Yksi minuutti kertoo paljon fyysisestä kuormittumisesta
Kestävyyskunnon taso kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman pitkään yli 30 ml/kg/min. Tämä selvisi UKK-instituutin väestötutkimusaineistoja yhdistävässä analyysissä.
Hyvä kestävyyskunto tuo lukuisia terveydellisiä ja fyysisiä etuja. Se pienentää useiden terveysvaarojen, kuten valtimosairauksien, kohonneen verenpaineen sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Hyvä kestävyyskunto myös auttaa jaksamaan arjen askareissa sekä parantaa työkykyä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kestävyyskunnon yhteyttä päivittäisen aktiivisuuden korkeimpaan tehoon. Lisäksi pyrittiin selvittämään kestävyyskunnon tasoa, jolla selviää arjen askareista ilman fyysistä rasitusta.
Tutkimus on osa UKK-instituutin vuosina 2017–2019 ja 2021–2022 toteuttamia KunnonKartta-väestötutkimuksia, joissa kerättiin tietoa suomalaisten 20–69-vuotiaiden aikuisten liikkumisesta, paikallaanolosta, kunnosta ja terveydestä. Tähän tutkimuskokonaisuuteen osallistui 3 587 aikuista. Osallistujien kestävyyskunto mitattiin 6 minuutin kävelytestillä, jonka perusteella voitiin arvioida osallistujien maksimaalinen hapenottokyky. Päivittäistä aktiivisuutta mitattiin viikon ajan liikemittarilla, jonka keräämästä datasta analysoitiin aktiivisuuden intensiteettiä. Mittausjaksolta poimittiin talteen sekä jokaisen päivän että tunnin tehokkain 1 minuutin jakso. Näiden jaksojen tehoa verrattiin osallistujan maksimaalisen hapenottokykyyn.
Hyvä kestävyyskunto suojaa rasittavalta liikkumiselta
‒ Odotetusti päivän korkein teho oli sitä korkeampi mitä parempi oli osallistujan kunto, kertoo tutkija Henri Vähä-Ypyä UKK-instituutista.
Kuntoon suhteutetuissa tuloksissa noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky toimi raja-arvona kuormittumiselle sekä miehillä että naisilla. Tätä parempikuntoisilla miehillä päivän korkein teho oli keskimäärin noin 50 prosenttia ja naisilla noin 55 prosenttia hapenottokyvyn reservistä. Rajan alapuolella korkeimman tehon osuus maksimaalisen hapenottokyvyn reservistä nousi suuremmaksi kunnon huonontuessa.
Tuntikohtaisista tuloksista tarkasteltiin muun muassa, kuinka monena tuntina päivässä osallistuja joutui käyttämään yli 60 prosenttia hapenottokyvyn reservistään. Myös tässä tarkastelussa noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky toimi raja-arvona kuormittumiselle niin miehille kuin naisille. Tätä parempikuntoiset pystyvät välttämään fyysisesti rasittavat tehot arjen askareissaan. Sen sijaan huonompikuntoisille osallistujille rasittavaa liikettä kertyi sitä useampana tuntina mitä huonompi kunto oli.
Kestävyyskuntoa kannattaa vaalia
Tämän tutkimuksen perusteella 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky on raja-arvo, jonka yläpuolella kunto kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi Cooperin testissä noin 1 850 metrin tulos vastaa kyseistä arvoa.
Vaikka kunnon merkitys terveydelle on merkittävä, ei sille ole olemassa väestötason suosituksia kuten liikkumiselle.
Tämän tutkimuksen perusteella 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky on raja-arvo, jonka yläpuolella kunto kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi Cooperin testissä noin 1 850 metrin tulos vastaa kyseistä arvoa.
Vaikka kunnon merkitys terveydelle on merkittävä, ei sille ole olemassa väestötason suosituksia kuten liikkumiselle.
‒ Huonokuntoinen ja vähän liikkuva henkilö pystyykin varmasti parantamaan kuntoaan lisäämällä liikkumisensa suositusten mukaiselle tasolle, Vähä-Ypyä sanoo.
Sen sijaan huonokuntoisille henkilöille, joille esimerkiksi työn kautta kertyy runsaasti liikettä, voi työpäivän jälkeisellä liikkumisella olla entisestään kuormitusta lisäävä vaikutus. Heillä kunnon parantaminen vaatii henkilökohtaisesti optimoidun määrän sekä liikkumista että palautumista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henri Vähä-Ypyä, laboratorioinsinööri, tutkija
UKK-instituutti
p. 046 922 1793
henri.vaha-ypya@ukkinstituutti.fi
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Loukkaantumisriskissä ei eroa tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa4.11.2024 08:29:01 EET | Tiedote
Jalkapalloilijoiden loukkaantumisriskiä teko- ja luonnonnurmen välillä verrattiin Suomen miesten pääsarjassa Veikkausliigassa kaudella 2019. Loukkaantumisriskissä ei havaittu merkittävää alustakohtaista eroa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Tulokset ovat linjassa muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa tekonurmialustan ei ole yleisesti havaittu lisäävän loukkaantumisriskiä jalkapalloilijoilla.
Väestötutkimus kertoo: Tämä kestävyyskunnon taso riittää arjen toimintakykyyn1.11.2024 07:10:09 EET | Tiedote
UKK-instituutin työikäisten väestötutkimuksissa kestävyyskuntoa arvioidaan kuuden minuutin kävelytestillä. Tuoreiden analyysien mukaan keski-ikäisille sopiva vähimmäistavoite on noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky ja 600 metrin kävelymatka.
Mediakutsu seminaariin: Fyysinen toimintakyky rappiolla – näin ei tarvitse olla!4.10.2024 08:50:25 EEST | Kutsu
UKK-instituutin 34. Terveysliikuntapäivät järjestetään 9.–10.10.2024. Terveysliikuntapäivät tarjoavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa fyysisen toimintakyvyn tämänhetkisestä tilanteesta sekä kokemuksia ja käytännön ratkaisuja heikkenemisen ehkäisemiseksi.
Luusto kaipaa liikettä kaiken ikää -webinaari ammattilaisille 29.5.24.5.2024 09:00:00 EEST | Kutsu
UKK-instituutti ja Luustoliitto ovat tuottaneet yhdessä uusia materiaaleja luustoa vahvistavasta liikkumisesta. Materiaaleja esitellään tunnin mittaisessa webinaarissa, joka on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisille.
Tehokas harjoitusohjelma juoksuvammojen ehkäisyyn10.5.2024 08:53:08 EEST | Tiedote
Tuore tamperelaistutkimus osoitti, että aloittelevien juoksun harrastajien vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä lonkkaa ja keskivartaloa vahvistavalla harjoitusohjelmalla. Lihasvoimaa ja liikehallintaa kehittävä ohjelma auttoi vähentämään erityisesti juoksijoille yleisiä alaraajojen rasitusvammoja, joiden esiintyvyys oli noin puolet alhaisempi harjoitusryhmällä verrattuna venyttelyä tehneeseen ryhmään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme