Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla
EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.
Ruokapakkaamiseen liittyvä regulaatio kehittyy nopeasti
Keskeisenä Value4Pack-projektin tavoitteena on tukea yrityksiä ja eri organisaatioita vastaamaan haasteisiin, joita eurooppalaisen Green Dealin saavuttaminen asettaa, ja joita odotetaan liittyvän myös nyt valmisteltavaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen (PPWR), jonka Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 18. joulukuuta. Asetuksen keskeisenä tavoitteena on pakkausjätteen määrän kasvun hillitseminen ja seuraavaksi asetusehdotus siirtyy trilogineuvotteluihin.
"Value4Packin tavoitteena on valmistella yrityksiä ja alueellisia toimijoita, kuten rahoittajia, tutkimuslaitoksia ja julkista sektoria, löytämään ratkaisuja, jotka auttavat niitä vastaamaan muuttuvan regulaation, kuten PPWR-asetuksen, asettamiin haasteisiin. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi uudelleenkäytettäviin pakkauksiin siirtyminen, kierrätettyjen raaka-aineiden käyttäminen kuluttajapakkauksissa ja kierrätystavoitteiden kasvaminen. Tavoitteiden saavuttaminen asettaa vaatimuksia esimerkiksi infrastruktuurin kehittämiselle, tutkimusrahoitukselle, investoinneille tuotantolaitoksiin ja osaamiselle aihepiiriin liittyen”, kertoo Jussi Lahtinen, joka vastaa projektista CLIC Innovationissa.
Asetus määrittelee vaatimuksia esimerkiksi jätteen määrän pienentämiselle, pakkausten uudelleenkäytölle, pakkausmateriaalien koostumukselle ja kierrätettävyydelle huomioiden myös kierrätysjärjestelmän. Tulevaisuudessa markkinoille ei välttämättä hyväksytä pakkausta, joka ei täytä näitä vaatimuksia. Odotetut muutokset ovat merkittäviä ja vaikuttavat useisiin toimijoihin, kuten pakkausten valmistajiin, elintarviketuottajiin, kiertotaloustoimijoihin, kunnallisiin yrityksiin ja paikallishallintoihin. Samanaikaisesti tietoisuus regulaatiomuutoksista on vähäistä etenkin pienempien yritysten keskuudessa, eikä tähän aiheeseen liittyvää luotettavaa ja kattavaa tietoa ole saatavilla.
Apua ruokapakkaamisen kestävyysmurroksen saavuttamiseen
Value4Pack:ssa ruokapakkaamisen kestävyysmurrosta yhdistyvät tukemaan 14 organisaatiota 11 Euroopan maasta. Mukana olevat toimijat ovat omistautuneita ruoantuotannon ja pakkaamisen kiertotalouden edistämiseen. CLIC Innovation vastaa hankkeessa työpaketista, jossa toteutetaan taustatutkimusta, työpajakonsepteja ja haastattelututkimusta paikallisten ruokapakkaamisen arvoketjujen ja tutkimus- ja innovaatiojärjestelmien nykytilanteesta suhteessa uusiin regulaation mukanaan tuomiin haasteisiin. Hanke linkittyy CLICin 4Recycling-innovaatioekosysteemiin, jonka tavoitteena on ratkaista muoveihin ja pakkaamiseen liittyviä ympäristöhaasteita.
“Suomessa on todistetusti korkeatasoista innovaatio-osaamista, teemme yhteistyötä yli toimialojen ja meillä on vahva sopimisen kulttuuri. Kaikki ruoka-arvoketjun toimijat joutuvat sopeutumaan muuttuvaan regulaatioon ja tavoitteisiin, joilla pakkaamisen ympäristövaikutuksia pyritään pienentämään. Suomessa meillä on mahdollisuuksia kääntää nämä haasteet myös eduiksemme ja luoda ratkaisuja ja innovaatioita, joilla kestävää liiketoimintaa luodaan tulevaisuudessa", Jussi Lahtinen kertoo.
Hanke on Euroopan unionin rahoittama. Tiedotteessa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat yksinomaan kirjoittajan tai kirjoittajien omia, eivätkä ne välttämättä kuvaa Euroopan unionin tai EISMEA:n näkemyksiä. Euroopan unioni tai rahoittava taho eivät ole vastuussa niistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi LahtinenEcosystem LeadCLIC Innovation
Puh:040 6738083jussi.lahtinen@clicinnovation.fiKuvat
Linkit
CLIC Innovation
CLIC Innovation on avoimen innovaation klusteri, jonka missiona on edistää innovatiivisten ratkaisujen syntymistä biotaloudessa, kiertotaloudessa ja energiajärjestelmissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy
Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.
REMHub-hanke kehittää digitaalisen innovaatiohubin harvinaisille maametalleille ja kestomagneeteille26.8.2024 15:20:09 EEST | Tiedote
REMHub-hanke luo huippuluokan digitaalisen innovaatiohubin, joka vahvistaa EU:n osaamista harvinaisten maametallien (REE) ja kestomagneettien alalla
GreenE² -ekosysteemin toinen vaihe sai myönteisen rahoituspäätöksen28.9.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt ekosysteemirahoituksen CLIC Innovationin GreenE² -ekosysteemin toiselle vaiheelle. GreenE² on avoimen innovaation ekosysteemi, joka edistää kestävää energian systeemitransitiota Suomessa.
EU myöntää 4,5 miljoonaa euroa biotaloushankkeelle, joka kehittää kestäviä liimoja ja pinnoitteita puunkuoresta19.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
CBE JU:n rahoittamassa SuperBark-hankkeessa tutkitaan havupuun kuoren luonnollisia komponentteja uusien biopohjaisten liimojen ja pinnoitteiden kehittämiseksi puulevyihin ja pakkauspaperiin. Nelivuotisessa hankkeessa parannetaan liima- ja pinnoitetuotteiden kestävyys- ja turvallisuusprofiilia verrattuna fossiilisiin ratkaisuihin.
Suomesta Euroopan johtava vetytalous – Vetyklusteri julkistaa vetytalousstrategian27.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomi kiihdyttää Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2035 mennessä. Hyödyntämällä kilpailukykytekijänsä Suomi voi silloin tuottaa kolme miljoonaa tonnia vetyä vuodessa, mistä syntyy 33 miljardia euroa vuosittaista uutta liikevaihtoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme