REMHub-hanke kehittää digitaalisen innovaatiohubin harvinaisille maametalleille ja kestomagneeteille

Jaa

REMHub-hanke luo huippuluokan digitaalisen innovaatiohubin, joka vahvistaa EU:n osaamista harvinaisten maametallien (REE) ja kestomagneettien alalla

Copyright (c) 2024 Phawat/Shutterstock.

Harvinaiset maametallit ja kestomagneetit ovat keskeisessä roolissa vihreän energian siirtymän edistämisessä ja EU Green Deal -tavoitteiden saavuttamisessa. EU on tällä hetkellä vahvasti riippuvainen tuonnista muutamasta maasta – noin 90 % harvinaisista maametalleista* tulee EU:n ulkopuolelta – tämä avaa mahdollisuuksia kehittää EU:n omaa osaamista ja luoda strategisia kumppanuuksia harvinaisten metallien jalostuksessa. Näiden kyvykkyyksien vahvistaminen EU:ssa on avainasemassa kunnianhimoisten tavoitteidemme saavuttamisessa. Lisäksi harvinaisten maametallien kierrätyksessä on vielä haasteita, sillä nykyiset kierrätysasteet ovat alle 5 %:n, ja prosessit kaipaavat kehittämistä kestävyyden näkökulmasta. Harvinaisten maametallien kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa, sillä niitä käytetään vihreään siirtymään tarvittavissa teknologioissa, kuten sähköautojen akuissa, tuuliturbiinien moottoreissa ja vedyn elektrolyysilaitteissa. Edellä mainitut haasteet tarjoavat merkittävän potentiaalin uusille innovaatiolle ja kestävämpien prosessien kehittämiselle. 

Projektin tavoitteet ja kehitysalueet

REMHub kehittää, testaa ja pilotoi uusia teknologioita harvinaisten maametallien etsintään ja alkutuotantoon sekä niiden talteenottoon sivuvirroista, mikä parantaa REE materiaalien

saatavuutta EU:ssa. Lisäksi hankkeessa kehitetään Re-X (kierrätys, uudelleenkäyttö, kunnostus ja uudelleenkohdistus) -teknologioita harvinaisille maametalleille ja arvokkaille metalleille elinkaarensa lopussa olevista tuotteista sekä sähköisten koneiden suunnittelua, jotta kestomagneettien kierrätys olisi helpompaa. Hanke tunnistaa ja sitouttaa myös relevantteja sidosryhmiä kehittämään REE-arvoketjua EU:ssa.

Hankkeen viestintä ja tiedon jakaminen on suunniteltu aktiivisesti osallistamaan ja sitouttamaan yleisöä ja eri sidosryhmiä, sekä lisäämään tietoisuutta harvinaisten maametallien merkityksestä. Toimien tavoitteena on myös kehittää EU:n tarvitsemia valmiuksia. HUB keskittyy REE ja REE-magneettien materiaalilähteiden uudistamiseen, mukaan lukien innovaatiot jäljitettävyydessä, digitaalisten kaksosten kehittämisessä ja digitaalisten passien käyttöönotossa. Hankekumppanimme kattavat koko REE-arvoketjun aina mineraalien etsinnästä ja jalostuksesta metallin tuotantoon, magneettien valmistukseen ja kierrätykseen asti.

Hanke on sitoutunut turvalliseen ja kestävään suunnitteluun (SSbD), omaksuen Re-X-lähestymistavan, joka painottaa kierrätystä, uudelleenkäyttöä, kunnostusta ja uudelleenkohdistusta, samalla kun se integroi ominaisuuksia, jotka helpottavat purkamista ja kiertotaloutta. REMHub parantaa merkittävästi REE materiaalien saatavuutta EU:ssa ja digitaalisen innovaatiohubin tukemana se nopeuttaa teknologioiden ja palveluiden kehitystä, mahdollistaen nopeamman ja helpomman markkinoille pääsyn. Hankkeessa kehitetyt uudet teknologiat kaupallistetaan ja tarjotaan palveluina digitaalisen alustan kautta tulevaisuudessa. Hankkeen päätyttyä tulevien organisaatioiden on huomattavasti helpompi hankkia kestävästi kehitettyjä REE-asiantuntijapalveluja EU:n alueella.

Lyhyesti projektista

Hanke käynnistyy lokakuun alussa ja kestää neljä vuotta. Hankekonsortioon kuuluu 24 kumppania kuudesta maasta. Mukana ovat Suomi, Viro, Espanja, Irlanti, Slovenia ja Italia. Hankevalmistelu ja konsortion koordinointi tehtiin suomalaisen CLIC Innovationin johdolla, ja CLIC toimii myös projektin koordinaattorina. Hankkeen arvioitu kokonaisvolyymi on 18 miljoonaa euroa, josta 16 miljoonaa on EU-avustusta. EU Horizon ”resilient value chains” rahoitusinstrumentti tukee eurooppalaisia kestävän kehityksen arvoketju hankkeita Euroopan komission rahoituksella.

*lähde: https://scrreen.eu/wp-content/uploads/2023/08/SCRREEN2_factsheets_REE-EUROSTAT.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

About us

CLIC Innovation is an open innovation cluster with the mission of facilitating creation of breakthrough solutions in bioeconomy, circular economy and energy systems. We address systemic challenges, that arise from the scarcity of natural resources and drive green system transition.

We build, coordinate and manage RDI collaboration to construct sustainable systemic solutions, which are beyond the resources of individual operators. 

We drive the sustainability transition with our open innovation expertise and impact tools. Through collaborative RDI projects and ecosystems we combine diverse perspectives and build our collective knowledge.

We are not-for-profit SME organization based in Helsinki, Finland and are owned by leading international companies and Finnish research organizations committed to create sustainable solutions for the world.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy

Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.

Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote

EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye