Merkittävä löytö rintasyöpätutkimuksessa: Kollageeni XVIII:n toiminnan estäminen heikentää syöpäsoluja
Oulun yliopiston kollageenitutkijat ovat tehneet uraauurtavan löydön rintasyöpätutkimuksessa. Tutkijat osoittivat soluväliaineen kollageeni XVIII:n edistävän merkittäväsi rintasyövän etenemistä ja etäpesäkkeiden muodostumista. Lisäksi he osoittivat, että kyseisen kollageenin toiminnan estäminen parantaa tiettyjen yleisesti käytössä olevien rintasyövän täsmälääkkeiden tehoa. Havainnot ovat merkittäviä, sillä ne voivat johtaa entistä tehokkaampien ja täysin uusien syöpälääkkeiden kehittämiseen.

Tutkimus julkaistiin korkeatasoisessa The Journal of Clinical Investigation -tiedelehdessä syyskuussa.
Soluväliaine koostuu solujen ympärilleen tuottamista proteiineista ja hiilihydraateista, ja se ohjaa solujen toimintaa ja käyttäytymistä. Syöpäkudoksessa soluväliaineen tiedetään säätelevän syövän kasvua ja metastasointia sekä hoitovastetta ja lääkeaineresistenssiä.
Kollageenit ovat soluväliaineen yleisimpiä proteiineja ja ihmisellä niitä tunnetaan 28 erilaista. Kollageeni XVIII toimii elimistön tyvikalvoilla, joka on soluväliaineen erikoismuoto. Tyvikalvo on ohutta, levymäistä sidekudosta, joka toimii solujen tarttumispintana ja säätelee solujen jakautumista, liikkumista ja erilaistumista.
Kollageenin toiminnan estäminen paransi syöpälääkkeiden tehoa
Tutkimalla kollageeneja rintasyövän hiiri- ja solumalleissa tutkijat havaitsivat kollageeni XVIII:n säätelevän tiettyjen kasvutekijäreseptorien viestintää syöpäsoluissa. Kollageenien ei ole aiemmin tiedetty toimivan kyseisellä tavalla.
”Tunnistimme täysin uuden toimintamekanismin kollageeni XVIII:lle. Osoitimme, että se säätelee epidermaalisen kasvutekijän reseptorien signalointia syöpäsoluissa. Kollageeni XVIII:n toiminnan estäminen paransi merkittävästi näihin reseptoreihin kohdennettujen lääkeaineiden, kuten ihmisen rintasyövän hoitoon vakiintuneen täsmälääkkeen Herceptinin tehokkuutta”, kertoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Raman Devarajan.
Lisäksi tutkijat osoittivat, että kollageeni XVIII tukee syöpäsolujen kantasoluominaisuuksia. Syövän kantasolut ylläpitävät syöpäsolukon kasvua ja metastasointia, ja ne ovat muita syöpäsoluja vastustuskykyisempiä lääkeaineille ja säteilytykselle. ”Havaitsimme, että kollageeni XVIII:n toimintaa estämällä voidaan jopa purkaa lääkeaineresistenssiä”, Devarajan jatkaa.
Kollageenista uusi rintasyövän merkkiaine
Seuraavaksi tutkijat selvittivät kollageeni XVIII:n ilmentymistä yli 700 ihmisen rintasyöpänäytteissä yhteistyössä Umeån ja Uppsalan yliopiston tutkijoiden kanssa ja avoimia potilastietokantoja hyödyntämällä. He havaitsivat, että lisääntynyt kollageeni XVIII:n tuotto rintasyöpäsoluissa on yhteydessä taudin huonoon ennusteeseen. Kollageeni XVIII:n määrän kohoaminen näkyi selvästi aggressiivista rintasyöpää sairastavien potilaiden kudos- ja verinäytteissä. Näin ollen kollageeni XVIII:aa voidaan pitää uutena rintasyövän merkkiaineena.
Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tutkijat selvittävät elimistön kollageenien merkitystä ja tehtäviä terveillä henkilöillä sekä erilaisissa taudeissa, mukaan lukien rinta-, keuhko-, iho- ja verisyöpä.
”Pitkäjänteinen työmme kollageenien toiminnan ymmärtämiseksi syövissä alkaa nyt tuottamaan tulosta”, iloitsee dosentti Ritva Heljasvaara, joka johtaa biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimivaa tutkimusryhmää yhdessä professori Taina Pihlajaniemen kanssa. ”Useiden kollageenien tiedetään edistävän syöpää, mutta niiden yksityiskohtaisia toimintamekanismeja tunnetaan varsin huonosti. Kollageenien ei ole koskaan aiemmin raportoitu lisäävän epidermaalisen kasvutekijän reseptoreiden signalointia, joka on aktivoitunut useissa eri syövissä”, Heljasvaara kertoo.
Työryhmä pyrkii jatkossa selvittämään tarkemmin kollageeni XVIII:n ja kasvutekijäreseptorien vuorovaikutusta, mikä on edellytys uusien sidekudoksen ja syöpäsolujen yhteistyötä häiritsevien lääkeaineiden kehittämiselle.
Julkaistut tutkimustulokset ovat merkittäviä ja lisäävät ymmärrystä soluväliaineen toiminnasta syöpäkasvaimissa sekä yleisemmin soluväliaineen ja kasvutekijäreseptorien monimutkaisista vuorovaikutuksista. Ne osoittavat, että soluväliaineeseen kohdennettavilla täsmälääkkeillä voi olla kliinistä merkitystä etenkin silloin, kun vakiintuneet lääkeaineet eivät yksinään ole tehokkaita.
Tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Akatemia, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Syöpäsäätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.
Tutkimusjulkaisu:
Devarajan R, Izzi V, Peltoketo H, Rask G, Kauppila S, Väisänen MR, Ruotsalainen H, Martínez-Nieto G, Karppinen SM, Väisänen T, Kaur I, Koivunen J, Sasaki T, Winqvist R, Manninen A, Wärnberg F, Sund M, Pihlajaniemi T, Heljasvaara R. Targeting collagen XVIII improves the efficiency of ErbB inhibitors in breast cancer models. J Clin Invest. 2023 Sep 15;133(18):e159181. doi: 10.1172/JCI159181.
Yhteyshenkilöt
Dosentti, FT Ritva Heljasvaara, Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, ritva.heljasvaara@oulu.fi, 0294 48 6061
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, meri.rova@oulu.fi, 050 464 3361
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme