Helsingin yliopisto

Tehokkaampia aurinkokennoja uusilla materiaaleilla

Jaa

Piin rinnalle tarvitaan tulevaisuudessa uusia aurinkokennomateriaaleja. Georgi Popov on kemian väitöstutkimuksessaan kehittänyt uusia atomikerroskasvatukseen perustuvia menetelmiä tulevaisuuden aurinkokennomateriaaleille.

Pii on aurinkokennoteollisuuden pääasiallinen materiaali, mutta sen rajoitukset edellyttävät uusien aurinkokennomateriaalien tutkimista lisäparannuksien saavuttamiseksi. HelsinkiALD -tutkimusryhmässä työskentelevän Georgi Popovin väitöskirjan kirjallisuusosa tutustuttaa halidiperovskiitteihin.

Halidiperovskiitit ovat uusi, lupaava materiaaliryhmä, jolla on paljon potentiaalia tulevaisuuden tandemaurinkokennoja ja joustavia aurinkokennoja ajatellen. Väitöskirjassa perovskiittitutkimuksen nykytilaa tarkastellaan perusteellisesti perehtymällä perovskiittien perusominaisuuksiin ja sovelluksiin. Edistymistä tärkeiden haasteiden, kuten myrkyllisyyden, vakauden ja skaalautuvuuden, ratkaisemisessa käsitellään laajasti.

Väitöskirjan kokeellinen osa esittelee uusia kasvatusmenetelmiä perovskiitti- ja apumateriaaliohutkalvoille, tarjoten uusia mahdollisuuksia skaalattavuuteen ja käytännön toteutukseen.

Aurinkokennojen globaali tuotantokapasiteetti jatkaa kasvuaan, ja tutkijat ja teollisuus ovatkin sijoittaneet merkittäviä resursseja aurinkokennojen tehokkuuden parantamiseen ja kustannusten alentamiseen.

–Pii pystyy hyödyntämään vain rajoitetun osan auringon spektristä. Hyötysuhteeltaan tehokkaampia aurinkokennoja voidaan valmistaa yhdistämällä kennoihin toinen materiaali, joka hyödyntää muita osia auringon spektristä, sanoo Popov.

–Halidiperovskiitteja on helppo valmistaa laboratoriossa ja pienellä investoinnilla tuottaa prototyyppejä, mutta kun prosesseja yritetään siirtää teollisuuteen, niin asiat mutkistuvat. Meidän tutkimuksemme tavoitteena on kehittää menetelmiä, joiden avulla nämä materiaalit soveltuvat teollisuuden käyttöön, hän jatkaa.

Georgi Popov kokeili jo gradussaan atomikerroskasvatuksen soveltuvuutta halidiperovskiittien tekemiseen, vaikka epäilijöitä riitti.

–Nyt tämä uusi tutkimushaara on levinnyt ja sitä kehitetään useissa tutkimuslaboratorioissa ympäri maailmaa, toteaa Popov, joka jatkaa väitöskirjan jälkeenkin tämän ”lapsensa” parissa. Aiheesta on julkaistu myös aivan viime aikoina uusia tieteellisiä artikkeleita, jotka eivät ehtineet väitöskirjaan, katso viimeisimmät julkaisut : https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/georgi-popov

M.Sc. Georgi Popov väittelee 13.10.2023 kello 12.15 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Thin Film Deposition Processes for Halide Perovskites". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Exactum, auditorium CK112, Pietari Kalmin katu 5.

Linkki tapahtumaan:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uusia materiaaleja valmistetaan ALD-reaktorissa. Kuvassa tutkimusryhmän jäsenet vasemmalta alkaen Georgi Popov, Marianna Kemell, Alexander Weiss ja Mariia Terletskaia.
Uusia materiaaleja valmistetaan ALD-reaktorissa. Kuvassa tutkimusryhmän jäsenet vasemmalta alkaen Georgi Popov, Marianna Kemell, Alexander Weiss ja Mariia Terletskaia.
Riitta-Leena Inki
Lataa

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

JULKAISUVAPAA 5.11. klo 13: Keskiajan historian tutkijat nappasivat ainutlaatuisen 13 miljoonan EU-tutkimusrahoituksen5.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Helsingin yliopiston professorin Tuomas Heikkilän ja pohjoismaisten tutkijoiden vetämä tutkimushanke selvittää humanistisin ja luonnontieteellisin menetelmin, miten Pohjola liittyi keskiajalla kirjojen avulla läntiseen Eurooppaan. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan tutkimusneuvoston Synergy grant -rahoitus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye