Fyysinen aktiivisuus ja hyvät sosiaaliset taidot vähentävät varusmiespalveluksesta vapauttamisen riskiä
Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkijat tarkastelivat terveyssuositukset täyttävän fyysisen aktiivisuuden yhteyttä kutsuntaikäisten miesten sosiaalisiin ja kielellisiin vaikeuksiin ja varusmiespalveluskelpoisuuteen. Tutkimuksen mukaan terveyden kannalta riittävä fyysinen aktiivisuus ja hyväksi koettu kunto olivat yhteydessä pienempään varusmiespalveluksesta vapauttamisen tai sen lykkääntymisen riskiin. Heikommat sosiaaliset taidot olivat yhteydessä vähäisempään liikkumiseen ja huonommaksi koettuun kuntoon.

Tutkimukseen osallistui 2614 nuorta miestä vuoden 2014 kutsunnoissa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin ja Ylä-Lapin alueilla. Miehet vastasivat kyselyyn, joka kartoitti muun muassa terveyttä, fyysistä aktiivisuutta ja kielen kehitykseen liittyviä tekijöitä. Vastausten perusteella miehet jaettiin kahteen ryhmään: niihin, jotka liikkuivat WHO:n terveyssuositusten mukaan riittävästi ja niihin, jotka liikkuivat liian vähän.
Miesten sosiaalisia ja kielellisiä taitoja selvitettiin kysymällä, onko heillä vaikeuksia huumorin ymmärtämisessä, ryhmäkeskusteluihin osallistumisessa tai kahdenkeskisissä keskusteluissa.
”Tutkimuksemme tulokset korostavat suositukset täyttävän fyysisen aktiivisuuden, hyvän kunnon sekä sosiaalisten ja kielellisten taitojen merkitystä varusmiespalveluksen suorittamisen kannalta”, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Jan Silvala kertoo. ”Havaitsimme, että suositukset täyttävä fyysinen aktiivisuus yhdessä parempien sosiaalisten ja kielellisten taitojen kanssa voi vähentää vapauttamisen todennäköisyyttä enemmän kuin nämä tekijät yksinään.”
”Reilulla viidesosalla palvelukseen kykeneviksi luokitelluista miehistä esiintyi vaikeuksia sosiaalisissa ja kielellisissä taidoissa. Olemme aikaisemmassa tutkimuksessamme osoittaneet, että heikommat sosiaaliset ja kielelliset taidot ovat yhteydessä varusmiespalveluksesta vapauttamiseen tai sen lykkääntymiseen”, Silvala lisää.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että huono kunto, matala peruskoulun liikunnan arvosana ja vähäinen fyysinen aktiivisuus ennustavat varusmiespalveluksen keskeytymistä. Sen sijaan aikaisemmin ei ole tarkasteltu sosiaalisten ja kielellisten taitojen yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen tai palveluskelpoisuuteen.
Säännöllisen liikunnan tiedetään olevan yhteydessä vähäisempiin sosiaalisiin ongelmiin ja parempiin kielellisiin taitoihin. Silvalan mukaan säännöllisen liikunnan pariin kannustaminen voisi toimia yhtenä keinona parantaa poikien ja nuorten miesten sosiaalisia ja kielellisiä taitoja.
Tutkimus on osa Nuoret Pohjoisessa -hanketta, joka keskittyy nuorten miesten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tavoitteena on löytää tekijöitä, jotka tukevat varusmiespalveluksessa pärjäämistä.
Tutkimusjulkaisu: Silvala, J., Hurtig, T., Yliherva, A., et al. Physical activity, social-communicative skills and fitness for military service. BMJ Mil Health. Published Online First: 05 October 2023. doi: 10.1136/military-2023-002498
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Jan Silvala, Oulun yliopisto, 040 5227944, jan.silvala@student.oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, meri.rova@oulu.fi, 050 464 3361
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme