Institutet för hälsa och välfärd THL

Undersökningen Hälsosamma Finland: Över hälften av 65–74-åringarna upplever sig vara fullt arbetsföra – ändå förvärvsarbetar endast en liten del

Dela

I Finland finns det sammanlagt drygt 700 000 personer i åldern 65–74 år. Av dem bedömde 55 procent, dvs. nästan 390 000, att de är fullt arbetsföra. Av dessa som upplever sig vara arbetsföra förvärvsarbetar endast omkring 40 000, dvs. cirka 10 procent. Bland dem som överskrider pensionsåldern finns alltså en stor grupp vars potential förblir outnyttjad på arbetsmarknaden.

"På arbetsplatserna kan man stöda de äldres arbete genom flexibel praxis som beaktar arbetsförmågan. Det viktiga skulle vara att vid behov anpassa arbetstiderna, arbetsuppgifterna och arbetsförhållandena så att de lämpar sig bättre för olika arbetstagare. Arbetsmöjligheter för äldre bör stärkas och man bör informera både arbetstagarna och arbetsgivarna om dem, bland annat för att minska åldersdiskriminering", berättar ledande sakkunnig Päivikki Koponen.

"Förvärvsarbete är dock inte en realistisk möjlighet för alla som upplever sig vara arbetsföra. För att de äldre ska kunna känna delaktighet och upprätthålla sin funktionsförmåga är det viktigt att de deltar i frivilligarbete och hobbyer", fortsätter Koponen.

Allt fler äldre upplever att de behöver hjälp med vardagliga sysslor

Den äldre befolkningen är mycket varierande och människor i samma ålder kan vara i mycket olika skick: för vissa är gång redan något som orsakar svårigheter, medan andra klarar av att springa.

28 procent av kvinnorna i åldern 65–74 år och 51 procent av kvinnorna som fyllt 75 år upplevde att de behövde hjälp med vardagliga sysslor på grund av nedsatt funktionsförmåga. 19 procent av männen i åldern 65–74 år och 41 procent av männen som fyllt 75 år upplevde att de behövde hjälp.  Behovet av hjälp ökade något år 2022 jämfört med 2018 och 2020.

En del äldre personer behöver till exempel hjälp för att kunna lämna bostaden. Hela 27 procent av kvinnorna som fyllt 85 år och 16 procent av männen upplevde stora svårigheter med att gå ut.

Tillräcklig rörelse- och funktionsförmåga gör det möjligt att sköta ärenden utanför hemmet och delta i evenemang som man är intresserade av, vilket stärker välfärden och livskvaliteten.

"Det är mycket viktigt att det i regeringsprogrammet har skrivits in åtgärder för att främja äldre personers rörlighet och funktionsförmåga. Dessutom har man i regeringsprogrammet särskilt lyft fram äldre personers subjektiva rätt till utomhusvistelse. Man måste också säkerställa att de som har stora svårigheter med vardagssysslor får tillräckligt med hjälp hemma eller vid behov en plats på ett vårdhem", konstaterar specialforskare Katri Sääksjärvi.

Problem med funktionsförmågan är vanligast i den lägsta utbildningsgruppen

Det finns skillnader i funktionsförmågan mellan utbildningsgrupperna. Skillnaderna syns tydligt inom alla delområden av funktionsförmågan hos vuxna i alla åldrar: i den lägsta utbildningsgruppen är begränsningar av funktionsförmågan vanligast, i den högsta utbildningsgruppen är de mest sällsynta. Skillnaderna syns både hos män och kvinnor.

Till exempel orsakade en promenad på en halv kilometer stora svårigheter för cirka fyra procent av de högutbildade 20 år fyllda, men andelen var dubbelt så stor i den lägsta utbildningsgruppen.

Även i fråga om arbetsförmågan är skillnaderna likartade: andelen män i åldern 20–74 år som upplever sig vara helt eller delvis arbetsoförmögna var mer än dubbelt så stor i den lägsta utbildningsgruppen (31 %) jämfört med högutbildade (14 %). Bland kvinnor är motsvarande skillnader också tydliga, men något mindre än för män (31 % lägsta vs. 20 % högsta utbildningsgruppen).

"De stora skillnaderna mellan utbildningsgrupperna beror på många faktorer som samhället kan påverka. Skillnaderna kan minskas till exempel genom att öka de mest utsatta gruppernas ekonomiska och andra förutsättningar för att göra val som främjar deras hälsa och funktionsförmåga. Dessutom är det viktigt att identifiera svårigheter i funktionsförmågan tillräckligt tidigt, vilket gör det lättare att korrigera dem", berättar forskningsprofessor Seppo Koskinen.

Ny information om befolkningens funktionsförmåga

I THL:s färska undersökning Hälsosamma Finland utreddes människors förmåga att klara sig i vardagen, dvs. funktionsförmågan, på ett mångsidigt sätt genom enkäter och mätningar. Undersökningen genomfördes hösten 2022 och våren 2023. Enkäten besvarades av 28 000 personer över 20 år (46 % av de som blivit kallade) och i hälsoundersökningen deltog 5 700 personer (58 % av de som blivit kallade).

Undersökningen bekräftar att nivån på befolkningens funktionsförmåga har hållits på ungefär samma nivå sedan den positiva utvecklingen upphörde i början av 2010-talet.

Främjandet av funktionsförmågan är en allt viktigare uppgift för samhällspolitiken, eftersom en handlingskraftig och arbetsför befolkning är en betydande resurs i det åldrande Finland. Funktionsförmågan bör främjas genom att stödja människors möjligheter att iaktta hälsosamma levnadsvanor och leva i en hälsosam miljö i alla skeden av livet.  Omgivningen ska också anpassas så att även personer med svagare funktionsförmåga klarar av den egna vardagen. 

Källa:

Arbetsförmåga, webbrapport (på finska), Resultat av undersökningen Hälsosamma Finland 

Behov och tillgång till hjälp, webbrapport (på finska), Resultat av undersökningen Hälsosamma Finland 

Förmåga att klara av vardagliga sysslor, webbrapport (på finska), Resultat av undersökningen Hälsosamma Finland 

Fysisk funktionsförmåga, webbrapport (på finska), Resultat av undersökningen Hälsosamma Finland

Webbrapporterna Hälsosamma Finland (inkl. även andra resultat förknippade med arbets- och funktionsförmågan samt resultat av livskvalitet och upplevd hälsa) (på finska) 

Mer information:

Seppo Koskinen
forskningsprofessor
THL
tfn 029 524 8762
fornamn.efternamn@thl.fi

Päivikki Koponen
ledande sakkunnig inom horisontell verksamhet för personer i arbetsför ålder
THL
tfn 029 524 8868
fornamn.efternamn@thl.fi

Katri Sääksjärvi
specialforskare
THL
tfn 029 524 8798
fornamn.efternamn@thl.fi

Undersökningen Hälsosamma Finland 

Resultaten av undersökningen Hälsosamma Finland 

Tidigare om undersökningen:

Undersökningen Hälsosamma Finland: Mindre än hälften av alla vuxna motionerar tillräckligt, kvällspigghet och otillräcklig sömn har blivit vanligare. Pressmeddelande från THL 26.10.2023

Undersökningen Hälsosamma Finland: Var femte vuxen har varit tvungen att göra avkall på mat, läkemedel eller läkarbesök på grund av brist på pengar. Pressmeddelande från THL 5.10.2023. 

Nyckelord

Institutet för hälsa och välfärd THL

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Europeiska badvattenrapporten: Vattnet vid de allmänna badstränderna i Finland håller hög kvalitet28.5.2024 13:52:00 EEST | Tiedote

Det är säkert att bada i vattnen vid de allmänna badstränderna i Finland. Detta framgår av Europeiska miljöbyråns nyligen publicerade rapport om badvattenkvaliteten. Största delen av Finlands badvatten, cirka 94 procent, var klassat som utmärkt eller god kvalitet. Detta är en procentenhet mindre än under föregående uppföljningsperiod. Rapporten innehåller uppgifter om badvattnets kvalitet från alla allmänna badstränder. Sommaren 2023 fanns det sammanlagt 304 allmänna badstränder i Finland, varav 226 fanns vid inlandsvatten och 78 vid kusten. Till klassen tillfredsställande, dvs. lägsta godtagbara badvattenklassen hörde nio stränder (3 %), vilket är fyra badstränder fler än under föregående uppföljningsperiod. Kvaliteten på badvattnet på fem badstränder (1,6 %) klassificerades som dåligt, vilket är två badstränder färre än under föregående uppföljningsperiod. Av badvattnen i inlandet klassificerades nästan 97 procent till utmärkt eller god kvalitet. Vid kusten klassificerades nästan 86

I Finland finns 89 000 minderåriga vars biologiska förälder har eller har haft allvarliga missbruksproblem28.5.2024 09:25:28 EEST | Tiedote

I Finland finns 89 000 minderåriga barn vars ena eller båda biologiska föräldrar i något skede har ett allvarligt missbruksproblem före barnet blivit myndigt. Detta motsvarar 8,7 procent av alla minderåriga. 42 000 barns biologiska föräldrar har för närvarande ett allvarligt missbruksproblem. Missbruksproblem är vanligare hos pappan än hos mamman. Detta framgår av THL:s registerundersökning.

Varning för tryckande värme de närmaste dagarna – skydda dig själv och dina anhöriga från värmens skadliga effekter27.5.2024 13:36:00 EEST | Tiedote

Meteorologiska institutet har utfärdat en varning för tryckande värme i delar av landet under de kommande dagarna. Även korta värmeböljor kan orsaka hälsoproblem, särskilt bland personer som tillhör olika riskgrupper, om man inte vidtar tillräckliga skyddsåtgärder. ”Särskilt äldre och personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar samt spädbarn och små barn är känsliga för värmens effekter. Även gravida, personer som arbetar eller idrottar i varma förhållanden bör skydda sig väl.”, säger överläkare Mikaela Grotenfelt-Enegren. Värmen samt vätske- och saltbrist orsakad av svettning kan leda till värmesjukdomar såsom värmeutmattning eller värmeslag. Symptom på värmeutmattning kan vara stark törst, kraftig svettning eller sval och klibbig hud, svaghet, huvudvärk, yrsel, irritabilitet, illamående och förhöjd kroppstemperatur. Då läget blir livshotande talar man om värmeslag. Symptom som tyder på värmeslag kan vara t.ex. andningssvårigheter, snabb och svag puls, avvikande betee

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye