Helsingin yliopisto

Mitokondriosairauksien tutkimukselle miljoonarahoitus

Jaa

Akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmä Helsingin yliopistossa on saanut merkittävän rahoituksen mitokondriosairauksien uraauurtavaan tutkimukseen. Tutkimus auttaa ymmärtämään näiden sairauksien etenemistä sekä sitä, voiko sairauksien kulkuun vaikuttaa.

Anu Wartiovaara
Viisivuotinen rahoitus mahdollistaa Anu Wartiovaaran tutkimusryhmälle pitkäjänteisen työn. Linda Tammisto Helsingin yliopisto

Yhdysvaltalainen PolG Foundation tukee ja edistää mitokondriosairauksien tutkimusta tehokkaiden hoitojen ja parannuskeinon löytämiseksi näihin sairauksiin. Säätiö on juuri myöntänyt 1 270 000 dollarin (noin 1,2 miljoonan euron) rahoituksen Anu Wartiovaaran ryhmän tutkimukseen, jonka tavoitteena on selvittää perinnöllisten ja ympäristötekijöiden vaikutuksia mitokondriosairauksien oireiden ja etenemisen yksilölliseen vaihteluun lapsuudesta keski-ikään.

PolG-säätiön ovat perustaneet vuonna 2022 Luxemburgin prinsessa Julie ja prinssi Robert. Heidän poikansa sairastaa mitokondriotautia. Säätiö jakoi tutkimusrahoitusta nyt ensimmäistä kertaa.

Wartiovaaran ryhmän tutkimuksen kunnianhimoisena tavoitteena on, että sen avulla aivoissa ilmenevien mitokondriosairauksien etenemistä voitaisiin tulevaisuudessa estää tai hidastaa.

– Olemme todella iloisia tästä viisivuotisesta rahoituksesta, joka mahdollistaa tutkimusryhmällemme pitkäjänteisen työn, Wartiovaara sanoo.  On myös suuri kunnia saada hoitoon keskittyvän uuden säätiön ensimmäinen rahoitus, mikä korostaa tutkimuksemme kansainvälistä ja kliinistä merkittävyyttä, hän jatkaa.

Wartiovaaran ryhmä tutkii potilaskohorttia, jossa kaikilla potilailla on sama, molemmilta vanhemmilta peittyvästi peritty sairauden aiheuttava geenimutaatio, mutta oireet ja alkamisikä vaihtelevat potilaiden kesken suuresti, teini-iän epilepsiasta keski-iässä ilmenevään Parkinsonin tautiin. Työssä on erityisesti tarkoitus tutkia ja tunnistaa suojaavia ja altistavia mekanismeja, jotka vaikuttavat tautien ilmenemiseen ja edistävät sitä.

– Tautimekanismien tunnistaminen voi tuottaa uutta merkittävää tietoa myös yleisten epilepsiatautien ja Parkinsonin taudin ymmärtämiseen, Wartiovaara arvioi.

Lue lisää PolG-säätiön rahoituksesta säätiön verkkosivuilta.

Lisätietoja

Anu Wartiovaara, akatemiaprofessori, ylilääkäri, Helsingin Yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala

anu.wartiovaara@helsinki.fi

p. 040 5936386

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye