopulta 1900-luvun ensimmäisille vuosikymmenille. Rakentuvassa kansalaisyhteiskunnassa ihmisten vaikutusmahdollisuudet kasvoivat, ja kirkkokin pyrki antamaan maallikoille lisää valtaa kirkon päätöksenteossa ja seurakuntien työssä. Vuoden 1869 kirkkolaki kumosi vanhan hartauskokouskiellon ja määräsi saarnalupatutkinnosta, jolloin myös maallikkosaarnaajat saivat lisää vapautta.

Saarnalupaa anottiin tuomiokapitulilta. Suulliset ja kirjalliset kokeet piispan ja tuomiokapitulin muiden jäsenten edessä selvittänyt hakija sai saarnata kirkossa ja ottaa osaa kristinuskon opettamiseen. Kokeiden avulla tuomiokapitulit pyrkivät varmistamaan, ettei lupakirjaa myönnetty kirkon näkökulmasta saarnaajaksi sopimattomalle.

– Tuomiokapitulit pyrkivät valvomaan saarnaluvan saaneita. Seurakunnista ja sanomalehdistä kantautuneet tiedot esimerkiksi siveetöntä elämää viettävästä tai vastoin luterilaista oppia julistavasta saarnaajasta saattoivat johtaa saarnalupakirjan pois ottamiseen, Sopanen kertoo.

Sopanen kartoittaa tutkimuksessaan saarnalupatutkintojärjestelmän mahdollisuuksia ja reunaehtoja sekä hakijakunnan koostumusta. Lisäksi hän osoittaa, miten järjestelmä kytkeytyi aikakauden muihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Hakijoita oli monista taustoista

Vuosina 1870–1923 yli kolmesataa miestä tavoitteli saarnalupaa. Sopasen tutkimus osoittaa, että hakijoiden joukko oli hyvin monimuotoinen.

Hakijoiden koulutustaso ja ammattinimikkeet vaihtelivat. Saarnalupatutkintoa tavoittelivat etenkin kansakoulunopettajat, mutta myös esimerkiksi käsityöläiset, maanviljelijät, työmiehet, kiertokoulunopettajat, lukkarit ja urkurit.

Osa hakijoista kuului herätysliikkeisiin. Etenkin evankelisen liikkeen piiristä tuli monta luvan anojaa. Muutamalla hakijalla oli suhteita myös uusiin uskonnollisen kentän toimijoihin, kuten vapaakirkollisuuteen tai Pelastusarmeijaan.

– Saarnalupaa haettiin erilaisin motiivein. Se avasi uusia työmahdollisuuksia, antoi vaikutusvaltaa paikallisyhteisössä ja helpotti saarnamatkoja vieraisiin seurakuntiin, joissa pappi saattoi suhtautua tuntemattomaan saarnaajaan epäilevästi.

Saarnalupatutkintojärjestelmästä ei ole aiemmin tehty yhtä laajaa tutkimusta.

Maallikkosaarnaajat saivat paikallisesti valtaa ja vastuuta

Aikalaisten suhde maallikoiden saarnatoimeen oli ristiriitainen. Osa katsoi maallikkosaarnaajien tukevan kirkkoa, etenkin aikoina, jolloin pappeja oli liian vähän suhteessa väestön kokoon. Toiset taas pitivät saarnaamaan ryhtyviä maallikoita seurakunnan hajottajina, jotka uhkasivat myös pappien asemaa.

Sopasen mukaan saarnalupatutkinnosta käydyt keskustelut kuvastavat hyvin väistyvän sääty-yhteiskunnan ja nousevan kansalaisyhteiskunnan murrosvaihetta, jossa yhteiskunnan valtasuhteet olivat neuvottelun alaisina. Vaikka papin ja maallikon asemaa koskevat vanhat ajattelumallit eivät täysin kadonneet, saivat saarnaluvan saaneet monissa paikallisseurakunnissa paljon valtaa ja vastuuta.

– Vuosien kuluessa myös yhä useammat papit katsoivat, että maallikoissa – ainakin valituissa sellaisissa – oli sanankuulijoiden ohella ainesta myös sananselittäjiksi, Sopanen toteaa.

Väitöstilaisuus perjantaina 15. syyskuuta

FM Matleena Sopanen historian alaan kuuluva väitöskirja Sanankuulijasta sananselittäjäksi. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon saarnalupatutkinto rakentuvassa kansalaisyhteiskunnassa 1870–1923 tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 15.9.2023 klo 12, Keskustakampuksen Päätalon luentosalissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Ritva Kylli Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Pirjo Markkola Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matleena Sopanen
040 761 8558
matleena.sopanen@tuni.fi

Kuvat

Matleena Sopanen (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Matleena Sopanen (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehdot toimivat riskienhallinnan välineinä18.12.2024 08:11:56 EET | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan TkL Tuija Lönnrot tutki asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehtoja ja niihin sisältyviä riskejä sekä riskienhallintaa myyntiehdoissa. Tutkimustulokset auttavat eri toimijoita tiedostamaan muun muassa myyntiehtojen suuren määrän ja suunnittelemaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Asunto-osakeyhtiömuotoisten uudisasuntojen myyntiehtoja, niiden riskejä sekä riskienhallintaa ei ole aiemmin tutkittu kattavasti.

Väitös: Sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajat kohtaavat vaateita ja odotuksia kliinisen työn johtamisessa13.12.2024 12:04:50 EET | Tiedote

Sairaalaorganisaatioissa kliinisen työn johtaminen ja hallinnollisten tehtävien yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Näin kertoo terveystieteiden maisteri Mirja Ottman-Salminen, joka kehitti väitöskirjatutkimuksessaan sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajien kliinisen työn johtamisen toimintamallia. Asiakaslähtöinen, kliinisen työn johtaminen ja sen tutkimus on ajankohtaista, jotta SOTE-uudistuksen tavoite eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen asiakaslähtöinen integraatio saavutetaan.

Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa tänä vuonna – Pirkanmaa pitää tulevaisuuden osaajat13.12.2024 10:09:38 EET | Tiedote

Tänä vuonna Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa. Määrässä ovat mukana kandidaatintutkinnon suorittaneet opiskelijat. Yli puolet valmistuneista suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon (esim. diplomi-insinööri ja maisteri). Pirkanmaa houkuttelee ja pitää tulevaisuuden osaajia, sillä puolet valmistuneista jää maakuntaan.

Väitös: Neuvolaterveydenhoitajat tarvitsevat koulutusta varmistamaan pitkäkestoisen imetyksen ohjausosaamista12.12.2024 15:13:45 EET | Tiedote

Yli yksivuotiaan lapsen imetyksellä on merkittäviä terveyshyötyjä niin lapselle kuin äidille. Pitkäkestoista imetystä ei kuitenkaan nähdä länsimaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttävänä, ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaaminen siitä on puutteellista maailmanlaajuisesti. Terveystieteiden maisteri Oona Ojantausta tutki väitöskirjassaan vauvavuoden jälkeen jatkuvaa imetystä äitien kokemusten ja neuvolaterveydenhoitajien imetysohjausosaamisen näkökulmista.

Väitös: Maria Jotunin dialogikerronta kommentoi naisten yhteiskunnallista asemaa12.12.2024 14:46:01 EET | Tiedote

Dialogikerronta on kaunokirjallisuuden vakiintunut mutta verrattain vähän tutkittu kerronnallinen ilmiö. Väitöstutkimuksessaan Anna Kuutsa tutkii dialogikerronnan, avioliittokertomusten ja yhteiskunnallisen teeman suhdetta Maria Jotunin (1880–1943) proosafiktiossa. Ensimmäisenä Jotunin proosatuotantoa käsittelevänä monografiana tutkimus tarjoaa uutta tietoa kotimaisen klassikkokirjailijan tuotannon keskeisistä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävistä ominaispiirteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye