MLL nostaa kiusaamisen vastaisen työn yhdeksi kärkiteemoistaan
Tällä hetkellä käydään vilkasta yhteiskunnallista keskustelua lasten ja nuorten välisestä kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Sama aihe on noussut esille myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tuloksissa, jossa ilmeni, että vähintään viikoittain tapahtuvaa kiusaamista oli kokenut viime vuosia suurempi osuus kaikilla kouluasteilla. MLL:ssä tehdään laajaa kiusaamista ehkäisevää ja sen vastaista työtä. Nyt toimintaa on päätetty vahvistaa entisestään.
Vanhemmat tulee ottaa vahvasti mukaan
Kiusaamisen vastaisen työn erityisasiantuntija Virpi Pöyhönen, PsT, aloitti MLL:ssä elokuun alussa. Hän on työskennellyt aiemmin Turun yliopistossa erityistutkijana kehittäen kiusaamisen vastaista työtä. Pöyhönen on väitellyt aiheesta kiusatun oppilaan puolustaminen ja tukeminen sekä kirjoittanut tietokirjan Noidankehästä pois – Voiko kiusaamisen kierteen katkaista.
- Kouluterveyskyselyn tuloksissa hälyttävänä näyttäytyy kiusaamisen lisääntyminen. Meidän täytyy varmistaa, että kouluilla on selkeät toimintamallit ja resurssit kiusaamiseen puuttumiseen ja näihin myös sitoudutaan. Tarvitsemme kaikki aikuiset ja aivan erityisesti vanhemmat mukaan lasten ja nuorten tueksi. He ovat piilevä voimavara. Tämä on ehdottomasti yksi niistä asioista, joihin tulen omassa työssäni keskittymään, summaa Pöyhönen.
MLL:llä on paljon tarjottavaa kiusaamisen vastaisen työn kentällä. Tukioppilastoiminta nostaa nuorten äänen kuuluviin ja tukee nuorten osallisuutta ja ryhmäytymistä. Kiusaamista kokeneiden ja kiusaamiseen osallistuneiden lasten vanhemmille suunnatuissa ryhmissä tuetaan vanhempia selviytymään tilanteessa. Kiusatuille nuorille suunnatut ryhmät puolestaan auttavat nuoria toipumaan kiusaamisesta.
- Lapsi tarvitsee aikuisten tukea osatakseen toimia myönteisesti muiden lasten kanssa. Oman lapsen osallistuminen kiusaamiseen saattaa herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia, esim. epäuskoa, häpeää ja avuttomuutta. Vanhempi kaipaa tukea tilanteen selvittämiseen lapsen ja koulun kanssa, painottaa verkkotukiryhmien asiantuntija Päivi Naukkarinen.
Entä nuoret? He rakentavat normit
Koulun epäviralliset normit rakentuvat oppilaiden keskuudessa. Tämän takia oppilaat on otettava mukaan kiusaamisen vastaiseen työhön.
- Varmasti joka ikisen koulun säännöissä sanotaan, että kaveria kohdellaan kunnioittavasti, mutta niin kauan kuin esimerkiksi yhden oppilaan kustannuksella naureskelu on hyväksyttävä tapa saada arvostusta ryhmässä, ei voida aidosti puhua koulun kiusaamisen vastaisesta toimintakulttuurista, sanoo kouluyhteistyön asiantuntija ja mm. tukioppilastoiminnasta vastaava Anna-Kaisa Hiedanniemi.
- Oppilailla on valta ylläpitää vallitsevia normeja ja vastaavasti heillä on valta niitä myös muuttaa. Vuosittain 11 000 aivan tavallista oppilasta toimii kouluissa tukioppilaina haluten tehdä työtä sen eteen, että koulu olisi kaikille kivempi paikka - vertaisten sanalla ja esimerkillä on suuri merkitys.
Kiusaamista ehkäistään ennalta - ennätysmäärä kuulijoita verkkovanhempainiltaan
Osana kiusaamisen vastaista työtä ja ennaltaehkäisyä MLL järjestää Kaveritaidot -verkkovanhempainillan 2.10. yhteistyökumppani Arla Luonto+ kanssa. Vanhempainillassa kasvatusalan huippututkijat ja asiantuntijat tarjoavat konkreettisia vinkkejä lasten kaveritaitojen luotsaamisessa sekä kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäisyssä. Aiheen ajankohtaisuus ja kiinnostavuus näkyy osanottajamäärässä, iltaan on ilmoittautunut 21.9. mennessä jo 1300 osanottajaa.
Lisää aiheesta
- Kiusattujen lasten vanhemmat toivovat kouluilta enemmän (Blogi)
- Tukioppilastoiminnalla ehkäistään kiusaamista
- MLL kaveritaidot verkkovanhempainilta
- MLL kiusaamisen vastainen työ
- MLL:n tukioppilastoiminta
- Vertaisryhmä kiusaamiseen osallistuneiden lasten vanhemmille
- Vertaisryhmä kiusaamista kokevien lasten vanhemmille
Tukea vanhemmille, lapsille ja nuorille
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Kaisa Hiedanniemikouluyhteistyön asiantuntija
Puh:050 517 6377anna-kaisa.hiedanniemi@mll.fiMinna Närhiläviestinnän asiantuntijaMannerheimin Lastensuojeluliitto
Puh:050 472 8585minna.narhila@mll.fiPäivi Naukkarinenasiantuntija, Kiusaamista kokeneiden tai siihen osallistuneiden lasten vanhempien -verkkotukiryhmät
Puh:050 5739596paivi.naukkarinen@mll.fiSuvi Myllärniemikiusaamisen vastaisen työn asiantuntija
Puh:050 5951477suvi.myllarniemi@mll.fiVirpi Pöyhönenkiusaamisen vastaisen työn erityisasiantuntija
Puh:050 570 9445virpi.poyhonen@mll.fiMannerheimin Lastensuojeluliittoon avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 73 000 jäsentä, 536 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/
Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) är en medborgarorganisation öppen för envar. Vårt mål är att främja barnets och familjens välbefinnande. MLL erbjuder familjer ett tillfälle att bekanta sig med varandra och delta i frivilligarbete, medborgaraktivitet och fritidssysselsättning. MLL är Finlands största barnskyddsorganisation och har 73 000 medlemmar i 536 lokalföreningar runt om i Finland. Lokalföreningarnas verksamhet stöds av 10 distriktsorganisationer. www.mll.fi/sv/ - http://www.mll.fi/sv/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Elever lyfte fram ensamhet som tema för Skolfreden22.8.2024 11:05:00 EEST | Pressmeddelande
Att uppleva ensamhet har blivit vanligare bland unga. Enligt enkäten Hälsa i skolan som gjordes år 2023 upplever ca 15 procent av elever i årskurs 8–9 ensamhet. I Mannerheims Barnskyddsförbunds enkät 2021 kring välmående bland skolelever uppgav 18 % av högstadieeleverna att de inte hade någon nära vän i skolan. För skolfredsåret 2024–2025 vill barnen och ungdomarna själva lyfta fram temat ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.
Oppilaat nostavat yksinäisyyden Koulurauhan teemaksi22.8.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Yksinäisyyden kokemukset nuorten keskuudessa ovat kasvaneet. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 8.− 9.-luokkalaisista noin 15 % kokee yksinäisyyttä. MLL:n vuoden 2021 hyvinvointikyselyssä 18 % yläkoululaisista vastasi, että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää koulussa. Lapset ja nuoret haluavat nyt itse nostaa lukuvuoden 2024 - 2025 Koulurauhan teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.
Yli 1000 vapaaehtoista turvaa koululaisten tietä koulujen alkaessa5.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulutien turvaajat -kampanja käynnistyy tällä viikolla. Kouluteiden turvaamiseen osallistuu yli 1000 vapaaehtoista noin 200 koululla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoiset päivystävät koulujen alkaessa huomioliivit päällä suojateillä koulujen läheisyydessä. He muistuttavat autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia, kun sadat tuhannet lapset ilmestyvät liikenteeseen kesäloman jälkeen.
Barn behöver vuxet sällskap- även på sommarlovet – Barn- och ungdomstelefonen har öppet över sommaren18.6.2024 07:11:00 EEST | Pressmeddelande
Barn- och ungdomstelefonen finns fortsättningsvis till för barn och unga under sommarmånaderna. Efter midsommaren har telefonen öppet med begränsade öppettider måndag-torsdag kl. 14–17.
Huolet eivät lomaile – Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat ovat auki joka päivä17.6.2024 12:51:59 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta 116 111 ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme