EU myöntää 4,5 miljoonaa euroa biotaloushankkeelle, joka kehittää kestäviä liimoja ja pinnoitteita puunkuoresta

Jaa

CBE JU:n rahoittamassa SuperBark-hankkeessa tutkitaan havupuun kuoren luonnollisia komponentteja uusien biopohjaisten liimojen ja pinnoitteiden kehittämiseksi puulevyihin ja pakkauspaperiin. Nelivuotisessa hankkeessa parannetaan liima- ja pinnoitetuotteiden kestävyys- ja turvallisuusprofiilia verrattuna fossiilisiin ratkaisuihin.

Liimat ja pinnoitteet ovat olennainen osa jokapäiväisiä puupohjaisia kulutustuotteita. Suurin osa markkinoilla tällä hetkellä olevista liimoista ja pinnoitteista valmistetaan kuitenkin fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista ja haitallisista kemikaaleista, mikä on ristiriidassa EU:n tason tavoitteen kanssa suojella kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä ympäristöä. 

Ratkaisuna Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) on rahoittanut SuperBark-tutkimus- ja innovaatiohanketta. Hankkeessa kehitetään turvallisia ja kestäviä liimoja ja pinnoitteita männyn ja kuusen kuoresta, jotka ovat metsäteollisuuden merkittäviä teollisia sivuvirtoja. SuperBark-hanketta koordinoi Teknillinen tutkimuskeskus VTT Oy, ja hankkeen monitieteiseen konsortioon kuuluu 12 kumppania kahdeksasta maasta. SuperBark käynnistyi 1. syyskuuta 2023 ja jatkuu elokuuhun 2027 saakka. 

Hankkeen tavoitteena on kehittää, testata ja validoida liimoja ja pinnoitteita, joiden biopohjainen osuus on ≥95 % ja jotka korvaisivat huonekalu-, rakennus-, kuljetus- ja pakkausalojen kuluttajatuotteissa käytettäviä fossiilipohjaisia ratkaisuja. SuperBark käyttää tähän tarkoitukseen polyfenoleja, jotka eristetään puun kuoresta uuden emäksisen fraktiointitekniikan avulla, sekä selluloosa-nanofibrillejä, jotka eristetään selluloosapitoisista kuorijätteistä.  

"SuperBark pyrkii estämään kuluttajien altistumisen formaldehydipohjaisille hartseille ja pinnoitteissa käytetyille per- ja polyfluoratuille aineille. Tutkimusta ohjaavat Safe and Sustainable by Design -periaatteet, ja tutkimuksessa sovelletaan digitaalitekniikkaa nopeuttamaan liimojen ja pinnoitteiden kehittämistä tuotteiksi, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön", sanoo Marc Borrega, VTT:n erikoistutkija ja projektipäällikkö. 

”Metsä Wood on innokkaana mukana kehittämässä entistä kestävämpiä ratkaisuja puutuotteisiin. Odotamme mielenkiinnolla SuperBark-yhteistyötä ja uskomme, että tämä on myös loistava tilaisuus jakaa tietoa ja oppia uutta konsortion asiantuntijoiden keskuudessa”, jatkaa Metsä Woodin tutkimus- ja kehitysjohtaja Milla Hintikka. 

SuperBark-hankkeen aikana yhteistyökumppanit arvioivat liimojen ja pinnoitteiden turvallisuutta, kestävyyttä, teknistä ja taloudellista suorituskykyä, jotta voidaan käynnistää lisätutkimus- ja kehitystoimia kehitettyjen prosessien ja tuotteiden kaupallistamiseksi. Hankkeen tulosten on tarkoitus vähentää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien, vaarallisten kemikaalien ja polymeerien kysyntää, joita nykyisin käytetään puupohjaisissa tuotteissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

SuperBark on nelivuotinen hanke, jota CBE JU rahoittaa 4,5 miljoonalla eurolla Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Hanke alkoi 1. syyskuuta 2023. SuperBark-hanketta koordinoi Teknillinen tutkimuskeskus VTT Oy, ja konsortiossa on 12 kumppania kahdeksasta eri maasta. Kumppaneiden profiileihin kuuluu neljä teollista kumppania: Adler-Werk Lackfabrik Johannberghoffer GmbH & Co KG, Metsä Group, Goricane Tovarna Papirja Medvode d.d, Kastamonu Entegre, kuusi tutkimus- ja teknologiaorganisaatiota: Fraunhofer Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung EV, Rigas Tehniska Universitate, Holzforschung Austria Osterreichische Gesellschaft Fur Holzforschung, Luxembourg Institute Of Science And Technology, Institut Za Celulozo In Papir, Fundacion Tecnalia Research & Innovation, ja yksi pk-yritys: CLIC Innovation Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy

Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.

Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote

EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye