Probiootit voivat vähentää ikääntymisen vaikutuksia iholla
Helsingin yliopiston väitöstutkimus osoittaa, että suun kautta nautitut probiootit voivat vähentää ikääntymisen vaikutuksia iholla. Tutkimustulokset tarjoavat mahdollisuuksia niiden soveltamiseen ravintolisinä tai kosmetiikassa ihon ikääntymistä vastaan.

Ihon ikääntymiseen liittyvät muutokset, kuten ihon kuivuus, hyperpigmentaatio, rypyt ja kimmoisuuden väheneminen, johtuvat ihokudoksen rakenteen ja sen solujen toiminnan heikkenemisestä. Ihon normaalia ikääntymistä kiihdyttää erityisesti krooninen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle, mutta myös muut tekijät, kuten tupakointi, ravinto, stressi ja mikrobisto vaikuttavat ihon kuntoon.
Väitöstutkija Laura Huuskonen havaitsi, että Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bl-04® -probiootti lieventää ihon ryppyisyyttä talvikuukausina, jolloin kylmä ja kuiva ulkoilma haastavat ihon hyvinvointia. Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joilla on riittävinä määrinä käytettyinä todistetusti terveyshyötyjä ihmiselle.
B. lactis Bl-04® -kannan tehokkuutta selvitettiin 12 viikon ajanjaksolla kliinisessä tutkimuksessa 148:lla 30–60-vuotiaalla korealaisella naisella, joilla oli ryppyjä ja kuiva iho. Tutkijat havaitsivat, että B. lactis Bl-04® probiootin nauttiminen lievensi kasvojen ihon ryppyisyyttä verrokkiryhmään verrattuna neljännen viikon kohdalla. Kasvojen ihon ryppyisyyttä mitattiin 3D-kuvauksen avulla.
Ennen kliinistä tutkimusta useiden probioottikantojen aineenvaihduntatuotteiden ja bakteerisolujen osasien vaikutuksia tarkasteltiin ihmisen ihosoluviljelmissä.
– Tieto probioottien hyödyllisistä vaikutuksista ihoterveydelle lisääntyy jatkuvasti, mutta tarkoista mekanismeista, joilla probiootit parantavat ihon terveyttä, tiedetään kuitenkin vain vähän. Tutkimukseni tuo tärkeää lisätietoa probioottien vaikutuksista ihon rakenteeseen, kollageenin tuotantoon ja tasapainotilaan, joita pidetään tärkeinä ihon toimintaan vaikuttavina tekijöinä. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan osoittamaan probioottien vaikutuksia ihon ikääntymisen merkkeihin ja niiden taustalla oleviin toimintamekanismeihin, Huuskonen kertoo.
Lisätutkimuksia probioottien vaikutuksista tarvitaan
Suoliston terveydellä on myös tutkitusti yhteys ihon hyvinvointiin. Ravitsemustekijät, elämäntavat, sairaudet, antibiootit ja muut lääkkeet voivat muuttaa suoliston mikrobiyhteisöä, mikä voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Huuskosen mukaan suun kautta nautituilla probiooteilla voikin olla vaikutuksia ihon ikääntymiseen juuri suoliston mikrobiston toiminnan kautta.
Huuskonen havaitsi, että myös kevään saapuminen paransi ihon tilaa, mikä saattoi osittain selittää B. lactis Bl-04® ja verrokkiryhmän välisen eron puuttumisen myöhemmissä mittausajankohdissa 8. ja 12. viikon kohdalla. Huuskosen mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta B. lactis Bl-04® -probiootin pidemmän aikavälin vaikutukset ihon ikääntymiseen voidaan ymmärtää.
– Ihoterveyden alueella on kasvava kiinnostus sekä paikallisten että suun kautta annosteltavien probioottien käyttöön. Tämän väitöskirjan tutkimustulokset tarjoavat tilaisuuden laajempaan keskusteluun ja tutkimukseen probioottien soveltamiseen ravintolisinä tai kosmetiikassa ihon ikääntymisen merkkejä vastaan. Tutkimusasetelma avaa myös uusia mielenkiintoisia kysymyksiä probioottien ja niiden tuottamien aineenvaihduntatuotteiden vaikutuksista ihon solujen toimintoihin ja esimerkiksi kollageenin tuottoon, summaa Huuskonen.
Laura Huuskonen on tehnyt väitöstutkimuksensa International Flavors & Fragrances -yrityksen palveluksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Huuskonen
väitöskirjatutkija
Bio-ja ympäristötieteellinen tiedekunta
laura.huuskonen@helsinki.fi
p. 0401694747
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme