Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuudessa on mahdollisuus surra ilman leimautumisen pelkoa
THL:n mukaan huumemyrkytyskuolemat ja huumausaineiden pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan. Tuoreen tutkimustiedon mukaan vuonna 2022 Suomessa tapahtui 192 huumemyrkytyskuolemaa; kuolleista 53 oli alle 25-vuotiaita.

Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallissa stigman vähentäminen esitetään yhdeksi tavaksi ehkäistä huumekuolemia. Tällä tarkoitetaan päihdeongelmiin, päihteitä käyttäviin ihmisiin ja päihdepalveluihin liittyvien virheellisten ja kielteisten käsitysten vähentämistä.
Tutkija Essi Rovamon mukaan päihteiden käyttö on yksi stigmatisoiduimmista asioista. yhteiskunnassa ja huumeisiin kohdistetut asenteet ovat kaikista jyrkimpiä. “Ulkopuolisissa ihmisissä stigma voi synnyttää pelon tunteita, mutta stigmatisoidussa itsessään myös häpeää. Stigma eristää ihmisiä yhteiskunnasta, kun heihin pidetään sosiaalista etäisyyttä. Lisäksi stigma hankaloittaa päihteitä käyttävien ihmisten hoitoon pääsyä.”
Rovamon mukaan stigman purkaminen lähtee aina sen tunnistamisesta: “Meillä kaikilla voi olla stigmatisoivia ajatuksia, ja ne on tärkeää tunnistaa. Jo tunnistamalla omat ajatusmallit voi katkaista stigmatisoivan käyttäytymisen kierteen”. Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka muistuttaa, että ihmistä ei tulisi nähdä vain huumeiden käytön kautta, sillä jokaisella on elämässään paljon muutakin.
Päihteitä käyttäviin kohdistuva stigma vaikuttaa myös heidän lähipiiriinsä. ”Päihteitä käyttävän läheisenä eläminen on törkeän yksinäistä, rankkaa ja jatkuvaa taistelua. Olen kohdannut epäluuloja, paheksuntaa ja suoraa syrjintää. Esimerkiksi julkisessa terveydenhuollossa en ole päässyt mielenterveyspalveluiden piiriin sen takia, että läheiseni käyttää päihteitä. Myös ystäväpiirini on supistunut paljon”, kertoo yksi päihteitä käyttävän läheinen. Hänen kokemuksensa mukaan päihderiippuvuutta ei useinkaan ymmärretä sairautena, vaan se nähdään moraalisena vajavuutena.
Stigma vaikuttaa läheisiin myös silloin, kun päihteitä käyttävä menehtyy. “Huumeisiin kuolleiden läheiset kokevat usein syyllisyyttä, häpeää ja syrjivää kohtelua. He jäävät usein yksin surun keskelle ”, Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman kertoo. Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus tarjoaa läheisille ympäristön, jossa on mahdollisuus surra ilman leimautumisen pelkoa. Tilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 7.11.2023 klo 18. Sen järjestävät yhteistyössä Irti Huumeista ry, Tukikohta ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.
Huumeisiin tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 19 paikkakunnalla. Lisätietoa tilaisuuksista: https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/
Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen: https://www.vaiettumenetys.fi/
Sosiaalisessa mediassa käytössä ovat seuraavat hashtagit:
#muistotilaisuus #huumekuolema #vaiettumenetys #minnesstund #drogdöd
Tiedotteen lähettäjät:
Tukikohta ry
EHYT ry
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto)
KRAN rf
Myllyhoitoyhdistys ry
Stop Huumeille ry
Irti Huumeista ry
Perhe- ja läheistyö / Kakspy ry
Raiteilla-hanke / Kaakkois-Suomen Sininauha ry
Kouvolan Seurakunta
ViaDia Lahti ry
Nuorten Ystävät ry
A-klinikkasäätiö
Seinäjoen seurakunta
Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry
Sininauhaliitto
Päihdepalvelusäätiö
Kuopion ev.lut. seurakunnat
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ron FurmanTukikohta ry
Puh:040 820 2564ron.furman@tukikohta.orgMirka VainikkaIrti Huumeista ry
Puh:0400 937 128mirka.vainikka@irtihuumeista.fiMette StraussKRAN rf
Puh:050 410 7001mette.strauss@kran.fiEhkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 58 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. www.ept-verkosto.fi - http://www.ept-verkosto.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta3.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.
Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle12.2.2025 08:50:00 EET | Tiedote
Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.
Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan16.1.2025 07:56:00 EET | Tiedote
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme