Elävän perinnön Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailun voittajaksi kuva perinnesaunottajasta
Ensimmäistä kertaa järjestetty Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu keskittyi elävän kulttuuriperinnön tallentamiseen. Kilpailuun lähetettiin 166 valokuvaa, jotka esittelevät aineetonta kulttuuriperintöä ympäri Suomen. Kilpailun voitti Ville Kurki kuvallaan perinnesaunottajasta. Kilpailun järjestivät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa
Voittajakuva on valokuvaaja Ville Kurjen tunnelmallinen otos perinnesaunottaja Kaisu Mokkilasta työssään. Kuvassa on talletettu maaginen ja ikiaikainen hetki kauniilla tavalla. Se edustaa suomalaista, kaikille tuttua perinnettä. Toisaalta perinnesaunottaminen on vanha mutta nousussa oleva perinteen muoto. Muut neljä palkittua kuvaa esittelevät puuveneillä purjehtimista, demoskeneä, kaustislaista viulunsoittoa ja lautanauhan punomista.
Kilpailussa korostettiin elävän perinnön vaalimisen merkitystä, ja saapuneissa kuvissa näkyy vahvasti yhteisöllisyys ja aineettoman kulttuuriperinnön elinvoimaisuus Suomessa. Kuvakilpailun myötä syntynyt elävää perintöä esittelevä kuvapankki on myös arvokas resurssi aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen. Valokuvakilpailun sato on vapaasti käytettävissä Wikimedia Commonsin sivuilla.
”Wikimedian alustat ovat hieno, kaikkien käytössä olevan mahdollisuus tehdä elävää ja paikallista kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi. Elävän perinnön wikiluetteloa olemme koonneet vuodesta 2016, ja tällä hetkellä mukana on yli 400 yhteisöä. Kuvat Wikimedia Commonsissa täydentävät hienosti tätä kokonaisuutta”, sanoo Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.
Valokuvaamisen yhteydessä koostettiin aineettomasta kulttuuriperinnöstä tietokanta Wikidataan. Siellä kulttuuriperintö on esitetty tiedon kohteiden sekä niiden välisten suhteiden verkostona.
”Oli hienoa saada työskennellä kotiseutuyhdistysten kanssa. On tärkeää, että kulttuuriperintöä aktiivisesti käytetään ja sovelletaan ja että sitä dokumentoidaan, jotta se säilyy elinvoimaisena ja kehittyy”, iloitsee Wikimedia Suomen Kimmo Virtanen.
Kilpailu oli osa kansainvälistä Wiki Loves Living Heritage -kampanjaa, joka juhlistaa 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta. Euroopan-laajuiseen kilpailuun saapui yli 1 500 kuvaa, ja parhaat niistä palkitaan lokakuun aikana. Suomen-kilpailun viisi parasta kuvaa osallistuvat myös tähän kansainväliseen kilpailuun. Kilpailu sai innoituksensa Wiki Loves Monuments -kuvakilpailusta, jota Wikimedia Suomi ja Museovirasto ovat järjestäneen vaihtuvien kumppanien kanssa jo useamman vuoden.
Suomessa juhlitaan myös kymmenvuotista taivalta Unescon yleissopimuksen jäsenmaana. Kampanja toteutettiin osana elävän perinnön teemavuotta ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joiden teemana vuonna 2023 on elävä perintö.
Yhteyshenkilöt
Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, +358 29533 6017
Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007
Kuvat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats7.11.2024 14:07:35 EET | Pressmeddelande
Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.
Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet on vahvistettu7.11.2024 14:07:35 EET | Tiedote
Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin, jossa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto on hyväksynyt sen maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024. Inventointi tulee voimaan 1.3.2025. Merkittäviksi valittuja arkeologisia kohteita on yhteensä 1391.
Museovirasto avasi avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin ja paikallismuseoiden hankkeisiin6.11.2024 14:28:13 EET | Tiedote
Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2025 ovat haettavissa Haeavustuksia.fi-palvelussa. Haut avautuvat 6.11.2024 klo 9.00 ja päättyvät 18.12.2024 klo 15. Avustushakua yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin vuodelle 2025 ei järjestetä.
Uusi 3D-digitoinnin ohje tukee kulttuuriperinnön dokumentointia ja säilyttämistä30.10.2024 09:33:10 EET | Tiedote
Museoviraston uusi ohje tarjoaa perusteet 3D-digitoinnin taltioimisesta sekä 3D-datan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä kulttuuriperintötyössä. Opas antaa myös käytännön ohjeistusta 3D-hankkeiden tilaamiseen.
Museoviraston yt-neuvottelut johtavat palveluiden supistamiseen, museokohteiden sulkemiseen ja laajoihin lomautuksiin24.10.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Museoviraston yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvotteluissa haettiin 3,2 miljoonan euron leikkauksia vuoden 2025 toimintamenoista. Museovirastossa toimivan Suomen kansallismuseon museokohteista suljetaan Seurasaari, Hvitträsk, Louhisaari sekä Langinkoski. Kulttuuriympäristöön, kokoelmiin ja museoalaan liittyvät asiantuntija- ja viranomaispalvelut supistuvat ja hidastuvat, ja kehittämishankkeita keskeytetään. Taloutta sopeutetaan lomauttamalla viraston lähes koko henkilöstö eri pituisiksi ajoiksi, vähentämällä määräaikaisuuksia, jättämällä kausityöntekijöitä palkkaamatta sekä leikkaamalla palvelunostoja mittavasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme